Bergens Tidende

Halvering i tallet på bekymrings-meldinger i Åsane og Arna

- KRISTIN JANSEN kristin.jansen@bt.no

Barneverns­tjenesten ber folk melde fra om barn som har det dårlig.

Det har gått to og en halv uke siden alle skoler og barnehager i landet stengte.

Mye tid hjemme kan bety økt belastning i de familiene som strever med konflikter, rus og psykisk og fysisk vold.

Men tallet på bekymrings­meldinger til barneverns­tjenesten går ikke opp.

I Arna og Åsane er tallet på slike henvendels­er halvert.

– Dette er absolutt bekymrings­fullt. Sannsynlig­vis er det barn som har behov for hjelp som vi ikke får vite om, sier Alette Hilton Knudsen.

Hun er direktør i etat for barn og familie i Bergen kommune.

Skjer over hele landet

Mange kommuner opplever en nedgang i tallet på bekymrings­meldinger.

Ifølge Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet (Bufdir) melder fire av ti barneverns­tjenester om den samme tendensen som Arna og Åsane.

– Dette skjer i en tid hvor vi må anta at det kan komme mer konflikter og problemer i hjemmet. Derfor er det viktig at vi følger nøye med, sier direktør i Bufdir, Mari Trommald, til eget nettsted.

Utfordring å fange opp

I de siste to ukene før skoler og barnehager ble stengt kom det inn 26 bekymrings­meldinger i Arna og Åsane. Etter at tiltakene ble innført, er tilsvarend­e tall 13.

Barneverns­tjenesten holder oppe tilbudene sine til barn og familier som har behov for hjelp. Men ifølge Knudsen er det en stor utfordring å få fanget opp de barna som ikke er kjent for barneverns­tjenesten fra før.

– Bekymringe­n er større for denne gruppen. Vi vet ikke hvordan vi skal finne frem til disse barna, sier Knudsen.

Rundt 200 barn har fått et omsorgstil­bud i barnehage og skole på dagtid på grunn av krevende hjemmeforh­old. Ifølge Knudsen har de fleste i denne gruppen takket ja til tilbudet.

– Meld fra om bekymring Etatsdirek­tøren oppfordrer både skoler, barnehager og andre som møter barn og unge til å melde fra dersom de er bekymret for noen.

– Det er viktig at alle fortsetter å gi oss beskjed. Vi må alle prøve å se rundt oss og følge med, sier Knudsen.

Så langt er det bare Arna og Åsane som har hatt en markant nedgang i tallet på bekymrings­meldinger. De andre bydelene har liten eller ingen endring.

– Hva som er årsaken til denne forskjelle­n er for tidlig å si. Vi vi fortsette å følge nøye med på disse tallene fremover. Vi vil også undersøke om det er endringer i hvem som kommer til oss med bekymrings­meldingene, sier Knudsen.

Det er viktig at alle fortsetter å gi oss beskjed. Vi må alle prøve å se rundt oss og følge med.

Alette Hilton Knudsen, direktør i etat for barn og familie

 ?? ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ ?? Arna og Åsane har hatt stor nedgang i tallet på bekymrings­meldinger etter at skolene og barnehagen­e stengte.
ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ Arna og Åsane har hatt stor nedgang i tallet på bekymrings­meldinger etter at skolene og barnehagen­e stengte.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway