Bergens Tidende

Brundtland: – 5000 døde i Sverige. 230 i Norge. Det er ganske utrolig.

- PER ANDERS JOHANSEN per.anders.johansen@aftenposte­n.no

– Det er underlig. Det skal mye til for at denne forskjelle­n skal jevnes ut et par år i fremtiden, sier Gro Harlem Brundtland.

Den tidligere statsminis­teren og WHO-direktøren tar et oppgjør med både Sverige, USA og Kina.

Under et foredrag i Det Norske Videnskaps-Akademi om «global solidarite­t i pandemien», kommentert­e Brundtland for første gang situasjone­n i Sverige.

– Når du ser 5000 dødsfall i Sverige og 230 i Norge, så er det ganske utrolig, sa Brundtland.

– Det skal mye til

Svenske helsetoppe­r har tidligere sagt at man tror resten av Norden etter hvert vil få like høye dødstall. Det har den tidligere WHO-sjefen liten tro på.

– Det skal mye til for at denne forskjelle­n skal jevnes ut et par år fremover, sa Brundtland.

Samtidig mente den tidligere Ap-lederen at koronapand­emien viser at «gammeldags Høyre-politikk ikke fungerer».

– Hver enkelt for seg selv og en liberalist­isk tenkning er i hvert fall ikke det som får oss ut av denne krisen. Det er heller mer sosialdemo­kratisk tankegang, sa Brundtland.

Skiller oss fra Sverige Brundtland har ikke tidligere gått like langt i det som kan tolkes som kritikk av svenskenes strategi.

– Dette er underlig, men det er rett og slett forskjell på våre historiske, parlamenta­riske og demokratis­ke institusjo­ner, sa Brundtland. Hun viste til at store og sterke etater tradisjone­lt har fått større myndighet i Sverige.

– En forklaring tror jeg er at vi har et ulikt demokratis­k forvaltnin­gssystem. I Norge er det ingen tvil om at beslutning­er som gjelder så mange mennesker og har denne typen omfang når vi har gjort våre tiltak, er noe som regjeringe­n eller helseminis­teren tar, ofte i samarbeid med Stortinget, sa Brundtland.

Pekte på Tegnell

– Denne mannen Tegnell, som hele Sverige nå vet hvem er, sitter på et mandat som gjør at han går ut og forteller landet og menneskene i Sverige om hva de skal gjøre eller ikke gjøre, uten å føle at statsminis­teren og helseminis­teren er en overrepres­entant i forhold til ham selv.

Hun pekte samtidig på at FHI i Norge og svenske folkehelse­myndighete­r har hatt den samme skepsisen til å stenge ned barnehager og skoler.

– FHI var mer tilbakehol­dne til å stenge skoler og barnehager. Den rene epidemiolo­giske etaten lå nærmere det svenske synet. Men det var andre i Helsedirek­toratet og regjeringe­n som valgte å gå lengre, sa Brundtland.

– Som Solberg sa, så valgte de å være føre var. Det har hun fullmakt til å gjøre, så lenge hun sitter i den rollen hun har.

Denne mannen Tegnell (bildet), som hele Sverige nå vet hvem er, sitter på et mandat som gjør at han går ut og forteller landet og menneskene i Sverige om hva de skal gjøre eller ikke gjøre.

Kritiserte Kina Hovedtemae­t for foredraget var spørsmålet om hvordan det internasjo­nale samfunnet skal bekjempe pandemien.

Brundtland etterlyste mer samarbeid og flere tiltak for de fattigste landene som er ekstra hardt rammet.

– Krisen har så omfattende ringvirkni­nger at det må gjøres en stor innsats, sa Brundtland, og etterlyste mer gjeldslett­else og rentefrie lån.

– Det er helt åpenbart at vi ikke har etablert mekanismen­e som må til.

Brundtland kritiserte Kina for å advare resten av verden om koronaviru­set altfor sent.

– Det tok for lang tid før Kina varslet. Hele den historien må gjennomgås nøye i ettertid, sa Brundtland.

– Men allerede nå vet vi at Kina ventet for lenge med å varsle verden og WHO. Det gikk

Gro Harlem Brundtland, tidligere statsminis­ter og WHO-direktør

for lang tid, men da Kina varslet, så var det åpne linjer mellom Kina og WHO.

Roste EU

Samtidig roste hun EU og EUpresiden­t Ursula von der Leyen for innsatsen med å få på plass hjelpepakk­er og internasjo­nalt samarbeid under krisen.

– EU tok tidlig på seg ledertrøye­n, sa Brundtland.

Brundtland pekte på at beredskape­n sviktet «selv i Norge» som følge av tomme lagre med smittevern­utstyr.

Tverrpolit­isk enighet

– Vi stolte på internasjo­nal handel og at vi skulle få inn det vi trenger. Problemet er at når det skjer noe og krisen er i gang, så fungerer ikke de vanlige systemene, sier Brundtland.

Den tidligere Ap-lederen og statsminis­teren pekte på at det i Norge har vært enighet på tvers av partiene om hvordan korona

krisen bør håndteres. Samtidig mente hun krisen hadde viste at liberalist­isk, gammel Høyrepolit­ikk ikke fungerer.

Gammeldags Høyre-politikk – Det har vist at gammeldags Høyre-politikk fungerer ikke, sa Brundtland, som mente krisen krever «mer sosialdemo­kratisk tankegang».

Hun begrunnet dette med at pandemien har vist at politikern­e «må bruke staten med alle virkemidle­r og muligheter».

Brundtland mener koronakris­en så langt har vist at demokratis­ke land hvor det er tillit i befolkning­en, har taklet pandemien best.

– Stater som virkelig fungerer har det beste grunnlaget, sa den tidligere WHO-lederen.

Hun avviste at tanken om mer internasjo­nalt samarbeid er svekket, selv med Donald Trump som president i USA.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX ?? Tidligere statsminis­ter og WHO-leder Gro Harlem Brundtland under Nobelprisu­tdelingen i desember 2019.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX Tidligere statsminis­ter og WHO-leder Gro Harlem Brundtland under Nobelprisu­tdelingen i desember 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway