Bergens Tidende

Barn frigjort fra Boko Haram blir behandlet like ille i militær varetekt

- NOA MOUSTEN HAIMOFF noa.haimoff@pol.dk

Flere tusen barn er de siste årene blitt kidnappet av Boko Haram og levd i fangenskap under forferdeli­ge forhold. Men hjelpen som barna får etter at de har flyktet eller blitt frigjort viser seg å være omtrent like ille. «Forholdene i Giwa er forferdeli­ge. De kan ta livet av en. Det er så varmt at klærne blir gjennomvåt­e av svette, og det er ingen steder hvor man kan legge seg ned. Inntil nå hadde ingen fortalt meg hvorfor jeg ble ført dit. Jeg klarer ikke å slutte å tenke på hvorfor jeg flyktet fra Boko Haram.»

Slik uttaler en 14 år gammel gutt seg etter flere år i fangenskap hos den nigeriansk­e islamistbe­vegelsen Boko Haram og deretter tiden i det nigeriansk­e militærets varetekt i Giwa Barracks. Det skulle vise seg å være nesten like ille som å være fange hos Boko Haram.

De som ikke blir drept av Boko Haram under et fluktforsø­k, blir sendt direkte til nærmere inspeksjon av militæret og den paramilitæ­re styrken Civilian Joint Task Force i Nigeria. En prosess som for mange involverer tortur inntil den pågrepne «innrømmer» å ha tilknytnin­g til Boko Haram.

Deretter blir Boko Haramsympa­tisører flyttet videre til internerin­g, hvor de må være i flere måneder. I flere år i de verste tilfellene.

– Barna blir utsatt for voldsomme overgrep. Først fra Boko Haram, som kidnapper dem og

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway