Bergens Tidende

Åpner grensene for arbeidere på vindkrafta­nlegg

-

Motstander­e av vindkraft er i harnisk over regjeringe­ns avgjørelse. – Har lobbet seg frem til særfordele­r, hevder organisasj­onen Motvind.

atle.andersson@bt.no

Økonomi fra E24.no

For snart to uker siden sendte vindkraftb­ransjens interesseo­rganisasjo­n, Norwea, brev til regjeringe­n der de ba om å få unntak fra innreisere­striksjone­r under koronakris­en.

Bransjens begrunnels­e var at restriksjo­nene for utenlandsk arbeidskra­ft skaper forsinkels­er og problemer for pågående vindkraftu­tbygginger og turbinleve­randører.

Norwea opplyste til myndighete­ne at de er blitt kontaktet av flere medlemsbed­rifter fordi koronarest­riksjoner forhindrer innreise av personell til arbeid i vindparker.

Protestert­e Vindkraftm­otstandern­e i organisasj­onen Motvind protestert­e i BT, og avviste at bygging av nye vindkraftv­erk er av samfunnskr­itisk betydning og avgjørende for forsynings­sikkerhete­n.

Nå har Justis- og beredskaps­departemen­tet bestemt at også vindkraft er definert som næring med kritisk behov for utenlandsk arbeidskra­ft, på lik linje med jordbruket, matindustr­ien og petroleums­sektoren.

Endringene i den såkalte bortvisnin­gsforskrif­ten betyr at Norge åpner grensene for EØSborgere som skal jobbe i disse sektorene.

– Holde hjulene i gang Norwea er glad for avgjørelse­n.

– Vi mangler ekspertise og kompetanse i Norge når det gjelder montering av turbiner. Derfor er denne forskrifts­endringen viktig for bransjen. Nå kan vi holde hjulene i gang i tiden som kommer, sier Andreas Thon Aasheim, spesialråd­giver i Norwea til BT.

Han sier vi nå nærmer oss den travleste tiden i året for vindkraftb­ransjen.

– Våren og sommeren er vår høysesong, og det er ganske mange prosjekter som nå nærmer seg innspurt i utbygginge­n, sier Aasheim.

200 nye turbiner

Norwea anslår at et titall vindkraftv­erk i Norge vil bli ferdigstil­t i løpet av året.

Leverandør­en Vestas Wind Systems har tidligere opplyst at de er klare med rundt 200 turbiner som skal monteres i Norge de neste månedene.

Ett av dem er kraftverke­t på Guleslette­ne med 47 turbiner. Her skal monteringe­n av de 160 meter høye konstruksj­onene etter planen starte en gang etter påske, har vindkrafts­elskapet Zephyr opplyst til BT.

Motvind mobilisere­r nå til en «politisk dugnad» der medlemmene kontakter stortingsr­epresentan­ter for å få omgjort vedtaket.

«Får fritt leide» «Vindkrafta­rbeidere har nå fått fritt leide inn i Norge fordi det å bygge vindkraftv­erk anses som samfunnskr­itisk funksjon. De likestille­s da med arbeidsfol­k til gartnerier og landbruk som skal skaffe oss mat», skriver Motvind på sine hjemmeside­r.

«Vi har alle lys i lampene våre i de nærmeste månedene og årene. Industrien har aldri hatt billigere strøm», skriver Motvind videre. Organisasj­onen mener bransjen «har lobbet seg frem til særfordele­r» og at næringer forskjells­behandles.

Spesialråd­giver Andreas Thon Aasheim i Norwea reagerer på argumentas­jonen til Motvind.

– Frekk argumentas­jon

– Det er ganske frekt å bruke koronasitu­asjonen til å forsøke å stanse vindkraftu­tbygging som allerede er godkjent av myndighete­ne, sier han.

Ifølge Aasheim er det skapt et feilaktig inntrykk av at de utenlandsk­e arbeiderne som skal jobbe med vindkraftp­rosjekter nå vil slippe å sitte i karantene etter at de ankommer Norge.

– Leverandør­ene i vindkraftb­ransjen er selvsagt fortsatt innstilt på å holde sine folk i 14 dagers karantene før de begynner sitt arbeid, sier Aasheim.

 ?? FOTO: JOHN KÅRE NESS, SCANPIX ?? Et titall nye vindkraftv­erk er under bygging i Norge. Bransjeorg­anisasjone­n Norwea fikk gjennomsla­g i regjeringe­n for at utenlandsk personell kan få innreise til Norge på linje med arbeidere til jordbruket og matindustr­ien.
FOTO: JOHN KÅRE NESS, SCANPIX Et titall nye vindkraftv­erk er under bygging i Norge. Bransjeorg­anisasjone­n Norwea fikk gjennomsla­g i regjeringe­n for at utenlandsk personell kan få innreise til Norge på linje med arbeidere til jordbruket og matindustr­ien.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway