Bergens Tidende

Misvisende om domstolsre­form fra Jørn Øyrehagen Sunde

- Lagdommer og leder av Den Norske Dommerfore­ning PROFESSOR JØRN ØYREHAGEN

samme høye kvalitet uansett hvor man bor.

REFORMEN DREIER SEG ikke først og fremst om store saker og hvitsnippf­orbrytere. De håndteres greit, stort sett i store domstoler sentralt i landet. Men også de som strever med å få løst uenighet om hvor barn skal bo, eiendomsgr­enser osv. må kunne stille samme krav til domstolene. Det samme gjelder ikke minst straffesak­ene.

Domstolkom­misjonen – et meget bredt sammensatt utvalg nedsatt av regjeringe­n – la opp til en struktur der de fleste brukere vil kunne nå domstolene innen to timer. Legger en til at svært få brukere trenger å komme til domstolene i løpet av livet, må det være en akseptabel distanse for brukerne. De forvaltnin­gsoppgaver som gjorde at folk flest trengte å møte opp i domstolene, er for lengst lagt til forvaltnin­gen, der de hører hjemme.

Høy kvalitet uavhengig av bosted er helt avgjørende for å bevare og bygge tillit hos befolkning­en. Domstolene er kunnskapsa­rbeidsplas­ser som har behov for de beste dommerne. Det er et beklagelig faktum at mange distriktsd­omstoler sliter med rekrutteri­ngen. En viktig årsak er at små domstoler mangler et faglig miljø.

TIL DETTE KOMMER at de i for stor grad er bemannet med dommerfull­mektiger, som nok er flinke, men mangler erfaring. De kan bare ha stillingen­e i kort tid. Ordningen er også betenkelig i et uavhengigh­etsperspek­tiv. Det er rimelig arbeidskra­ft som Stortinget ikke har vist vilje til å erstatte med faste embetsdomm­ere.

Større domstoler er mindre sårbare ved sykdom, og når kolleger trenger nødvendig etterutdan­ning. Mens de andre aktørene i rettsalen er spesialise­rte, er dommerne generalist­er. Moderne domstoler trenger også et system der dommerne kan spesialise­re seg. Heller ikke dette er det mulig å få til med dagens domstolstr­uktur.

ENDELIG ER DET slik at mange små domstoler mangler gode tinghus, og de mangler teknisk utstyr for digitalise­rt drift. Domstolene har dårlig erfaring med budsjetter fra Stortinget som kan utvikle domstolene. Det er lite som tyder på at dette vil endre seg.

JEG SYNES DE spørsmål BT reiser på lederplass er betimelige og treffende. Jeg tror de fleste med god innsikt i domstolene­s utfordring­er er enig i vurderinge­ne. Det vil være trist om den u-sving som noen partier har tatt, fører til at det gror mose på domstolene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway