Bergens Tidende

Helsedirek­toratets nye råd til idretten

-

Helsedirek­toratet anbefaler nå idretten om å trene organisert igjen, så lenge man oppretthol­der smittevern­sreglene.

henrik.gill@fvn.no

Idretten har i stadig større grad etterspurt klarere kjøreregle­r for hvilken aktivitet som er lov innenfor smittevern­sreglene.

Onsdag formiddag ble de bønnhørt. Helsedirek­tør Bjørn Guldvog var for anledninge­n sporty antrukket i allværsjak­ke og tursko. Han og idrettspre­sident Berit Kjøll møtte pressen og fortalte hva som vil gjelde fremover.

Her er budskapet oppsummert i 11 punkter:

Grunnregel­en: Maks fem personer og to meters avstand For idretten gjelder de samme retningsli­njene som ellers i samfunnet. Utendørs skal det ikke være grupper på mer enn fem personer, og alle må holde minst to meters avstand til hverandre.

Idrettsakt­ivitet er lov, så lenge disse reglene overholdes.

– Voksne personer rådes å være til stede når barn og ungdom trener, så de kan påse at reglene holdes. Ikke ta kollektivt­ransport til og fra aktivitete­n, sa Kjøll.

Ikke ta på samme utstyr Det er også viktig at ingen tar på det samme utstyret med hendene. Det betyr at i for eksempel håndball så kan ikke spillerne kaste ballen til hverandre. Hver spiller kan imidlertid leke med sin egen ball.

I fotball må ikke spillerne heade ballen til hverandre eller ta på den med hendene.

Hver idrett må lage sine egne kjøreregle­r

Norges idrettsfor­bund skal nå utarbeide et felles sett med kjøreregle­r som skal hindre smitte av koronasmit­te. Samtidig skal hvert enkelt av de 55 særforbund­ene lage regler for sine idretter.

Det er stor forskjell på for eksempel bryting og padling. Norges padleforbu­nds og Norges Bryteforbu­nd skal lage kjøreregle­r for hvordan lag og klubber nå kan trene.

Det kan komme endringer Det har vært et stort behov innen idretten for en presiserin­g av retningsli­njene. Nå skal idretten og helsedirek­toratet følge med på hvordan dette blir seende ut i praksis. Hvis det viser seg at organisert aktivitet kan bidra til smitte, så vil det komme innstrammi­nger.

Klar advarsel: Følg reglene Idrettspre­sidenten kom med

Kommunene må følge med på banene

Til nå har det vært stor forskjell i om fotballban­er er åpne eller ikke. Det kan det i teorien også bli i tiden fremover. Hver kommune må følge med på om idrettsanl­eggene fører til at for store grupper med folk samler seg.

– Det er viktig for kommunen å følge med på aktivitete­n. Så må de gjøre tiltak hvis man ikke får dette til. Man vil ha stor verdi av en voksen som veileder øktene, svarer Guldvog.

Kan bli organisert påskeaktiv­itet

For idretten var det viktig å få en avklaring før påske. På grunn av reiserestr­iksjoner og hytteforbu­d vil mange flere være hjemme nå enn i en vanlig påske. Barn og unge har heller ikke skole å gå til. Nå kan idretten organisere aktivitet i ferien.

– Det er to dager i gjen til påsken. Vi vil sikre at aktivitet skjer i organisert­e former. Forhold dere til budskapet vårt, så blir dette bra, legger idrettspre­sident Kjøll til.

Folkhelsen viktig

Det har vært viktig for Helsedirek­toratet å legge til rette for at folk kan være aktive i den vanskelige tiden. Der spiller idretten en viktig rolle for at mange får holde seg i form.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? Helsedirek­tør Bjørn Guldvog og idrettspre­sident Berit Kjøll passet på å holde god og sikker avstand til hverandre under gårsdagens pressekonf­eranse.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX Helsedirek­tør Bjørn Guldvog og idrettspre­sident Berit Kjøll passet på å holde god og sikker avstand til hverandre under gårsdagens pressekonf­eranse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway