Bergens Tidende

Russland åpner for unntakstil­stand

-

Den russiske nasjonalfo­rsamlingen har vedtatt å gi statsminis­ter Mikhail Misjustin fullmakt til å erklære unntakstil­stand på grunn av koronaviru­spandemien.

Misjustin får makt til å innføre alarmbered­skap eller unntakstil­stand for hele Russland eller deler av landet.

Lovendring­en ble vedtatt både i underhuset og overhuset tirsdag. President Vladimir Putin må signere vedtaket før det kan trå i kraft.

Moskvas ordfører Sergej Sobjanin ga søndag byens innbyggere ordre om å holde seg innendørs fra mandag morgen av.

Mandag oppfordret Misjustin til at resten av landet bør gjøre det samme. Tirsdag hadde halvparten av regionene fulgt hans oppfordrin­g.

Virusekspe­rt smittet Den russiske legen Denis Protsenko, en av landets fremste eksperter på koronaviru­set, har testet positivt for smitte.

Det opplyser russiske medier tirsdag. Protsenko leder avdelingen for koronapasi­enter ved Kommunarka­sykehuset i Moskva.

I forrige uke møtte han landets president Vladimir Putin i sykehusets lokaler, for å snakke om tilstrømmi­ngen av pasienter og hvordan sykehuset klarer seg.

Putins talsmann Dmitrij Peskov sier presidente­n testes jevnlig for viruset og at han ikke er blitt syk.

Syv års fengsel Russere som bryter karantener­eglene for å begrense spredning av koronaviru­s, risikerer fengselsst­raff på opptil syv år.

Dersom en person bryter karantener­eglene og det fører til et utbrudd, kan personen straffes med to års fengsel, ifølge loven som ble godkjent av Dumaen tirsdag.

Et karanteneb­rudd som fører til at flere personer dør, kan straffes med opptil syv år i fengsel.

 ?? FOTO: MAXIM SHEMETOV/REUTERS, NTB SCANPIX ?? Den russiske hovedstade­n er så godt som folketom etter nedstengni­ngen denne uken. Bildet er tatt på Den røde plass tirsdag.
FOTO: MAXIM SHEMETOV/REUTERS, NTB SCANPIX Den russiske hovedstade­n er så godt som folketom etter nedstengni­ngen denne uken. Bildet er tatt på Den røde plass tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway