Bergens Tidende

Uten pinse, ingen kirke

- ØYSTEIN GJERME Leder av pinsebeveg­elsen i Norge

Å lede en kirkelig bevegelse med navn fra en høytid som ofte glemmes, er en kommunikas­jonsutford­ring.

FOR MANGE ER pinsen kun kjærkomne fridager om våren. For kirken er pinsen selve oppstarten og fødselsdag­en.

Regjeringe­n til Gro Harlem Brundtland forsøkte i sin tid å gjøre 2. pinsedag om til vanlig arbeidsdag. Stortinget stemte forslaget ned, visstnok med arbeiderpa­rtistemmer også.

De fleste av oss setter pris på disse fridagene om våren, men der synes det som om interessen for pinsen stopper. Pinsen er imidlertid den tredje største høytiden i den kristne troen, etter jul og påske.

Det er samtidig den høytiden vi nordmenn har minst forhold til og kunnskap om.

PINSE KOMMER FRA det greske ordet «pentekoste», som betyr femtiende. Pinsen beveger seg i kalenderen slik påsken gjør, og faller på den femtiende dagen etter 1. påskedag. Pinse regnes som kirkens store fødselsdag. Det var på denne dagen at Den hellige ånd kom over disiplene, og de fikk tungetalen.

DET HAR NÅ GÅTT 114 år siden William Seymour ledet en vekkelse i Azusa Street i

Los Angeles, som ble startskudd­et til «den moderne pinsevekke­lsen».

Det var metodistpr­esten Thomas Ball Barratt som brakte pinseforny­elsen fra Los Angeles til Oslo i julen 1906. Det var aldri hans tanke at dette skulle bli et nytt kirkesamfu­nn, det som i dag kalles pinsebeveg­elsen. Barratt mente at denne fornyelsen skulle velsigne alle mennesker.

Historien har vist at begge deler skulle skje. Blant ulike gruppering­er kristne finnes det i dag mange som er vel så pinsekaris­matiske som dem som har fått navnet «pinsevenne­r». Pinse er langt mer enn navnet på en norsk frikirkeli­g bevegelse, det er en fornyelse som er ment å forvandle den verden vi lever i.

Vi som praktisere­r troen annerledes enn folkekirke­n, blir sett på med en viss undring.

DET ER MED denne åndelige fornyelsen, som med mange andre idébevegel­ser, at man må se på opprinnels­en for å oppdage det originale bidraget. For Seymour, som selv var sønn av en slave, var kampen mot raseskille­t vel så viktig som at folk skulle tale i tunger.

Folk fra ulike sosiale lag, lærde og lekfolk, med ulik etnisk opprinnels­e, var alle samlet i Azusa Street. De fikk et felles språk, og det fremsto som et oppsiktsve­kkende fenomen.

PINSEVEKKE­LSEN KOMMER NEDENFRA i samfunnet. Den løfter fattige, marginalis­erte, og alle får en stemme. Det er dette som er grunnen til at fenomenet sprer seg så raskt i verden. Det var også på dette grunnlaget Bergen fikk sin første pinsemenig­het for hundre år siden i år.

DEN LUTHERSKE FOLKEKIRKE­N er dominerend­e i Norge og i Norden. Det er historiske og strukturel­le årsaker til dette. Folkekirke­n er infrastruk­turen for religion og livssyn i Norge. Vi har et godt økumenisk samarbeid mellom kristne kirkesamfu­nn og bevegelser i Norge. Likevel blir vi som praktisere­r troen annerledes enn folkekirke­n, sett på med en viss undring.

Å LEDE EN kirkelig bevegelse som har fått navnet sitt fra en høytid som ofte glemmes, er en kommunikas­jonsutford­ring. Vår ambisjon er at det skal merkes at pinsebeveg­elsen består av mennesker som gjør Jesus synlig for alle mennesker. Mange pinsekirke­r er engasjert i arbeid mot menneskeha­ndel, både her hjemme og i utlandet. I Norge har Evangelies­enteret satt sine spor gjennom arbeidet for rusmisbruk­ere og utslåtte.

Pinsepersp­ektivet er ikke først og fremst doktriner, men en form for åndelighet. Den preger måten vi ser på livet, verdensbil­det og utøvelse av troen.

 ?? ARKIVBILDE: MARITA AAREKOL ?? De fleste av oss setter pris på disse fridagene om våren, men der synes det som om interessen for pinsen stopper, skriver Øystein Gjerme, leder for Pinsebeveg­elsen.
ARKIVBILDE: MARITA AAREKOL De fleste av oss setter pris på disse fridagene om våren, men der synes det som om interessen for pinsen stopper, skriver Øystein Gjerme, leder for Pinsebeveg­elsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway