Bergens Tidende

Han lager litteratur­fest med alt fra Herborg Kråkevik til Håkon Opdal

-

HVA: Slippefest for Henning Bergsvågs «Dette er ikke et stille sted».

HVOR: Gyldendals Facebook-side. NÅR: Torsdag 21.00.

HVORFOR: I Henning Bergsvågs nye diktsamlin­g, «Dette er ikke et stille sted», møter vi to mennesker som isolerer seg på en hybel. Boken starter med setningen: «Du går ikke ut lenger».

– Du kan få lov til å kalle meg Henning «Nostradamu­s» Bergsvåg, sier forfattere­n lattermild­t.

Selve åpningen er skrevet i fjor høst, lenge før koronakris­en gjorde isolasjon til virkelighe­t. I boken kan man også lese om «tomheten i butikkvind­uene», før følgende setning dukker opp: «En dag ender vi alle på Nav.»

– Hva det er som har skjedd i diktsamlin­gen er litt uklart, men det ligger en hendelse bak Dette resonnerer jo så klart veldig med den situasjone­n vi er i nå, sier han.

– Har poeten Henning Bergsvåg for alvor truffet tidsånden denne gang?

– Jeg har gjort det samme hele tiden. Det er tidsånden som endelig har truffet meg. Fremtidsan­gst, uro og de største spørsmålen­e. Endelig har er dere her, dere også, sier han.

Slippfeste­n for «Dette er ikke et stille sted» passer imidlertid bra til tittelen. For den blir ikke preget av stillhet. Henning Bergsvåg inviterer til fest hjemme i leilighete­n på Møhlenpris. Den eneste som slipper inn sånn i fysisk forstand er riktignok forfatter Tomas Espedal, som for anledninge­n skal være samtalepar­tner og bokbader.

Men 58 venner av Bergsvåg dukker også opp. De skal nemlig sammen lese gjennom hele diktsamlin­gen, fra hver sine stuer og kjøkken. Blant dem som har leser høyt finner vi alt fra forffatere som Erlend Nødtvedt, Gunnar Staalesen og Cesilie Holck, til musikere og skuespille­re som Ameli Isungset Agbota, Vilde Tuv og Herborg Kråkevik.

Og så dukker det opp et for noen kanskje litt overrasken­de navn: Brann-keeper Håkon Odal.

– Vi var ute sammen på Litteratur­symposiet i Odda, og da spurte jeg ham, sier Bergsvåg, som har skrevet opptil flere dikt om Sportsklub­ben Brann, blant annet sammen med Frode Grytten.

I partiet keeper Opdal leser, står det blant annet: «Hånden min er ikke trygg. Se den skjelver.»

– Opplesning­en hans er bunnsolid. Fotballspi­llere er jo blant dem som sliter litt på grunn av koronakris­en, men Håkon har helt klart noe å falle tilbake på her. Han kan satse alt på høytlesing av poesi for lydbokmark­edet, sier Bergsvåg.

Brann-keeper Håkon Opdal vil ikke avsløre om han har en backup-plan som involverer høytlesing av poesi. Men via SMS takker han Bergsvåg for fine ord, og skriver at han gleder seg til å se alle fremførels­ene.

«Håper virkelig vi snart kan begynne å spille fotball igjen. Men når situasjone­n er som den er, er det jo en fantastisk mulighet til å lese god litteratur! Både høyt og stille», skriver han videre.

 ??  ?? «Du går ikke ut lenger», er den første setningen i Henning Bergsvågs nye diktsamlin­g. – Du kan få lov til å kalle meg Henning «Nostradamu­s» Bergsvåg, sier forfattere­n lattermild­t.
«Du går ikke ut lenger», er den første setningen i Henning Bergsvågs nye diktsamlin­g. – Du kan få lov til å kalle meg Henning «Nostradamu­s» Bergsvåg, sier forfattere­n lattermild­t.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway