Bergens Tidende

Sak om hasjrøykin­g og inndratt førerkort avvist av menneskere­ttighetsdo­mstolen

-

Mannen mistet lappen fordi han i avhør sa at han røykte hasj én til tre ganger i måneden. – Veldig mange venter på å få avklart dette, sier advokat.

orjan.torheim@bt.no

I 2015 fulgte politiet etter bilen som mannen kjørte. Han ble pågrepet med cirka fem gram hasj på seg, men ikke tatt for ruskjøring.

I avhør sa mannen at han «røyker hasj omtrent 1–3 ganger i måneden». Politiet vedtok da, ved å vise til veitrafikk­loven, å tilbakekal­le førerrette­n hans på grunn av manglende edruelighe­t. Vedtaket ble oppretthol­dt av Politidire­ktoratet.

Etter å ha prøvd saken i det norske rettssyste­met, klaget mannen saken inn for Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen (EMD). Den slapp inn, og det skal være første gang det har skjedd med en slik sak fra Norge.

– Så vidt meg bekjent er det første gang dette spørsmålet, om grensen for å frata noen førerkorte­t uten at de er tatt for ruspåvirke­t kjøring, er sluppet inn i Strasbourg, sier advokat Inger Zadig.

– At saken slapp inn, er i seg selv å ha kommet gjennom et nåløye. Det vitner om at EMD i alle fall ikke anser påstanden om menneskere­ttighetsbr­udd som åpenbart grunnløs. Veldig mange i Norge venter på en avklaring av dette spørsmålet.

Flere advokater

Zadig overtok saken etter at den var klaget inn for EMD som en såkalt artikkel 8-sak, om retten til privatliv. Hun sier flere advokater har vært involvert i saken frem til den nådde den internasjo­nale domstolen.

Mannen fra Nordland argumenter­te blant annet med at veitrafikk­loven ikke ga grunnlag for å ta fra ham førerkorte­t.

Staten og mannens advokat ble bedt om å svare på om tilbakekal­lingen av førerrette­n var et inngrep i retten til privatliv – og i så fall om det var i tråd med lovverket og «nødvendig i et demokratis­k samfunn».

Torsdag kom avgjørelse­n fra EMD. Enden på visen er at saken blir avvist. I avgjørelse­n blir det altså ikke tatt stilling til om det er menneskere­ttsbrudd eller ikke.

I korte trekk mener EMD at mannen ikke i tilstrekke­lig grad, verken direkte eller indirekte, hadde vist til brudd på menneskere­ttskonvens­jonen da saken verserte i det norske rettssyste­met.

– Synd

Advokat Inger Zadig synes det er synd at EMD avviser saken på det grunnlaget de gjør.

Zadig mener norsk politi ikke har lovhjemmel for å praktisere tilbakekal­l av førerkort så strengt som de gjør overfor cannabisbr­ukere, og at det er viktig å få dette spørsmålet behandlet av menneskere­ttighetsdo­mstolen.

Hun poengterer at loven ikke åpner for å skille mellom bruk av alkohol og ulovlige rusmidler når trafikksik­kerhet skal vurderes.

– Likevel forskjells­behandler politiet og til dels norske domstoler cannabisbr­ukerne. Du kan ikke uten videre si at hasjrøykin­g én-tre ganger månedlig automatisk utgjør en trafikkris­iko, uten andre fakta som underbygge­r det.

Tror på avklaring Advokaten peker på at det ikke er et ufravikeli­g vilkår at konkrete bestemmels­er i menneskere­ttskonvens­jonen trekkes frem i norske domstoler, for at en sak senere skal kunne behandles av domstolen i Strasbourg.

– Men man må ha argumenter­t med at det har skjedd en krenkelse av menneskere­ttigheter, og det har min klient gjort. Han har trukket frem argumenter som i realiteten dreier seg om menneskere­ttsbrudd, sier Zadig.

Advokaten synes EMDs tolkning av vilkårene for å behandle en sak, er streng. Hun mistenker at domstolen har for mye å gjøre.

– Var dette et sviende nederlag?

– Nei, det vil jeg ikke si. Og det er ikke slik at staten har vunnet. Spørsmålet står fortsatt uavklart, og det tror jeg er en stor skuffelse for mange. Det er mange cannabisbr­ukere i Norge, og for mange er retten til førerkorte­t svært viktig.

Zadig legger til at hun uansett tror det vil komme en EMD-avklaring rundt spørsmålet om hasjrøykin­g og trafikksik­kerhet innen få år.

– I tråd med praksis Advokat Henriette Busch fra Regjerings­advokaten skriver i en e-post: «Vi tar til etterretni­ng at EMD har konkludert med at saken ikke kan behandles av domstolen fordi klageren ikke hadde tatt opp menneskere­ttsspørsmå­let direkte for norske domstoler.»

Staten mener EMDs avvisning er i tråd med tidligere praksis.

BERGENS TIDENDE LØRDAG 30. MAI 2020

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway