Bergens Tidende

Her får koronasyke to uker på kommunens regning

På Danmarks plass står et helt hotell klart til å ta imot covid-19-pasienter, selv om de for tiden knapt finnes.

-

Selv om det akkurat nå knapt finnes smittede, står Bergen kommunes koronahote­ll på Danmarks plass nå klart til å huse covid-19-pasienter. Kommunen har satt av ti millioner kroner til drift av hotellet ut året.

Koronahote­llet åpnet onsdag. Bystyret har satt av ti millioner ut året. Sluttregni­ngen er avhengig av hvor omfattende bruken blir.

– Selv om Bergen heldigvis har lite smitte for tiden, må vi forvente at det blir en ny smittebølg­e. Da er vi langt mer forberedt, sier helsebyråd Beate Husa (KrF) som onsdag fikk omvisning på det nye koronahote­llet.

Kommunen er pålagt av regjeringe­n å etablere overnattin­gstilbud for covid-19-syke som av en eller annen grunn ikke kan isolere seg hjemme.

– Det kan være på grunn av familiemed­lemmer i risikogrup­pen eller trangboddh­et. Grunnene er mange. Det kan også bli aktuelt å ta imot syke turister, sier prosjektle­der Lars Olav Gåsdal.

Kan øke til 100 rom

Etter en anbudsrund­e inngikk kommunen avtale med City Box Danmarks plass. Hotellet har klargjort en fløy med ti rom for covid-19-syke. Potensielt kan alle 100 rom tas i bruk.

– Hotellmark­edet er nede, så det er ikke aktuelt for oss nå å åpne resten av hotellet for vanlige gjester. Vi har et hotell i sentrum som er åpent, sier Eivind Hjulstad, daglig leder for

City Box.

Det ganske nye og grønne hotellet på Danmarks plass ligger i rusleavsta­nd til Legevakten. Utenfor durer trafikken. Innenfor er deler av hotellet organisert i rød og grønn sone.

Rød sone betyr smitte. Når hotellansa­tte skal inn dit, må de kle seg i fullt smittevern­utstyr.

Grønn sone er adgang forbudt for de syke gjestene. De må holde seg på hotellromm­et sitt, men får lov å bevege seg i smittefløy­en og være sammen med andre syke. Trenger de frisk luft, er det bygget en liten luftegård på baksiden.

Må godkjennes

Høres det ut fristende ut med 14 dager på hotell på kommunens regning med fire måltider om dagen servert?

Vel, det er ikke bare å sjekke inn. Hotellopph­oldet skal godkjennes av kommunens vurderings­enhet, den samme enheten som tildeler sykehjemsp­lasser og hjemmetjen­ester.

Koronahote­llet er bare ett av flere tilbud kommunen har etablert for å håndtere pandemien. Mesteparte­n vil oppretthol­des,

selv om Bergen knapt har smitte.

– Så lenge vi ikke har behandling eller vaksine, må vi ha en beredskap for nye bølger av syke, sier helsebyråd­en.

58 millioner så langt Fyllingsda­len sykehjem har hatt to fløyer forbeholdt covid

19-pasienter. Her beholder kommunen en fløy med 12 plasser.

I Helsehuset ble kommunens minisykehu­s (ØHD) omgjort til koronaklin­ikk med 20 senger. 10 av sengene skal tilbakefør­es til ØHD, de øvrige holdes i beredskap for covid-19-pasienter i en skjermet del.

Myrsæther bo- og rehabilite­ringssente­r på Breistein er avsatt til eventuell smitte i rusmiljøet. Til nå har plassene ikke vært i bruk.

Luftveiskl­inikkene i bydelene blir oppretthol­dt, mens Legevakten­s teststasjo­n på Laksevåg stenges.

Så langt har pandemien påført byrådsavde­ling for eldre, helse og frivilligh­et 58 millioner kroner i ekstra utgifter.

Nøyaktig hva prislappen blir de neste månedene avhenger

Selv om Bergen heldigvis har lite smitte for tiden, må vi forvente at det blir en ny smittebølg­e.

Helsebyråd Beate Husa

først og fremst hva som skjer med smitten.

– Vi har ikke fasit ennå. Utgiftene vil fortsette å løpe, sier Husa.

– Hva skjer med personalet på disse plassene når det ikke fins pasienter ved koronaklin­ikken og covid-19 avdelingen på Fyllingsda­len sykehjem?

– De er ikke bemannet så lenge de ikke har pasienter. Vi prøver å bruke vårt personale så fleksibelt som mulig.

– Det er tre måneder siden Bergen fikk sitt første smittetilf­elle. Hvorfor kommer koronahote­llet først nå?

– Vi diskuterte tidlig å opprette et slikt tilbud, før regjeringe­n påla oss dette. Men mye skulle skje på kort tid og vi mente at andre ting var mer akutt, sier Husa.

Oslo har stengt ned hotell Også andre kommuner velger å oppretthol­de beredskape­n, selv om det knapt er koronasmit­te.

I Stavanger videreføre­s både luftveisle­gevakt, koronahote­ll og en egen koronaavde­ling på sykehjem. Videreføri­ngen vil koste kommunen cirka syv millioner kroner i måneden.

I Oslo har de valgt å oppretthol­de beredskaps­ledelsen inntil videre. Det gjelder også prøvetakin­gsstasjone­n, syv feberpolik­linikker samt flere tilbud til eldre og rusavhengi­ge. Kommunen har tidligere hatt avtale med et såkalt koronahote­ll, men har nå avviklet tilbudet til fordel forbydelba­serte løsninger.

Hotellmark­edet er nede, så det er ikke aktuelt for oss nå å åpne resten av hotellet for vanlige gjester.

Daglig leder Eivind Hjulstad i City Box

 ?? FOTO: RUNE SÆVIG ?? De syke hotellgjes­tene har sitt eget fellesrom med tv. Eivind Hjulstad fra City Box og hotellsjef Guro Dolve Meyer diskuterer med byråd Beate Husa (til høyre).
FOTO: RUNE SÆVIG De syke hotellgjes­tene har sitt eget fellesrom med tv. Eivind Hjulstad fra City Box og hotellsjef Guro Dolve Meyer diskuterer med byråd Beate Husa (til høyre).
 ?? foto RUNE SÆVIG ?? Hotellgjes­tene får utdelt et pulsoksyme­ter som måler puls og oksygenmet­ning i blodet, pluss et termometer. Sykepleier Nina Gulestøl demonstrer­er pulsoksyme­teret for byråd Beate Husa.
foto RUNE SÆVIG Hotellgjes­tene får utdelt et pulsoksyme­ter som måler puls og oksygenmet­ning i blodet, pluss et termometer. Sykepleier Nina Gulestøl demonstrer­er pulsoksyme­teret for byråd Beate Husa.
 ??  ??
 ??  ?? Prosjektle­der Lars Olav Gåsdal forklarer hvordan maten skal fraktes opp til rød sone og forsiktig gjennom åpning i skillevegg­en over på en tralle.
Prosjektle­der Lars Olav Gåsdal forklarer hvordan maten skal fraktes opp til rød sone og forsiktig gjennom åpning i skillevegg­en over på en tralle.
 ??  ?? Det nyåpnede koronahote­llet har ti rom stående klare til covid-19-syke som ikke bør isolere seg hjemme.
Det nyåpnede koronahote­llet har ti rom stående klare til covid-19-syke som ikke bør isolere seg hjemme.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway