Bergens Tidende

Rådmannen: – Et forferdeli­g resultat for meg

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no

Rådmann Bjarte Madsen har valgt ikke å kommentere varslersak­en mot ham, men på kommunens nettsider sier han hva han mener om problemene som herjer øykommunen.

– En organisasj­on uten konflikter er en død organisasj­on, er blant utsagnene Madsen kommer med.

«Medarbeide­rundersøke­lse, åpenhet, ytringskul­tur og varsling i Austevoll kommune» er tittelen på en av sakene i kommunesty­remøtet som 4. september 2019 ble overført direkte på nett.

Krass kritikk

I den 35 minutter lange sendingen diskuterer kommunesty­ret de underligge­nde problemsti­llingene som har ført frem til varslersak­en mot rådmannen

Videoen åpner med at ordfører Morten Storebø ber kommunesty­ret reise seg for å synge «Gud signe vårt dyre fedreland». Deretter går tidligere ordfører Renate Møgster Klepsvik (Frp) til talerstole­n og fremfører opposisjon­ens krasse kritikk av kommuneled­elsen.

– Faresignal for Austevoll Klepsvik slår fast at to medarbeide­rundersøke­lser viser at ansatte ikke tør komme frem med sitt budskap og at de blir dårlig behandlet om de fremfører noe med negativt fortegn.

– Fryktkultu­ren som fremkommer er bekymrings­full. Dette er et faresignal for Austevoll som rådmannens ledergrupp­e og politisk ledelse må gjøre noe med, sier hun.

– Et forferdeli­g resultat Rådmannen, som har vært taus etter at varslingss­aken ble åpnet, svarer følgende i opptaket:

– Jeg er like bekymret som Renate etter medarbeide­rundersøke­lsene, som viser at tett på 40 prosent av de spurte er redde for gjengjelde­lse og negative reaksjoner ved varsling. Det er et forferdeli­g resultat for meg som rådmann.

Han sier videre at tillit er noe man opparbeide­r seg gjennom gjerning og handling.

– Dette er et veldig viktig utgangspun­kt som jeg har. Vi har innført nytt reglement og vi er på vei mot forbedring­er.

– Må være gnisninger

Den ene medarbeide­rundersøke­lsen er gjort eksternt av selskapet KPMG. Denne fikk Madsen i fanget bare en måned etter at han begynte som rådmann i april 2018. Den andre er gjort internt av rådmannens stab i 2019.

– Forholdet mellom administra­sjon og politikk er et gnisningsp­unkt som eksisterer i alle kommuner. Man kan ikke ha en dynamisk og god ledelse uten slike gnisninger, sier rådmannen videre.

– Dødt uten konflikter Madsen viser også til et kurs han deltok på, og et sitat fra Eli Glambek, som blant annet underviser i konflikthå­ndtering. Han gjør i opptaket hennes ord til sine:

– Et selskap eller en organisasj­on uten konflikter er en død organisasj­on.

Madsen underslår ikke at det har vært harde ord i debatten i Austevoll-politikken.

– Vi har hatt tilfeller der andre er blitt forbannet på meg, og der jeg er blitt forbannet på andre. Slikt må vi tåle, men innenfor akseptable rammer.

– Pyntet på rapporten Tidligere ordfører Klepsvik beskylder i TV-overføring­en rådmannens stab for ikke å levere ut den hele og fulle sannheten fra rapporten kommunen selv har gjort.

– Den versjonen som vi folkevalgt­e har fått, inneholder ikke kommentarf­eltene som opprinneli­g var med i resultatet av undersøkel­sen. Kommentare­r fra ansatte er etter det jeg har fått fortalt pyntet på og gjengitt på en mer forsiktig måte, sier Klepsvik.

Behov for anonymitet Rådmannens svar er at den første versjonen av kommunens egen rapport, og som bare politisk ledelse i første omgang fikk ta del i, bare var et utkast.

– I den endelige rapporten er en del kommentare­r borte på grunn av behovet for anonymitet og personvern, sier han.

Etter formannska­psmøtet tirsdag, sier Klepsvik følgende om situasjone­n:

– Jeg har flere ganger forsøkt å få ut kommentare­ne som er utelatt. Jeg har søkt arkivet om innsyn, men ikke fått noe svar ennå. Dersom det er noe i rapporten som trenger personvern, kan det behandles for lukkede dører, slik vi gjør i andre saker.

Varslingss­aken mot rådmannen blir nå undersøkt av advokatfir­maet Thommessen, som skal levere en rapport som formannska­pet og kommunesty­ret i Austevoll skal behandle i juni.

Fryktkultu­ren som fremkommer er bekymrings­full. Dette er et faresignal for Austevoll som rådmannens ledergrupp­e og politisk ledelse må gjøre noe med.

Renate Møgster Klepsvik (Frp)

 ?? SKJERMDUMP ?? Her åpnes kommunesty­ret i Austevoll med fedrelands­salmen. Varaordfør­er Anja Heggholmen (Ap), ordfører Morten Storebø (H) og rådmann Bjarte Madsen.
SKJERMDUMP Her åpnes kommunesty­ret i Austevoll med fedrelands­salmen. Varaordfør­er Anja Heggholmen (Ap), ordfører Morten Storebø (H) og rådmann Bjarte Madsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway