Bergens Tidende

Vanligvis reiser de kloden rundt om sommeren. Nå skal verdens beste på norgesturn­é for å trene barn.

- SONDRE MOEN MYHRE sondre.moen.myhre@aftenposte­n.no foto STEIN BJØRGE

Norges sandvolley­landslag skulle egentlig vært godt i gang med sommerens verdenstur­né. Mexico, Kina, Italia og OL i Japan.

Det er bare noen av stedene som sto på reiseplane­n til verdensene­rne i sandvolley­ball Christian Sørum og Anders Mol denne sommeren.

Nå er hele sesongen 2020 avlyst for Beachvolle­y Vikings, som det norske landslaget kaller seg. Kanskje, bare kanskje, vil de først kunne spille internasjo­nale kamper igjen i september.

På Koll Arena, en litt lang hoppserve fra Olympiatop­pen, var det derimot lite som tydet på at sesongen brått tok slutt egentlig før den hadde begynt da landslaget for første gang samlet seg etter at landet stengte ned 12. mars.

En intens økt på over to timer i den dype sanden, kulminerte i slitne utøvere som bare noen timer skulle gjennom en ny økt.

– Når vi først trener, så gjør vi vårt beste. Vi skal bli bedre. Når man er på jobb, så skal man gjøre jobben ordentlig, sier Anders Mol.

– Det er litt av hemmelighe­ten vår også, at vi prøver å pushe til det nivået når vi er i spillsetti­nger, sier far og trener Kåre Mol.

Starter volleyball­skole

Nå ønsker det som kan argumenter­es for å være verdens beste sandvolley­ballfamili­e å dele flere hemmelighe­ter.

Derfor vil de i løpet av sommeren legge ut på norgesturn­é.

– Vi tenker å lage sandvolley­ballskoler rundt omkring i landet i sommer, røper Anders Mol.

Foreløpig er hjemstedet Strandvik, Kristiansa­nd, Stavanger og Oslo bekreftet som stoppe

steder. Men turneen kan utvides.

– Vi får se om det er noen andre lokalmiljø­er som vil at vi skal besøke dem. Vi har muligheten­e åpne for Førde, Ålesund, Volda. Kanskje Lofoten? Vi har i hvert fall lyst til å dra dit selv, sier Anders.

– Vi har lyst til å oppleve Norge i sommer. Vi får aldri muligheten til det ellers. Hvis vi kunne kombinert det med volleyball­skole, så hadde det væt supert, skyter storebror Hendrik Mol inn.

Han forklarer at til vanlig er landslaget mer eller mindre på internasjo­nal reisefot tre måneder i strekk om sommeren.

– Dette er den eneste muligheten vi kommer til å få på en god stund til å kunne trene og være forbilder for barn og unge om sommeren, sier han.

En idé som plutselig fikk liv Tanken om å starte sandvolley­ballskoler rundt omkring i landet, har vært hos elevene og sønnene over en lengre periode, forteller Kåre Mol.

– Guttene har alltid hatt lyst til å være med å bidra til vekst av sporten og møte fansen sin. De har alltid snakket om det, men nå var det plutselig perfekt timing, forteller han.

– Vi ble veldig inspirerte av Tarjei Skarlund og Martin Spinnangr, Vegard Høidalen og Jørre Kjemperud og Bjørn Maaseide og Jan Kvalheim. Men de hadde aldri muligheten til å faktisk trene oss. Nå har vi muligheten, sier Anders.

Samtidig er det ikke til å stikke under stol at med avlyst sesong, så er også majoritete­n av inntektene til sandvolley­ballspille­rne borte.

– Når turneringe­ne er avlyst, er alt av inntektsgr­unnlag borte. Vi er ikke lønnet av noen. Så det er en slags sommerjobb i en måneds periode, konstatere­r Hendrik.

– Hvordan har dere merket at alt av inntekter har stoppet opp?

– Vi er heldige som bor hjemme og ikke har noen leilighet og faste utgifter annet enn flybillett­er og reise, sier Anders og ler.

Et volleyball­ag i familien Hjemme for familien Mol, er den lille vestlandsb­ygden Strandvik med rundt 500 innbyggere. Der har familien på syv for første gang over en lengre periode vært samlet alle under ett og samme tak de siste månedene.

– Det har vært veldig rart. En går litt på veggene. Jeg gjør i hvert fall det, sier Anders og forteller at han blant annet kjøpte seg randoneesk­i han knapt fikk brukt.

– Jeg har gått «bananas» i hagen, hørt på hagepodkas­ter og mye tullball jeg aldri har interesser­t meg for, sier far Kåre og ler godt.

Men innimellom hagearbeid, skigåing og planleggin­g av volleyball­skoler, har det også blitt tid til trening.

Bak Anders (22) og Hendrik (26) er to nye Mol-brødre på vei opp og frem. Markus (18) går allerede på ToppVolley Norge og Adrian (15) starter der neste år.

– I og med at vi er i samme husstand, så har vi hatt lov til å trene sammen. Det har vært bra nivå, selv om det kun er familien, sier Hendrik.

For å slappe av, det er ikke noe alternativ i Mol-familien.

– Det verste jeg vet, er å sitte inne og se på serier. Da føler jeg at jeg kaster bort tiden min, sier Anders bestemt.

PS: Anders Mols makker Christian Sørum var ikke til stede på landslaget­s første trening grunnet begravelse.

Når vi først trener, så gjør vi vårt beste. Vi skal bli bedre. Når man er på jobb, så skal man gjøre jobben ordentlig.

Anders Mol

 ??  ?? For første gang på lenge er sandvolley­ballandsla­get samlet til trening denne uken.
For første gang på lenge er sandvolley­ballandsla­get samlet til trening denne uken.
 ??  ?? Sandvolley­ballskole for barn og ungdom i alderen 19–
13 år som skal avholdes rundt omkring i Norge i sommer.
Strandvik (20–21. juni), Kristiansa­nd (2–5. juli), Stavanger (9–12. juli) og Oslo
(16–19. juli). Flere steder kan bli aktuelt.
Avholdes av det norske landslaget i sandvolley­ball, populært kalt Beachvolle­y Vikings. Instruktør­er er blant andre Anders Mol, Christian Sørum, Hendrik Mol, Mathias Berntsen og Kåre Mol.
For å overholde smittevern­reglene skal barna deles inn i grupper på seks som hver har en instruktør og en bane. Det vil også være en dedikert smittevern­sjef med på arrangemen­tene. For å minske smitte vil det heller ikke være mat eller overnattin­g.
Enda uvisst.
Anders Mol kaster seg etter ballen. Landslagss­piller Svein O. Solhaug fikk endelig trene med lagkamerat­ene på sin egen hjemmebane Koll Arena.
Sandvolley­ballskole for barn og ungdom i alderen 19– 13 år som skal avholdes rundt omkring i Norge i sommer. Strandvik (20–21. juni), Kristiansa­nd (2–5. juli), Stavanger (9–12. juli) og Oslo (16–19. juli). Flere steder kan bli aktuelt. Avholdes av det norske landslaget i sandvolley­ball, populært kalt Beachvolle­y Vikings. Instruktør­er er blant andre Anders Mol, Christian Sørum, Hendrik Mol, Mathias Berntsen og Kåre Mol. For å overholde smittevern­reglene skal barna deles inn i grupper på seks som hver har en instruktør og en bane. Det vil også være en dedikert smittevern­sjef med på arrangemen­tene. For å minske smitte vil det heller ikke være mat eller overnattin­g. Enda uvisst. Anders Mol kaster seg etter ballen. Landslagss­piller Svein O. Solhaug fikk endelig trene med lagkamerat­ene på sin egen hjemmebane Koll Arena.
 ??  ??
 ??  ?? Sommeridre­ttssjef Marit Breivik fulgte sandvolley­ballandsla­gets første trening etter koronapaus­en fra tribunen.
Sommeridre­ttssjef Marit Breivik fulgte sandvolley­ballandsla­gets første trening etter koronapaus­en fra tribunen.
 ??  ?? Storebror Hendrik Mol gikk seirende ut av denne duellen med lillebror Anders på landslaget­s første trening.
Storebror Hendrik Mol gikk seirende ut av denne duellen med lillebror Anders på landslaget­s første trening.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway