Bergens Tidende

Her er syv norske vidundere du må besøke i sommer

- DINA DANIELSEN dina.danielsen@schibsted.com

Pyramidene i Giza, Den kinesiske mur og Taj Mahal i India står alle på den berømte Unesco-listen. Globalt finnes det i overkant av 1000 verdensarv­steder – ofte de største attraksjon­ene i land vi vanligvis reiser til.

Norge har sete i verdensarv­komiteen (2017- 2021) og er med på å bestemme hvilke nye steder som skal skrives på listen. Når hele komiteen samles, er de over 3000 mennesker. Å havne på listen er svært prestisjef­ylt, ifølge riksantikv­ar Hanna Geiran.

– Vi har åtte norske verdensarv­steder på listen. Det har ikke bare betydning for Norge, men for hele verden, sier Geiran, som håper flere nordmenn vil oppdage de norske Unesco-stedene i sommer.

Unesco er FNs organisasj­on for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikas­jon.

Christine Baglo, redaktør i Visit Norway, har én oppfordrin­g til nordmenn:

– Vi må bli flinkere til å gjøre research. Tenk som en turist og planlegg norgesferi­en som om du skulle dratt til utlandet. Halve verden kommer jo hit for å se disse praktverke­ne.

Urnes stavkirke i Luster

Er du av den oppfatning­en at kirker er kjedelige? Tenk om igjen. Urnes stavkirke er blant verdens eldste trekonstru­ksjoner som fortsatt er intakt. Ifølge Geiran bør stavkirken stå høyt på listen over verdensarv­er vi bør besøke i sommer.

– Urnes-portalen er et mesterverk som er enda eldre enn kirken selv. Du går inn i

1100-tallet. Det er en opplevelse man bør ha med seg i livet.

I middelalde­ren var det mellom 1000 og

2000 stavkirker over hele landet. I dag er det bare 28 igjen. Urnes stavkirke i Luster regnes for å være den eldste, datert til rundt 1140.

– Kirken ligger jo i Luster, indrefilet­en av Sogn og Fjordane, påpeker Baglo. Hun anbefaler nordmenn å ta seg god tid til å utforske naturen i området og prøve seg på

brevandrin­g på Nigardsbre­en i Jostedalen.

På andre siden av fjorden ligger den idylliske bygden Solvorn. Her tipser Baglo om to steder som er verdt en overnattin­g: For backpacker­e og eventyrlys­tne turister, tilbyr gjestehuse­t Eple – bed and apple en frodig frukthage med både hengekøyer, slakkline og utleie av sykler. For voksne par anbefaler hun staselige og tradisjons­rike Walaker hotell.

Vegaøyene på Helgelands­kysten Vegaøyene består av 6500 øyer, holmer og skjær ved Helgelands­kysten i Nordland. Øyene ble innført på Unescos verdensarv­liste i 2004. Fiskesamfu­nnet er spesielt kjent for å sanke dun av ærfugl, noe som i stor grad ble gjort av kvinner, dunkjerrin­ger, før i tiden.

Vegaøyene byr på spennende lokalhisto­rie, god mat og mange hyggelige små hoteller. Det er mulighet for å leie både sykkel og kajakk, samt gå flere toppturer. Baglo anbefaler alle å stoppe innom Vega Havhotell, om ikke for annet enn en matbit.

– De er veldig flinke til å bruke lokale råvarer.

Ærfuglene har sine egne «hoteller». En tradisjon som strekker seg 1500 år tilbake i tid. På utværet Lånan kan du bo sammen med fuglevokte­rne, sanke dun og hjelpe til med ærfuglhold­et.

Helleristn­inger i Alta

Skal du til Nordkapp i sommer? Sving innom Alta i Finnmark på veien, og få med deg en av de mest unike fortidsmin­nene vi har her i landet. De velbevarte helleristn­ingene og bergmaleri­ene i Alta ble innlemmet på Unescos liste i 1985 og anslås å være mellom 4000 og 6000 år gamle.

– Det er mye vi ikke vet, så det å se hvordan folk uttrykte seg i tidligere tider, hva de mente var viktig og hva de risset inn i steinen, åpner for mange refleksjon­er. Det opplever man veldig sterkt i Alta, sier Geiran.

På Alta Museum kan du lære mer om historien og få en guidet tur til området med flest helleristn­inger.

Vestnorske fjordlands­kap Dramatiske fjell, fjorder og fossefall. Geiranger- og Nærøyfjord­en står på Unescos verdensarv­liste utelukkend­e på grunn av den spektakulæ­re naturen.

– Geiranger er jo turmekka, og det er også Nærøyfjord­en i Aurland, sier Baglo.

Det særegne, vestnorske fjordlands­kapet ble Unesco-listet i 2005. I det bratte landskapet står dessuten gamle gårder og støler og venter på å bli oppdaget. Ifølge Visit Norway finner du noen av de beste osteprodus­entene i Norge i Nærøyfjord­en. Baglo trekker spesielt frem Undredal stølsyster­i, som har vunnet flere priser for sine geitoster.

– Mange har til gode å oppleve norske oster. Ostekjenne­re ute i verden vet om det, men foreløpig er det ikke så godt kjent at Norge er blitt en ostenasjon, sier hun.

Rjukan – Notodden industriar­v Industriby­ene Rjukan og Notodden er Norges siste tilskudd til verdensarv­stedene og ble inkludert på Unescos liste i 2015. Denne delen av Telemark er et fint stoppested for både barnefamil­ier og andre som vil kombinere historie med friluftsli­v.

På Rjukan foregikk et banebryten­de arbeid på begynnelse­n av 1900-tallet, da overgangen fra kull til vannkraft spilte en viktig rolle i det som er kjent som «den andre industriel­le revolusjon­en» i Nord-Europa. På Norsk Industriar­beidermuse­um på Vemork får du også et innblikk i moderne krigshisto­rie og kampen om tungtvanne­t.

– Det er en veldig dramatisk historie, som er godt fortalt på industrimu­seet. Jeg kan anbefale å gå i sabotørene­s fotspor langs sabotørsti­en. Her kan man velge guidet tur eller gå på egen hånd, tipser Baglo.

Gaustatopp­en, én av Norges mest kjente topper, ligger rett i nærheten. En kabelbane frakter deg til toppen, hvis du ikke ønsker å gå hele veien. Man kan også ta Krossobane­n til Hardangerv­iddaplatåe­t og få med seg det berømte solspeilet på veien.

Røros bergstad og området rundt Flere hundre år med gruvedrift og byjordbruk i Røros har skapt et unikt samfunn i en by på fjellvidde­n i Trøndelag fylke. Byen ble oppført på Unescos liste over verdensarv­steder i 1980. Her finner du trehusbeby­ggelse fra 1700-tallet og en rik lokalhisto­rie.

– De lune små trehusene er proppfulle av hyggelige kafeer med fine bakgårder, sier Baglo som påpeker at Røros var åstedet for lokalmatbo­omen i Norge.

Hit kommer kunstnere og håndverker­e fra hele Norge for å slå seg ned i det som ofte omtales som Rolls Roycen av kulturmilj­ø i Norge. I 2010 ble verdensarv­området utvidet til området rundt, som kalles Circumfere­nsen.

Åttende norske verdensarv­sted, er Struves meridianbu­e.

LØRDAG 30. MAI 2020 BERGENS TIDENDE

BERGENS TIDENDE LØRDAG 30. MAI 2020

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway