Bergens Tidende

Her kjøres 32 middager ut til rusavhengi­ge

-

Bergen kommune startet onsdag utkjøring av mat og utstyr til rusavhengi­ge i karantene.

anne.hovden@bt.no foto «Ta vare på hverandre», står det på den røde klistrelap­pen på pakken med brukerutst­yr. Etterfulgt av et hjerte.

Ved siden av i bagasjerom­met står et par handlepose­r og to svarte isoporkass­er med ferdige middagspor­sjoner.

Ingunn Akse, Katrine Dale og Marie Nornes fra MO Eidsvåg skal ta fatt på dagens runde.

– Bekymret

I dag skal de ikke bare rundt til hospitsene, som de har gjort siden forrige uke. Før første gang skal de også rundt med mat til privathjem der det bor rusavhengi­ge.

– Vi er jo bekymret for dem som sitter der alene. Vi skal i alle fall bidra med rent utstyr, rent vann og mat, sier Ingunn Akse.

Tirsdag satte Bergen kommune i gang utkjøring av mat, brukerutst­yr og husholdnin­gsartikler til rusavhengi­ge i egen bolig, men som enten er i selvpålagt karantene fordi de har sykdommer som gjør dem ekstra sårbare. Eller de er satt i karantene eller isolasjon.

– Vi har kartlagt at cirka 100 personer er i den aktuelle målgruppen, og vi er glad for at vi kan gi en hjelpende hånd, sier byråd Lubna Jaffery.

Alle ukedager

De ansatte på MO Eidsvåg veksler på å ta utkjøringe­n. Siden lavterskel­tilbudet i det gamle kommunehus­et har måttet legge ned mye av aktivitete­n på grunn av koronatilt­akene, har de kapasitet til det. De ligger slik til at de ikke får like mange brukere på døren som Mo Gyldenpris (Strax-huset) får.

Dessuten er tilbudet såpass nystartet at de ennå ikke har etablert like stor brukergrup­pe som de andre MO-sentrene i byen.

– Vi skal kjøre ut mat alle ukedagene, men ikke i helgen og i påsken. Men vi håper å kunne putte litt ekstra opp i handlepose­ne før påskehelge­n, slik at de varer litt lenger, sier leder for MO Gyldenpris, Terje Steiro.

Middagene lages ikke i Eidsvåg. Den er det Kirkens bymisjons kjøkken i Kronehagen som tar seg av.

Lubna Jaffery, byråd

I dag har Raul Barreras og Ragnhild Tysse på kjøkkenet der pakket ned 32 middagspor­sjoner med salmalaks, amadinepot­eter, ratatouill­e og fløtesaus. Alle råvarene kommer fra enten Matsentral­en eller noen av dagligvare­butikkene som de har avtale med om mat som snart går ut på dato.

Første stopp i dag er hospitset i Møllendals­veien. Dino Aleksander Christense­n, som har bodd der siden mai i fjor, er på vei ut for å kjøpe røyk. Ellers går han ikke så mye ut om dagen. Og han er glad for å få mat på døren.

Ikke inn til brukerne Isoporkass­en med middag overlevere­s vekteren på fortauet utenfor. Her skal smittefare­n begrenses mest mulig. Nå er det ny runde med hansker og Antibac før neste stopp: Hospitset i Sandviken.

Så er det private som skal ha besøk. I dag er bare to på listen, men kommunen regner med flere vil melde fra om behov etter hvert. Enten via MO-sentrene eller sitt lokale NAV-kontor.

Heller ikke her skal jentene fra MO Eidsvåg inn til brukerne. Maten skal settes utenfor, av smittevern­årsaker. Trengs veiledning eller annen hjelp, må det tas på telefon.

Bergen kommune jobber nå med å etablere et midlertidi­g botilbud spesielt for rusavhengi­ge som skal være i karantene. Dette skal være i gang om kort tid, men det pågår fortsatt arbeid med å skaffe egnede lokaler.

Vi har kartlagt at cirka 100 personer er i den aktuelle målgruppen, og vi er glad for at vi kan gi en hjelpende hånd.

 ??  ?? Kokk Raul Barreras ved Kirkens Bymisjon har middagen som skal i kassene til Katrine Dale, Ingunn Akse og Marie Nornes klar.
Kokk Raul Barreras ved Kirkens Bymisjon har middagen som skal i kassene til Katrine Dale, Ingunn Akse og Marie Nornes klar.
 ??  ?? Dino Aleksander Christense­n bor på hospitset i Møllendal, og er en av dem som får nyte godt av tilkjørt middag.
Dino Aleksander Christense­n bor på hospitset i Møllendal, og er en av dem som får nyte godt av tilkjørt middag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway