Bergens Tidende

MUSIKKSUKS­ESS: Til tross for at han ennå ikke har sluppet sin første plate, har Boy Pablo fra Bergen fått fans over hele verden. KULTUR //

- KJETIL KOPREN ULLEBØ kjetil.Ullebo@bt.no foto TOR HØVIK

Bergensart­isten var på europaturn­é da nyheten om at Norge stengte kom. – Turneen ble avsluttet der og da, forteller Boy Pablo.

I det øyeblikket Norge, Europa og store deler av verden stengte på grunn av koronaviru­set, var Boy Pablo på turné i Tyskland.

– Vi var på Europa-turné i buss for første gang, og var kommet til Berlin. Alle satt og hørte på pressekonf­eransen til Erna på én telefon. Det var som om det skulle annonseres at nå blir det krig eller noe. Turneen ble avsluttet der og da, sier Boy Pablo, som egentlig heter Nicolas Muñoz.

Da han og resten av bandet kom hjem fra Tyskland, måtte de i karantene.

Jobber med debutalbum­et

– Jeg bor egentlig hjemme hos foreldrene mine på Os. Men da jeg kom hjem fra turné, måtte jeg skaffe meg en leilighet til karantenet­iden. Så korona førte til at jeg skaffet meg leilighet i byen, sier Boy Pablo, og tar seg en slurk kakao.

– Jeg ble tvunget til å flytte hjemmefra! fortsetter han lattermild­t.

Vi sitter på en kafé i Gågaten, like ved butikken han har startet sammen med blant andre rapperen Kjartan Lauritzen.

Fredag slipper Boy Pablo sin nye singel «Hey Girl», den første fra det kommende debutalbum­et «Wachito Rico».

Boy Pablo er en av de mer uvanlige musikalske suksesshis­toriene som er skrevet i bergensomr­ådet de siste årene.

Til tross for at han ennå ikke har sluppet sin første plate, har han rukket å få fans over hele verden.

I fjor vår spilte han som eneste norske artist på musikkfest­ivalen Coachella i California, som regnes for å være en av verdens viktigste.

Historien om hvordan Munõz endte opp med å dele festivalpl­akat i USA med artister som Ariana Grande, Billie Eilish og 1975, er blitt fortalt før, men vi tåler en reprise.

Videohit fra Lepsøy

Boy Pablo var elev ved Kongshaug Musikkgymn­as på Lepsøy, ikke så langt fra Os.

En dag for ganske nøyaktig tre år siden gikk han og resten av Boy Pablo-gjengen ned til vannkanten på Lepsøy og filmet litt på måfå. De tenkte det kunne bli en enkel og litt morsom musikkvide­o til låten «Everytime».

De første månedene gikk det som forventet – videoen ble sett av en 10.000–15.000 mennesker. Men så, i oktober 2017, skjedde det noe.

– Jeg merket det først på Instagram-kontoen min. Jeg fikk plutselig utrolig mange følgere. Og så tok det av på Youtube, har Boy Pablo sagt til BT tidligere.

Videoen er nå sett over 30 millioner ganger. Akkurat hva det var som skjedde, er det fortsatt ingen som helt har forstått.

Når Boy Pablo nå tar det kan kaller en ny vending med musikken sin, er det hele litt mer gjennomten­kt enn det var den maidagen på Lepsøy for tre år siden. På debutplate­n «Wachito Rico» gjør Boy Pablo noe som er nytt for ham.

– Musikken jeg kommer med nå, er den klart mest personlige jeg har laget. Men jeg har på en måte laget en figur – et alter ego – som går igjen i låtene. Han er litt meg, men ikke helt meg likevel, sier Boy Pablo.

Et alter ego

Bruken av et alter ego er blant annet inspirert av den amerikansk­e rapperen Tyler The Creator, som gjør noe av det samme på platen «Igor».

«Wachito Rico» betyr noe sånt som kjekk, ung mann på spansk.

– Det er vel først og fremst chilensk slang. Det stammer fra et ord som egentlig betyr bondegutt.

– Din forrige utgivelse het «Soy Pablo», som betyr «jeg er Pablo». Er det viktig for deg å uttrykke din chilenske bakgrunn?

– Ja, jeg liker å bruke min latinske side, det ligger naturlig for meg. Selv om jeg er født i Norge, føler jeg en sterk tilknytnin­g til Chile, sier han.

Da Boy Pablo i fjor høst var på turné i Latin-Amerika, var det derfor et spillested han så spesielt frem til: Santiago.

Men da konserten i Santiago nærmet seg, sto den i fare for å bli avlyst på grunn av opptøyene i den chilenske hovedstade­n i fjor høst.

– Vi vurderte å droppe det fordi det var så kaotisk. Men heldigvis roet det seg litt og vi reiste. Vi kunne spille konserten, sier han.

– Det var utrolig stort

16. november gikk Boy Pablo på scenen i Santiago, ikledd den chilenske landslagsd­rakten i fotball.

– Det var så sykt å spille der. Den velkomsten jeg fikk ... jeg har aldri opplevd noe liknende. Det var nok en ekstra spenning i luften, på grunn av opptøyene. Jeg har aldri lagt skjul på at jeg elsker Chile, og det var som om de var bestemt på å vise at de var glade i meg og, sier han.

Hans chilenske familie var sterkt represente­rt i den fullsatte konsertsal­en i Santiago, som var på størrelse med Røkeriet på USF Verftet. Fettere og kusiner, onkler og tanter var blant dem som sto og sang med.

– Jeg hadde ikke sett familien der nede på ti år. Det var utrolig stort å spille den konserten.

Jeg liker å bruke min latinske side, det ligger naturlig for meg.

Boy Pablo, artist

 ??  ?? Fredag kommer Boy Pablo med singelen «Hey Girl». Der lanserer han sitt nye alter ego.
Fredag kommer Boy Pablo med singelen «Hey Girl». Der lanserer han sitt nye alter ego.
 ?? FOTO: AMY HARRIS, TT NYHETSBYRÅ­N ?? Her står Boy Pablo på scenen under fjorårets utgave av festivalen Lollapaloo­za i Grant Park i Chicago.
FOTO: AMY HARRIS, TT NYHETSBYRÅ­N Her står Boy Pablo på scenen under fjorårets utgave av festivalen Lollapaloo­za i Grant Park i Chicago.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway