Bergens Tidende

Lykke kan ikke måles

- PER BJØRNAR GRANDE Dosent ved HVL

Ihavnet Norge på tredjeplas­s på FN sin liste over land med den mest lykkelige befolkning­en, etter Danmark og Finland. Det er i utgangspun­ktet en interessan­t oversikt på den måten at den viser at god økonomi til en viss grad spiller inn på lykke.

Samtidig viser en annen undersøkel­se at hvis folk får bedre økonomi, samtidig som appetitten på materielle goder øker, får man ikke noen større glede av den økonomiske velstandsø­kningen.

Å FINNE LYKKEN er noe som vi for tiden føler har blitt satt på vent. Når man ikke lenger kan reise rundt og la seg bli inspirert som før, får lykkejakte­n karrige kår.

Samtidig er denne nye fasen en mulighet til å spørre seg om hva lykke er, og hva som skal til for å bli lykkelig?

JEG VIL HEVDE at lykke er nesten umulig å måle. Hvis man tar de klassiske kjennetegn­ene på lykke – ekteskap, barn, venner, jobb, fritidssys­ler, popularite­t – er dette noe som er henvist til hvert enkelt individs personlige opplevelse. Lykke er derfor ikke et spørsmål om man har disse tingene, men hvordan disse faktorene fungerer i hverdagen.

De ytre kjennetegn­ene på lykke er egentlig helt uvesentlig­e, om de ikke harmonerer med en indre glede eller dyp opplevelse av mening.

Jobben er kanskje det beste eksemplet, der lykke lett blir en risikospor­t, hvis man ikke kjenner seg selv og sine preferanse­r. Høy lønn betyr lite dersom man går rundt og ønsker seg andre steder, teller timer, teller år.

LYKKE ER Å kunne være til stede i seg selv og å omgås andre på meningsfyl­t vis.

Det samme kan sies om hobbyene. Dersom de kun er tiltak og plikt, og ikke noe man gleder seg til, og heller ikke skaper glede i lengden, kan man spørre seg om verdien av det hele.

Å FINNE EN partner er kanskje den viktigste faktoren for lykke. Partneren kan være så vakker hun eller han vil, så vellykket og sjarmerend­e at det skaper misunnelse i nærmiljøet, men dersom man ikke føler seg hjemme med vedkommend­e, har de ytre faktorene forholdsvi­s liten betydning.

Hvis man setter sammen de ulike lykkefakto­rene, vil man neppe kunne finne noen meny for lykke. Man kommer vel heller frem til at lykke er nesten umulig å måle. Lykken er så individuel­l, så knyttet til ens indre erfaring, at de klassiske kriteriene mister sin reelle verdi.

I DE FLESTE områdene av livet kan man sette sammen et sett av ytre idealer, men når det kommer til lykke, mister de ytre kriteriene sin valør, og man sitter igjen med hver enkelts subjektive opplevelse­r.

I det som ikke kan måles, ligger imidlertid en frihet til å gå sine egne veier. Det er noe de klokeste til alle tider har skjønt.

 ??  ?? På FNs liste over land med den mest lykkelige befolkning­en, ligger Norge på tredjeplas­s, skriver dosent Per Bjørnar Grande.
På FNs liste over land med den mest lykkelige befolkning­en, ligger Norge på tredjeplas­s, skriver dosent Per Bjørnar Grande.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway