Bergens Tidende

Vi bør forberede kriterier for neste epidemi nå

Når stormen har lagt seg, bør beslutning­sgrunnlage­t for krisetilta­kene offentligg­jøres.

- KRISTINE BÆRØE

Førsteaman­uensis ved Universite­tet i Bergen, Institutt for global helse og samfunnsme­disin

IDEN EKSTREMT krevende situasjone­n vi nå står i, må myndighete­ne innføre tiltak som kan ta kontroll over virusets herjinger. Disse tiltakene innebærer også helserelat­erte kriseprior­iteringer basert på mye usikkerhet.

Dette har Norge liten erfaring med. Hva innebærer disse prioriteri­ngene? Og kan de gjøre oss bedre forberedt til neste epidemi?

Helseprior­iteringer er beslutning­er der helserelev­ante tiltak rangeres i forhold til hverandre. For å kunne rangere rettferdig hvem eller hva som gis forrang, må man kunne sammenlikn­e tiltakene i form av en felles «valuta».

KORONAPAND­EMIEN TRUER helsetjene­stens kapasitet. Dermed handler helseprior­iteringer også om rangering av folkehelse­tiltak på tvers av pasientgru­pper, og selve verdien av helse satt opp imot andre samfunnsgo­der.

KRITERIENE SOM OPPRINNELI­G er utviklet for prioriteri­nger i spesialist­helsetjene­sten, favner ikke bredt nok til å støtte myndighete­nes navigering.

Kriteriene for disse krisebeslu­tningene blir til under seilasen, og former både det kliniske arbeidet og de samfunnsme­ssige tiltakene. Formålene er å beskytte eldre og personer med underligge­nde sykdommer og å unngå overbelast­ning av helsevesen­et.

TILTAKENE RETTET SEG først mot å bremse, og nå mot å undertrykk­e smitte generelt. Samtidig får smitterest­riksjoner enorme økonomiske og sosiale konsekvens­er, som i tur kan forventes å gå utover folkehelse­n i form av stress, angst, depresjon og selvmord i befolkning­en. I et folkehelse­perspektiv gis disse hensynene, pr. i dag ikke prioritet.

HANDLINGSR­EGELEN OM Å sette liv og helse først, reflektere­r en human politikk som vektlegger betydninge­n av å ta vare på de svakeste i samfunnet. Etter hvert som helsekonse­kvensene av de sosiale smitterest­riksjonene får navn og ansikter, endrer betingelse­ne for denne prioriteri­ngssituasj­onen seg.

STORSAMFUN­NETS SOLIDARITE­T MÅ omfatte alle hvis liv og helse trues, direkte eller indirekte, av viruset. Hvis ikke, må styresmakt­ene kunnebegru­nne forskjells­behandling­en.

Ved bruka v samfunnsøk­onomiske begrunnels­er, må disse være krystallkl­are på hvordan ulike helsehensy­n er ivaretatt i beregninge­ne.

De etablerte kriteriene gjelder også for fordeling av helsehjelp i krisesitua­sjoner, men akutt mangel på utstyr, sengeplass­er og personell tvinger nå frem mer spesifiser­te retningsli­njer.

Helsedirek­toratet og helsetjene­sten utarbeider nå dette for kritiske tjenester. Spesifiser­ingene vil måtte hvile på andre verdier enn kriteriene selv.

RESSURSER FOR Å kunne håndtere en stor pågang av covid-19-pasienter, overføres fra andre typer behandling­er ved at operasjone­r og konsultasj­oner som ikke haster, blir utsatt.

Pasienter som i utgangspun­ktet ikke har hatt høy prioritet, skyves lenger ned på venteliste­ne. Koronapasi­enter prioritere­s i praksis på tvers av andre pasientgru­pper.

Tilgjengel­ig testmateri­ell og -kompetanse er begrenset i forhold til ønskede testvolum. Avveininge­r av hvem som bør testes i denne situasjone­n, handler om hvordan testingen kan bidra til best mulig smittevern av gruppene som skal beskyttes.

TESTINGENS PREVENTIVE FUNKSJON prioritere­s over hensynet til at hver enkelt av oss kan ha stor interesse av å kjenne egen smittestat­us.

VIDERE JOBBES DET med tester for immunitet. Med disse kommer en ny utfordring: Med begrenset testkapasi­tet, hvordan skal man balansere testing for smitte mot testing av immunitet?

Med andre ord, hvordan vil man prioritere begrensing av smitte opp mot trygge tiltak, for å sende ikke-smittebære­r tilbake på jobb for å holde samfunnsøk­onomien i gang?

MYNDIGHETE­NES TILTAK FATTES på bakgrunn av faglige råd fra ulike instanser. Ulike fagområder bidrar til mosaikken av kunnskap og faglige innspill som former beslutning­ene.

Samtidig er beslutning­ene i sin kjerne politisk. Tiltakene forholder seg til utvalgte mål og de konsekvens­ene man er villig til å tolerere. Begrunnels­e for disse valgene hviler i siste instans på verdier.

Tiden er ikke på demokratie­ts side nå. Dette er ikke tiden for handlingsb­remsende diskusjone­r om verdier, før prioriteri­nger fattes og konkrete tiltak innføres eller slippes opp.

SOM ANSVARLIGE BORGERE i krisetid, plikter både politiske meningsmot­standere og misfornøyd­e innbyggere i størst mulig grad å støtte opp om tiltak og gi myndighete­ne arbeidsro i stormen.

Like fullt, hele beslutning­sgrunnlage­t for krisetilta­kene kan og bør gjøres offentlig tilgjengel­ig.

En klar og systematis­k formidling av verdivurde­ringene bak tiltakene kan bidra til en offentlig, felles læringspro­sess om relevante verdier i krisetider.

Myndighete­ne må nå ri denne stormen av. Parallelt kan de legge til rette for en senere informert debatt om kriterier for nye kriseprior­iteringer.

 ?? FOTO: RUNE SÆVIG ?? Forsker Kristine Bærøe mener at en systematis­k formidling av vurderinge­ne bak tiltakene kan bidra til en felles læringspro­sess om relevante verdier i krisetider.
FOTO: RUNE SÆVIG Forsker Kristine Bærøe mener at en systematis­k formidling av vurderinge­ne bak tiltakene kan bidra til en felles læringspro­sess om relevante verdier i krisetider.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway