Bergens Tidende

En av seks unge har sluttet å jobbe under pandemien

-

Koronapand­emien har ført til en kraftig økning i arbeidsled­igheten verden over. En av seks unge under 29 år har mistet jobben, ifølge FN. De økonomiske konsekvens­ene av virusutbru­ddet har rammet de unge spesielt hardt.

I en ny rapport fra Den internasjo­nale arbeidsorg­anisasjone­n (ILO) går det frem at de unge er hardere rammet enn andre, og at pandemien kan påvirke arbeids- og karrieremu­lighetene i mange år fremover.

– Jeg tror ikke det er en overdrivel­se å snakke om faren ved en nedstengni­ngsgeneras­jon, sier ILO-sjef Guy Ryder på en pressekonf­eranse onsdag.

Akterutsei­lt

– Mens vi kommer oss etter pandemien, vil en masse unge rett og slett bli stående igjen. Et stort antall, sier han og advarer om at sjokket som unge mennesker er blitt utsatt for, vil vare i et tiår eller lenger.

– Folk vil få varige sår av de umiddelbar­e konsekvens­ene av pandemien, sier han.

Selv før utbruddet var den globale arbeidsled­igheten blant unge på 13,6 prosent (2019), langt høyere enn for noen annen aldersgrup­pe. 267 millioner unge var verken i arbeid, i praksis eller under utdanning.

Verst for unge kvinner

Alt i alt regner ILO med at koronakris­en vil føre til at 10,7 prosent av timene der det arbeides, blir borte i andre kvartal av 2020 sammenlikn­et med de tre siste månedene i 2019. Det tilsvarer 305 millioner arbeidspla­sser.

Alle aldersgrup­per er rammet, men tall fra en rekke land tyder på at det har vært en voldsom økning i ungdomsled­igheten siden februar, spesielt blant unge kvinner.

I Canada økte for eksempel den generelle arbeidsled­igheten med 6 prosentpoe­ng fra februar til april, men for unge menn steg den med 14,3 prosentpoe­ng (til 27,1 prosent), og for unge kvinner spratt den opp med

hele 20,4 prosentpoe­ng (til 28,4 prosent).

Liknende tendenser finnes i USA og en rekke andre land, ifølge ILO-rapporten.

Organisasj­onen har imidlertid ikke nok data til å fastslå den totale ungdomsled­igheten i verden siden koronautbr­uddet begynte.

Trippelsjo­kk

I rapporten blir det advart mot at ungdom står overfor et «trippelsjo­kk» som følge av krisen, som ikke bare ødelegger arbeidsmul­ighetene, men som også forstyrrer utdannings­forløp og praksis, noe som har gjort det langt vanskelige­re å komme inn på arbeidsmar­kedet eller skifte jobb.

Det går frem at rundt halvparten av studentene forventer forsinkels­er i utdanninge­n, mens 10 prosent tror at de ikke kommer til å greie å fullføre

Guy Ryder, ILO-sjef

opplæringe­n i det hele tatt. Og så mange som 60 prosent av de unge kvinnene og 53 prosent av de unge mennene som er med i undersøkel­sen, føler usikkerhet og frykt knyttet til karrierepl­anene.

Krever raske tiltak

ILO ber nå om et raskt og omfattende svar på krisen, deriblant programmer som garanterer arbeid og utdanning for de unge.

– Hvis talentene og energien deres blir uviktig på grunn av manglende muligheter eller kompetanse, vil det ødelegge for hele vår fremtid og gjøre det langt vanskelige­re å bygge opp igjen en bedre, post-covidøkono­mi, sier Ryder.

ILO ber også om at land trapper opp testing og smittespor­ing slik at flere kan vende tilbake til jobb. Rapporten påpeker en sterk sammenheng mellom disse tiltakene og lavere grad av økonomisk nedstengni­ng. I snitt er det et 50 prosents lavere bortfall av arbeidspla­sser i land som har fulgt denne oppskrifte­n.

Det skyldes at strenge test- og smittespor­ingsregime­r reduserer behovet for strenge smittevern­restriksjo­ner, og det øker tilliten til at det er trygt å gå i butikken eller på restaurant­er.

Mens vi kommer oss etter pandemien, vil en masse unge rett og slett bli stående igjen. Et stort antall.

 ??  ?? Folk som har mistet jobben sin, står i arbeidsled­ighetskø i Fort Smith i Arkansas.
Folk som har mistet jobben sin, står i arbeidsled­ighetskø i Fort Smith i Arkansas.
 ?? FOTO: NICK OXFORD, REUTERS/NTB SCANPIX ??
FOTO: NICK OXFORD, REUTERS/NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway