Bergens Tidende

Går av som styreleder i Dof: – Nå er det opp til bankene

-

Torsdag gikk Helge Møgster ut av styret til Dof etter en mannsalder. Han er bekymret for fremtiden til selskapet han siden 80-tallet har bygget opp til å bli et av verdens fremste offshorere­deri.

lars.kvamme@bt.no foto

Helt siden Helge Møgster (67) dro til sjøs på fiske som 14-åring, har han jobbet. Først med fisk, og siden 80-tallet med offshorere­deriet Dof, som har hovedkonto­r på Storebø i Austevoll.

I mer eller mindre 20 år har Møgster vært styreleder i selskapet, og han er fortsatt hovedeier i selskapet gjennom eierselska­pet Laco.

Litt etter klokken 11 torsdag formiddag var det imidlertid slutt. Da Helge Møgster forlot generalfor­samlingen på Storebø, var han uten styreverv i selskapet han har vært sterkt delaktig i å bygge opp og som i dag har 67 skip og 71 miniubåter i flåten. Advokat Hans Olav Lindal overtok vervet som styreleder.

– Når du blir så gammel som meg tenker du at det helt sikkert er andre folk som kan gjøre jobben som styreleder bedre enn meg. I den fasen selskapet skal inn i nå, er det viktig med rette folk på rett plass, sier han.

Aldri hatt flere båter i opplag Dof endte med et underskudd på 4,1 milliarder kroner i første kvartal, til tross for positiv drift. Dette skyldes betydelige nedskrivni­nger og store valutatap - forårsaket av blant annet koronakris­en og lave oljepriser.

Det kom på toppen av gjeldskris­en selskapet allerede var inne i.

– Det var litt lys før korona kom, men nå har vi 18 båter i opplag og det ser ikke lyst ut. Det blir tøffe tak fremover, sier Møgster.

Aldri før har selskapet hatt flere båter i opplag.

– Det som skjer nå er ikke sammenlikn­bart med noe jeg har vært med på tidligere, sier den erfarne austevolli­ngen.

Helge Møgster

– Veldig trist

Møgster innrømmer at det er tøft å se at livsverket sliter.

– Det er veldig trist å se noe man har bygget opp gjennom et helt liv være i en så vanskelig situasjon. Det er sørgelige greier, og jeg har ikke helt oversikten over hvordan vi kan gjenvinne dette. Det må jeg bare si, medgir Møgster.

Han forklarer at de merker det er færre jobber å by på.

– Oljeselska­pene etterspør færre tjenester av oss, men dette rammer ikke bare denne bransjen. Hele økonomien er kjølt ned, og jeg tror bare vi har sett begynnelse­n på nedkjøling­en av økonomien, sier han.

– Nå er det opp til bankene

– Jeg må innrømme at jeg er vemodig over det som har skjedd med Dof. Vi hadde trodd det skulle være mulig å snu det, men nå må vi gå med hatten i hånden til bankene.

Selskapet har lenge vært i dialog med både banker og andre långivere. Det er ingen hemmelighe­t at gjelden er høy, og etter de siste nedskrivni­ngene er den bokførte egenkapita­len negativ. Nå tror Møgster fremtiden til selskapet ligger i bankenes hender.

– Jeg håper bankene vil se at vi er et av de selskapene som skal være med videre, men vi er avhengig av en avtale. Nå er det opp til dem.

Også på eiersiden har det vært turbulent den siste tiden. Frederik Mohn kom inn som nest største eier i Dof i 2016. De siste årene har de to eid omtrent halvparten av Dof sammen via selskapet Møgster Mohn Offshore AS, hvor Mohn har eid en tredjedel av aksjene og Møgster resten.

I september i fjor trakk Mohn seg fra styret til Dof uten forvarsel. Den gangen sa Møgster at han ikke visste hva som lå bak. Nå letter han på sløret.

– Frederik fikk nok rett

– Frederik trakk seg fra styret fordi han ikke var enig i det vi var i ferd med å få til av avtaler med långiverne. Han mente vi måtte være strengere med bankene og at de burde ta tap. Vi trodde vi skulle klare å hente inn mer penger slik at de ikke trengte å tape noe. Frederik fikk nok rett, sier han.

Helge Møgster understrek­er at det ikke var noen vond tone mellom de to profilerte investoren­e da Mohn trakk seg.

– Vi har ikke hatt noe videre dialog med Frederik siden, sier han.

Tidligere i mai ble det kjent at Frederik Mohns eierselska­p Perestroik­a også ønsker å trekke seg ut av Møgster Mohn Offshore AS.

Det har ikke lykkes BT å få en kommentar fra Frederik Mohn torsdag ettermidda­g.

Vurderer å fiske igjen Møgster går nå over til å bli en slags pensjonist – selv om han fortsatt er styreforma­nn i familiesel­skapet Laco, som i tillegg til å kontroller­e Dof, også kontroller­er to andre børsnotert­e selskaper: Austevoll Seafood og Lerøy.

– Vi påvirkes av koronaen der også, men heldigvis trenger folk mat, så her tjener vi fortsatt penger. Dessuten har de selskapene mye mindre gjeld enn offshorese­lskapet, sier han.

Nå ser han frem til sommeren.

– Vi er jo heldige her i Austevoll, det er ikke mange på denne jord som har det finere enn oss på denne tiden av året. Kanskje skal jeg begynne å fiske litt igjen? Vi kommer oss jo ikke av gårde til utlandet uansett.

Det var litt lys før korona kom, men nå har vi 18 båter i opplag og det ser ikke lyst ut.

 ??  ?? Helge Møgster gikk torsdag ut av styret til det kriseramme­de Dof ASA etter å ha brukt en mannsalder på å bygge opp selskapet. Her sammen med fiskerimin­ister Odd Emil Ingebrigts­en og sin sønn Arne Møgster.
Helge Møgster gikk torsdag ut av styret til det kriseramme­de Dof ASA etter å ha brukt en mannsalder på å bygge opp selskapet. Her sammen med fiskerimin­ister Odd Emil Ingebrigts­en og sin sønn Arne Møgster.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway