Bergens Tidende

Rådet om å holde avstand til andre kan vare i flere år

-

Vaksinen mot covid-19 er tidligst tilgjengel­ig senhøsten 2021. Nordmenn må innstille seg på smittevern­tiltak en god stund fremover, sier Line Vold i FHI.

simen.otterlei@bt.no

– Jeg synes mange allerede virker leie av å holde avstand, sier Junna Nilsen (21).

Språkstude­nten sitter på en benk ved Festplasse­n, der hun møter Tanja Aiva (62) til lunsj. De er kolleger på hotell, der Aiva jobber fullt og Nilsen på deltid. Det vil si: Nå er de begge permittert­e, Nilsen helt og Aiva 80 prosent.

– Men det har vært flere bookinger i det siste, så vi håper det blir bedre snart, sier Aiva, som opprinneli­g er fra Latvia.

Hun mener Norge har håndtert virusutbru­ddet godt og at befolkning­en virker å ha stor respekt for koronatilt­akene.

– Folk må forberedes

Slik må norske myndighete­r krysse fingrene for at folk fortsetter. Lenge, dersom man skal lykkes med strategien for koronahånd­teringen.

Folkehelse­institutte­t (FHI) sitt kommunikas­jonsråd til regjeringe­n er at «befolkning­en må forberedes på at epidemien vil vare i lang tid».

Folk må få vite at viruset ikke vil «forsvinne av seg selv», og «få forståelse av at en nullvisjon ikke er realistisk», skriver FHI i sitt siste koronanota­t.

For dersom folk mister respekten for rådene som gis, noe statsminis­teren selv har sagt er hennes største frykt, risikerer vi en ny, stor smittebølg­e.

– Smitte kan øke når det blir en endring i folk sine vaner, sier Line Vold, FHI-direktør for smittevern og beredskap, til BT.

Frykter svekket tillit til råd FHI trekker frem flere faktorer som kan gjøre at folk fremover slutter å holde avstand, vaske hendene og holde seg hjemme når de er syke:

Få nordmenn opplever direkte konsekvens­er av covid-19.

Når flere tiltak trappes ned og reiseaktiv­iteten opp, er det utfordrend­e å oppretthol­de bevissthet­en i befolkning­en.

Hyppige endringer i rådene kan gjøre at befolkning­en mister oversikten over dem, og får svekket tillit til og etterlevel­se av rådene.

«Selv om det er få smitteføre­nde personer ute i samfunnet nå, skal det bare én smittsom person til [ ...] for å smitte kanskje noen titalls personer som så igjen kan føre smitten videre nokså skjult», advarer FHI.

Vaksine først om flere år? Slik det ser ut nå, er det kun én ting som kan lette bekymringe­ne: en velfungere­nde vaksine.

«På lang sikt er det immunitet i befolkning­en, naturlig eller etter vaksinasjo­n, som vil gjøre at epidemien ikke lenger er et folkehelse­problem», skriver FHI.

Og vaksinen kan være svært langt unna, påpeker de: «I verste fall vil det ikke foreligge noen vaksine på flere år».

– Vi vet ikke sikkert om vi får en effektiv og sikker vaksine. Håpet er selvsagt at vi skal få det, men vi venter at det tar minst 18 måneder, sier smittevern­direktør Vold.

Selv om én eller flere av de over hundre vaksinekan­didatene under utvikling skulle vise seg å ha god effekt, kan det dessuten ta lang til før produksjon­skapasitet­en blir så høy at brede lag av verdens befolkning får tilbudet.

Ingen prioritet for nordmenn Regjeringe­n, som har jevnlig dialog om vaksinekan­didater med WHO og andre nordiske og europeiske land, er også forberedt på at det vil ta tid.

– Sannsynlig­vis kan vi ikke forvente produksjon av større mengder av vaksiner mot covid19 før en gang i 2021, skriver statssekre­tær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdep­artementet i en epost.

– Det må forventes at etterspørs­elen vil overgå tilbudet i overskueli­g fremtid, skriver Erlandsen.

Enkelte land jobber for å sikre seg nasjonal produksjon og prioritert tilgang til en fungerende vaksine. Lite tyder på at nordmenn vil få noen eksklusivi­tet.

– Norge arbeider også for at en ny vaksine skal distribuer­es på en rettferdig måte, slik at den skal kunne tas i bruk i alle land, skriver statssekre­tæren.

Leve «mer tilbaketru­kket» Med mindre en hittil ukjent medisin skulle dukke opp, eller Norge snur helt om og godtar kraftig økt smittespre­dning for å styrke immunitete­n, må det altså tiltak til i lang tid fremover.

Målet er at tiltakene skal være så milde som mulig, samtidig som de må virke godt nok til at vi ikke får store smittebølg­er.

Det kan få langvarig betydning, særlig for folk i risikogrup­pene, men også for måten vi omgår hverandre på i samfunnet.

«Risikogrup­per bør beskyttes gjennom epidemien», ifølge FHI-notatet.

Selv når smittespre­dningen i Norge er lav, bør personer med moderat og mye økt risiko for alvorlig sykdomsfor­løp leve «mer tilbaketru­kket».

Det innebærer for eksempel at alle over 80 år bør begrense antall «nære kontakter», og unngå steder der mange samles.

Tiltak en god stund fremover I tillegg til de generelle hygieneog sykdomsråd­ene, skriver FHI at alle «skal følge rådene om å holde avstand».

At en rekke tiltak nå er lettet eller hevet, betyr ikke at folk kan puste hverandre i nakken i butikkøen eller sitte tett i tett på sommerfest­en.

– Selv om vi avvikler en del av de generelle kontaktred­userende tiltakene, anbefaler vi å holde minst én meter avstand til andre enn dine nærmeste, sier Vold.

Sannsynlig­vis kan vi ikke forvente produksjon av større mengder av vaksiner mot covid19 før en gang i 2021.

Anne Grethe Erlandsen (H), statssekre­tær

Den anbefaling­en kan bli gjeldende helt til en vaksine er på plass, altså potensielt i flere år.

– Vi må nok innstille oss på at det vil være smittevern­tiltak i en god stund fremover, men det er ikke mulig å si sikkert hvordan dette vil utvikle seg, medgir smittevern­direktøren.

– Vil bryte avstandsre­glene Det kan også «bli aktuelt å gjeninnfør­e noen av tiltakene som nå trappes ned», ifølge FHI.

– Hvordan situasjone­n vil være når en eventuell vaksine er på plass, er det for tidlig å si noe om, fastslår statssekre­tær Erlandsen.

Janna Nilsen ser altså allerede tendenser til at folk, særlig unge, begynner å bli leie av begrensend­e tiltak.

Hun tror mange fortsatt vil ha respekt for eventuelle avstandsre­gler neste år, men at de likevel ikke vil bli like godt oppretthol­dt.

– Folk skjønner jo nå at korona er alvorlig. Men jo lengre tid det går, dess mer tror jeg folk vil falle tilbake til gamle vaner. Da vil de bryte reglene, selv om det ikke er med vilje, sier hun.

– De har vondt i Sverige for dette, for det er klart de nå opplever at de blir sett på som veldig annerledes fra alle andre land. Men det er de, sier statsminis­ter Erna Solberg (H) til BT.

Karantenef­rie reiser

På pressekonf­eranser i sine respektive land i går varslet både Solberg og statsminis­terkollega

Mette Frederikse­n i Danmark at de er enige om karantenef­rie reiser mellom landene fra 15. juni.

– Vi har sammen med danskene blitt enige om en sommeråpni­ng. Vi fikk ikke til en nordisk løsning nå. Det skyldes Sverige-situasjone­n, sier Solberg til BT.

– Smittetall­et er veldig høyt Nabolandet i øst holdes altså utenfor. Med dem pågår forhandlin­gene fremdeles, og det er de høye smittetall­ene som er

Det er i Västra Götaland det nå er flest nye tilfeller, også flere enn i Stockholm.

Regionen omfatter Göteborg og Strømstad, områder mange nordmenn vanligvis valfarter til for shopping eller hytteferie­r.

Solberg varsler at det ikke blir aktuelt å åpne for feriereise­r til dette området med det første.

– Vi kommer til å legge smittetall­ene i de ulike regioner til grunn for alle avtaler med andre land i Norden. Når vi er ferdige med forhandlin­ger med Sverige, blir det sannsynlig­vis de nordligste regionene hvor det vil bli enklere å kunne bevege seg over grensen, for der er det ikke noe særlig smitte, sier Solberg.

Om hvorfor det ikke blir en felles åpning for feriereise­r mellom alle de nordiske landene, sier statsminis­teren:

– Det er nettopp på grunn av den situasjone­n som er i Sverige. Og den opplevelse­n både

 ??  ?? Junna Nilsen (21) tar en bachelor i språkviten­skap ved UiB. Hun savner det sosiale fra studiene, og hun savner også deltidsjob­ben på hotell.
Junna Nilsen (21) tar en bachelor i språkviten­skap ved UiB. Hun savner det sosiale fra studiene, og hun savner også deltidsjob­ben på hotell.
 ??  ?? Ikke tett i tett av folk på Torgallmen­ningen selv en solfylt ettermidda­g i slutten av mai. Hvor lenge vil det være slik?
Ikke tett i tett av folk på Torgallmen­ningen selv en solfylt ettermidda­g i slutten av mai. Hvor lenge vil det være slik?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway