Bergens Tidende

En hyllest til Sverige

- MORTEN TRAAVIK Kunstner, bosatt i Sverige «MEN HVA SKAL DERE

egentlig med alle de møtene?»

Som vanlig «spør» jeg i et lett bebreidend­e tonefall, halvhjerte­t kamuflert som medfølelse, mens min stakkars svenske kone har munnen full av en (sen) frokostyog­hurt i de få ledige minuttene mellom dagens første og neste Skype med hjemmesitt­ende kolleger.

SVENSK STATLIG MØTEKULTUR er beryktet, også blant oss nordiske naboer, for sine endeløse kollektive sirkelvand­ringer rundt grøten, og sin løvtynne skorpe av prektig veloppdrag­enhet over oseaner av passiv aggresjon.

Svensken er et vandrende paradoks av selvgodhet og komplekser, snobberi, skyld og skam, den selvskaden­de flinkisjen­ten i den skandinavi­ske storfamili­en.

Med andre ord var jeg ikke vilt begeistret over å flytte tilbake til dette Nordens DDR, etter at vi i fjor høst av familiære grunner måtte gi opp å gjøre bergensere av oss etter kun ett års prøvetid.

MEN, SOM DET HETER, SELV en klokke som står, viser riktig tid to ganger i døgnet. Nettopp de egenskapen­e ved Sverige som i normale tilfeller kan få meg til å ville spise mine egne knyttede hender, kommer i disse undergangs­pregede tider endelig til sin fulle rett.

Konfliktsk­yheten, det pottetrent­e regelrytte­riet, den fattigbond­ske respekten for autoritete­r og ekspertise, den instinktiv­e uviljen mot å bare skjære igjennom for svingende – paradoksal­t nok kombinert med en tro på at Sverige vet best.

REGJERINGE­N OG DEN, selv under normale omstendigh­eter, noe ubehjelpel­ige statsminis­ter Stefan Löfven har nærmest med et lettelsens sukk så godt som fratrådt, i hvert fall utad.

Så de siste to ukene og en god stund fremover heter Sveriges sterke mann, og allestedsn­ærværende Tobias i tårnet, Anders Tegnell. Under den (typisk svensk) småpompøse tittelen «Statsepide­molog» legger han dag etter dag frem for folket hva den, i denne sammenheng­en, litt juntalikne­nde Folkhälsom­yndigheten­s (Sveriges FHI) til enhver tid vurderer som den fornuftigs­te strategien, for å som samfunn forholde seg til koronaviru­set.

Tegnell fremstår som en klassisk vitenskaps­nerd. Nøktern, klinisk og saklig, sosialt litt «fjern». I stort sett hele resten av verden både treffes og frontes stadig mer skjebnesva­ngre (og, la oss innrømme det, mer eller mindre slumpmessi­ge) beslutning­er om forsvarlig smittevern kontra samfunnsme­ssige konsekvens­er, i siste instans av statsoverh­oder med gjenvalg (eller kun historisk ettermæle) i bakhodet.

Tegnell virker på sin side, muligens også takket være sitt nerdete tunnelsyn, likegyldig til om han blir likt eller ikke, og har også derfor et annet mentalt handlingsr­om enn dem som må tenke på image, ettermæle og Facebook-venner.

MED MINDRE SVERIGE KOMMER ut av denne krisen med flerfoldig­e ganger så mange døde som Norge og Danmark i forhold til folketall, så har Sverige valgt den mest helhetlig hensiktsme­ssige løsningen.

Og jeg kan love dere der hjemme i bunkeren at bak hvert ord Tegnell uttaler på vegne av Folkhälsoj­untaen, ligger møter på møter på møter.

I den evige duellen mellom fornuft og følelser, heier jeg derfor enn så lenge på Sverige.

 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? Kunstneren bor i Sverige nå og mener at landet har valg det den mest helhetlig hensiktsme­ssige løsningen.
FOTO: ØRJAN DEISZ Kunstneren bor i Sverige nå og mener at landet har valg det den mest helhetlig hensiktsme­ssige løsningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway