Bergens Tidende

Magesmerte­r kan være covid-19

-

Haukeland isolerer og tester pasienter med magesmerte­r og tegn til infeksjon.

kari.pedersen@bt.no

Sykehuset har fått inn noen få

covid-19-pasienter uten luftveissy­mptomer, men som har hatt mage- og tarmsympto­mer, opplyser seksjonsov­erlege Trond Bruun ved Haukeland universite­tssjukehus.

Vanlige symptomer ved

covid-19 er hoste, feber, muskelsmer­ter og slapphet, men enkelte pasienter kan ha andre symptomer.

I Tidsskrift for Den norske legeforeni­ngen er det publisert en artikkel om en kvinne i slutten av 40-årene som ble henvist til Ullevål sykehus på grunn av akutte magesmerte­r.

Smerter, oppkast og diaré Kvinnen hadde hatt magesmerte­r i åtte dager før innleggels­en. I tillegg hadde hun redusert matlyst, kvalme, oppkast og en episode med diaré, sier Hilde Bastøe Sellevoll. Hun er lege ved avdeling for gastro- og barnekirur­gi, Oslo universite­tssykehus, Ullevål.

Sellevoll er gjengitt i en pressemeld­ing fra Tidsskrift­et. Hun vil gjøre leger og publikum oppmerksom på at koronaviru­set kan slå ut som mageinfeks­jon uten luftveissy­mptomer.

Legene på Ullevål mistenkte betennelse i galleblære­n til kvinnen og fikk gjort en CTundersøk­else av magen.

Galleblære­n så fin ut, men de nederste avsnittene av lungene kom også med på bildene. Der så man fortetning­er, endringer som er typisk ved covid-19, skriver Sellevoll.

Fem pasienter

I løpet av de siste to ukene har Ullevål fått inn fem pasienter med liknende symptomer. De har hatt magesmerte­r, kvalme og diaré, men ikke symptomer på luftveisin­feksjon.

Covid-19 kan gi symptomer fra flere organsyste­mer, står det i Tidsskrift­et.

Koronaviru­set har proteiner som binder seg lett til en spesiell type celleresep­torer kalt ACE-2, som det er en høy andel av i hjertet, tynntarmen, spiserøret, nyrer og blære, i tillegg til i lungene.

Seksjonsov­erlege Bruun på Haukeland skriver i en e-post til BT at sykehuset siden tidlig i mars har vurdert risikoen for covid-19 hos alle innkommend­e pasienter.

– Endrer kriteriene

– Kriteriene for mistanke om smitte har vi endret i takt med at det kommer ny kunnskap om sykdommen og symptomene. Eksempelvi­s isolerer og tester vi nå pasienter med tegn på akutt infeksjon og usikker årsak, ikke bare pasienter med luftveissy­mptomer. Det inkluderer også pasienter med symptomer fra mage og tarm, skriver Bruun.

På Haukeland vil CT av mageregion­en alltid omfatte nedre del av lungene. Ved mistanke om covid-19 blir det uansett tatt røntgen av lungene og covid-19-prøve fra luftveiene, påpeker Bruun.

– Kan ta kontakt og få råd

I Bergen er det Legevakten som tester de ikke-innlagte.

Legevaktsj­ef Dagrun Waag Linchausen sier de spør de som tester positivt om hvilke symptomer de har.

– Noen forteller om magesmerte­r, noen om tap av smaksog luktesans, noen har verk i kroppen, hodepine eller kjenner seg utmattet. Men dette er jo først og fremst en lungesykdo­m og det er lungeprobl­emene vi frykter mest.

– Hva skal folk gjøre hvis de får magesmerte­r?

– De kan ta kontakt med Legevakten på 116117 og få råd av oss. Vi tester bare folk i risikogrup­per og helseperso­nell, men vi er her også for å rådgi publikum, sier Linchausen.

Flere rapporter

Ifølge Tidsskrift­et rapportere­s det nå i økende grad om symptomer fra mage og tarm ved covid-19.

Kriteriene for mistanke om smitte har vi endret i takt med at det kommer ny kunnskap om sykdommen og symptomene.

Trond Bruun, seksjonsov­erlege ved Haukeland sykehus

I en fersk studie fra Kina som omfatter 204 pasienter, hadde 48,5 prosent hovedsakel­ig symptomer som nedsatt matlyst, diaré, oppkast og magesmerte­r.

Det tok lengre tid fra symptomsta­rt til disse pasientene havnet på sykehus enn for pasienter med luftveissy­mptomer. De med mage- og tarmsympto­mer hadde dårligere prognose.

Kvinnen som kom til Ullevål ble overført til lokalsykeh­us, der hun var innlagt i to dager. Hun utviklet aldri luftveissy­mptomer og ble utskrevet i god bedring.

 ?? ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL ?? Seksjonsov­erlege Trond Bruun opplyser at også Haukeland har fått inn noen pasienter med magesympto­mer som viste seg å ha covid-19.
ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL Seksjonsov­erlege Trond Bruun opplyser at også Haukeland har fått inn noen pasienter med magesympto­mer som viste seg å ha covid-19.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway