Bergens Tidende

Globaliser­ingen må overleve koronakris­en

En av de viktigste lærdommene fra 1930-tallet er hvor ødeleggend­e proteksjon­istiske tiltak er.

- EIRIK LØKKE

Rådgiver i Civita

VIL KORONAKRIS­EN SETTE globaliser­ingen i revers og styrke politiske nasjonalis­ter?

Det kan bli resultatet, men den pågående pandemien illustrere­r snarere et behov for mer globalt og regionalt samarbeid – ikke mindre. Pandemier er i sin natur overnasjon­ale, og dermed er deling av informasjo­n og koordineri­ng helt essensielt.

AT VI LEVER i en åpen verden, hvor land i stor grad er vevet sammen økonomisk, gjør at vi har de beste forutsetni­nger for å løse kriser som pandemier. Vi har større ressurser, bedre teknologi og mer kunnskap enn noen gang tidligere i historien.

Det innebærer at vi har større muligheter til å hjelpe de som rammes – for ikke å glemme muligheten til å utvikle en vaksine. I så måte har globaliser­ing og internasjo­nal handel vært en velsignels­e for menneskehe­ten.

Men vi kan ikke ta denne utviklinge­n for gitt.

UTVIKLINGE­N I KINA tjener som et godt eksempel på globaliser­ingens fordeler. Riktignok har landet fått velfortjen­t kritikk for å skjule utbruddet av Covid-19, men de siste måneders kamp mot viruset illustrere­r behovet for rask informasjo­nsdeling.

KINAS PRAKSIS MED ville dyr er også relevant for resten av verden. De fleste eksperter er enige om at Kinas ukontrolle­rte omgang med ville dyr utgjør en stor risiko for nye sykdommer. Derfor trengs et globalt press for å stoppe galskapen. Det er åpenbart enklere i en verden som omfavner åpenhet.

Det betyr ikke at nasjonalst­aten har utspilt sin rolle. Bekjempels­en av viruset skjer i all hovedsak på bakken i det enkelte land. Internasjo­nalt samarbeid og koordineri­ng har som formål å støtte opp under nasjonale løsninger – ikke erstatte dem. EUs bidrag til Italia er den største helsehjelp­en til et EU-land noensinne.

MEN EU GJØR IKKE dette for å overstyre landet, men for å lette situasjone­n for et hardt presset helsesyste­m. Økt informasjo­n og tilgang på forsknings­resultater, for ikke å glemme tilgangen på varer og tjenester, gjør at nasjonale helsesyste­mer er bedre i stand til å løse de enorme utfordring­ene koronaviru­set medfører.

Men internasjo­nal hjelp til tross; det er nasjonale myndighete­r som må stå til ansvar for sine politiske valg. Det er nasjonale politikere som må svare for beredskap, helsesyste­mer og økonomiske hjelpetilt­ak.

OG HER ER det store variasjone­r mellom landene. Å gi globaliser­ingen skylden for manglende nasjonale prioriteri­nger er absurd, selv om det er en populær og til dels suksessful­l politisk oppskrift.

Særlig har mange kritikere pekt på problemet med innvandrin­gspolitikk­en. Migrasjon fungerer ofte som en stedfortre­der for globaliser­ingsmotsta­nd, men jeg er usikker på hvor relevant innvandrin­gspolitikk­en i seg selv er.

DET VIKTIGSTE FOR å bekjempe pandemier, er å utvikle systemer som gjør det enklere å få oversikt over reising over landegrens­ene; slike systemer blir antakelig mer funksjonel­le gjennom samarbeid og deling av informasjo­n for «best practice».

ET SISTE POENG

er at det er viktig å unngå økende proteksjon­isme i kjølvannet av pandemien. Selvsagt må nasjonale myndighete­r ta ansvar for sikkerhet, også i spørsmålet om tilgang på vitale varer for beredskape­n i bred forstand. Men en overgang til selvbergin­g vil neppe være en god løsning.

En av de viktigste lærdommene fra krisen på 1930-tallet var hvor ødeleggend­e proteksjon­istiske tiltak er – ikke bare økonomisk, men også politisk. Nettopp derfor er det viktig å forsvare en åpen og fri verden i etterkant av pandemiens herjinger.

 ?? FOTO: TOBY MELVILLE / REUTRES, NTB SCANPIX ?? Pandemien viser hvor viktig samarbeid og fellesskap på tvers av land er, skriver Eirik Løkke.
FOTO: TOBY MELVILLE / REUTRES, NTB SCANPIX Pandemien viser hvor viktig samarbeid og fellesskap på tvers av land er, skriver Eirik Løkke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway