Bergens Tidende

Jakt på koronamedi­sin gjorde Bergenbio til en børsvinner

-

Hittil i år er Bergenbio-aksjen opp 70 prosent etter at selskapet ble en del av verdens søken etter koronamedi­sin. Nå venter man på at den første pasienten skal prøve ut medisinen fra det bergensbas­erte selskapet.

ina@e24.no

Bergenbio har i over 13 år forsket på behandling av aggressiv kreft, men det var først da koronaviru­set kom til Norge at selskapet ble en favoritt i det norske aksjemarke­det.

Blant de mest omsatte

Så langt i år er Bergenbio-aksjen opp 70 prosent, og selskapet er verdsatt til 3,5 milliarder kroner.

De dagene det kommer nyheter fra selskapet, er aksjen blant de mest omsatte på Oslo Børs.

– Det har vært ekstremt travelt de siste ukene, sier adm.dir. Richard Godfrey i Bergenbio.

Nå venter både han og aksjonæren­e i spenning på nyheten om at den første koronapasi­enten har tatt den første pillen med Bergenbios medisin.

Færre syke gir forsinkels­er

– For fire uker siden trodde vi det skulle ta en uke eller to å få tak i pasienter til studien. Deretter skulle resultaten­e fra studien være klar om noen få måneder. Men det kan ta lengre tid, innser Godfrey.

Mindre smitte og f ærre koronasyke skaper forsinkels­er i studien som Bergenbio er en del av i Storbritan­nia.

Utfordring­en er å få tak i nok pasienter som egner seg til å være med i studien.

Pasientene må være syke nok til å bli innlagt, men ikke så syke at de må i respirator. Opprinneli­g var planen å hente inn 120 pasienter til studien.

Null utgifter

– Vi skulle jo likt å kunne si at vi ser effekt av medisinen vår på koronapasi­enter, men samtidig er det jo godt å se at myndighete­nes smittevern­tiltak fungerer, sier Godfrey.

Bergenbio-sjefen får daglige oppdaterin­ger, og vil varsle markedet når den første pasienten er innrullert i studien.

– Den gode nyheten er at vi ikke har noen kostnader relatert til denne studien, sier Godfrey. Studien er finansiert av britiske myndighete­r og er et samarbeid mellom industrien, myndighete­r og akademia.

– Høyere interesse Koronapand­emien har ført til at flere har fått øynene opp for helsesekto­ren på børsene rundt om i verden.

– Covid-19-situasjone­n har satt legemiddel­industrien mer i fokus, fordi folk plutselig hører i nyhetsbild­et om selskapene og hva de gjør. Det skaper en generelt høyere interesse, sier analytiker Pål Falck i Arctic Securities.

For det er ikke koronamedi­sin som er Bergenbios hovedgeskj­eft.

Selskapet utvikler først og fremst behandling for lungekreft og leukemi, og er et av selskapene som er kommet lengst i utviklinge­n blant kreftselsk­apene på Oslo Børs.

Kreftforsk­ning

Bergenbio mener å ha funnet årsaken til at enkelte kreftsvuls­ter sprer seg og blir motstandsd­yktige mot behandling.

I tillegg til å teste bemcentini­b i behandling av kreft, har det også vært gjennomfør­t preklinisk­e tester som tyder på at medisinen kan ha en effekt i å stoppe virus fra å komme inn i celler og hemme virusets motstandsd­yktighet, såkalt antivirale effekter.

– Vi vet at vårt legemiddel er effektivt i preklinisk­e tester med ebola- og zikavirus, og har jobbet med britiske forsknings­institutte­r om dette i mange år, sier Godfrey.

Da koronaviru­set begynte å spre seg, var det naturlig at kontakten ble gjenoppret­tet. Slik ble altså Bergenbio en viktig brikke

i britenes leting etter en behandling for covid-19-pasienter.

– Vi la frem det vi hadde av data, og de ble veldig engasjert, sier Godfrey.

Har potensial

Bemcentini­b er det første av tre medikament­er som potensielt skal brukes til behandling av pasienter innlagt på sykehus med koronasmit­te.

Skulle studien gi gode resultater, vil dette først og fremst kunne gjøre en stor forskjell i verdens håndtering av viruset, men det vil også bekrefte bemcentini­bs potensial som behandling­sform for andre aggressive sykdommer.

Over sommeren Aksjemarke­det venter nå på oppdaterin­ger fra den britiske koronastud­ien.

Først og fremst ønsker man å høre hvordan det går med innrulleri­ng av pasienter, deretter er det ventet mer effekt- og bivirkning­sdata fra studien like over sommeren.

– Jeg vil tro august eller september er rimelig tid. De hadde nok håpet det skulle gå fortere, men av ulike årsaker gikk det litt saktere enn ventet, sier analytiker Pål Falck i Arctic Securities.

Flere pågående studier Bergebio har to studier gående på leukemi, eller blodkreft, hvor det i den ene studien kun brukes bemcentini­b som kreftbehan­dling, mens i den andre studien brukes medisinen i kombinasjo­n med LDAC (low-dose cytarabine), en type kjemoterap­i.

Her er det ventet en oppdaterin­g med data fra studien i begynnelse­n av desember.

Richard Godfrey, adm.dir. i Bergenbio

Videre har selskapet tre kliniske studier hvor bemcentini­b brukes i behandling av lungekreft.

Det er ventet data fra studiene på lungekreft 25. juni i år, og ytterliger­e oppdaterin­g i november.

Immunterap­i er behandling hvor man stimulerer eget immunforsv­ar til å drepe kreften.

Null inntekter

Bergenbio la frem tall for første kvartal 19. mai i år.

Ettersom det først og fremst er forskning og utvikling selskapet driver med, hadde det ingen inn

– Nå har vi så vi klarer oss gjennom covid-19-situasjone­n, samt at vi skal nå de milepælene vi har skissert opp og være godt rustet til fremtiden, sier Godfrey.

Til tross for en markedsver­di på nesten 3,6 milliarder kroner, er Bergenbio fortsatt et bioteknolo­giselskap uten inntekter.

Det betyr høy risiko, selv om både den finansiell­e risikoen og den operasjone­lle risikoen er redusert som følge av en velfylt kasse, sterke aksjonærer og samarbeid med farmasigig­anter som Merck.

Fikk tidlig inn utlendinge­r Bergenbio har røtter ved Institutt for biomedisin ved Universite­tet i Bergen. Selskapet har kontor på Haukeland sykehus og driver mye av forskninge­n i kjelleren der.

Selskapet ble etablert i 2007 av James Lorens, nåværende forsknings­direktør, og David Micklem. Richard Godfrey ble hentet inn i 2008.

Det bergenbase­rte venturefon­det Sarsia Seed var det første til å investere i Bergenbio, mens milliardær Trond Mohn i dag er største aksjonær.

Selskapet opplevde flere år før børsnoteri­ng en stor interesse fra bioteksult­ne investorer fra innog utland.

Selskapet fikk allerede i 2014 inn britiske Wellcome Trust, en investerin­g det ble knyttet mye prestisje rundt ettersom stiftelsen frem til da sjelden investerte utenfor Storbritan­nia og enda sjeldnere i selskaper utenfor Storbritan­nia.

Dette fikk sannsynlig­vis også andre utenlandsk­e investorer til å åpne øynene for kreftselsk­apet i Bergen.

Bergenbio debuterte på Oslo Børs våren 2017.

Vi vet at vårt legemiddel er effektivt i preklinisk­e tester med ebola- og zikavirus.

 ??  ?? Bergenbio og administre­rende direktør Richard Godfrey opplever enorm interesse etter at selskapet ble valgt ut til å være med i en britisk studie som skal finne behandling for koronasyke pasienter i
Bergenbio og administre­rende direktør Richard Godfrey opplever enorm interesse etter at selskapet ble valgt ut til å være med i en britisk studie som skal finne behandling for koronasyke pasienter i

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway