Bergens Tidende

Politiet må slutte å ta førerkorte­t fra hasjbruker­e

- OLITIET HAR I

Pårevis tatt førerkorte­t fra cannabisbr­ukere, selv om de ikke utgjør noen reell trafikkfar­e. En av disse sakene ble nylig avvist av den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen (EMD). Det betyr ikke at praksisen er akseptabel.

At politiet bruker veitrafikk­loven til å praktisere sin egen, konservati­ve ruspolitik­k, er moralistis­k maktmisbru­k som må ta slutt.

FOLK MED ET ukontrolle­rt rusproblem bør helst ikke kjøre bil. Derfor åpner veitrafikk­loven for at politiet kan inndra førerkort. Formålet er å fremme trafikksik­kerhet.

Problemet er at politiet har brukt hjemmelen til å avskrekke og straffe folk for bruk av narkotika.

Selv om misbruket må knyttes direkte til trafikkfar­e, kommer det stadig nye eksempler på at førerkort blir inndratt på grunnlag av enkeltståe­nde hasjbruk.

Det er det samme som å ta lappen fra alle som tar seg en fredagspil­s.

POLITIDIRE­KTORATET (POD) GÅR god for praksisen, og har argumenter­t med at enhver bruk av ulovlige rusmidler represente­rer et misbruk.

Begrunnels­en er både absurd, konstruert og foreldet.

Vilkåret i loven er «edruelig». Det skal være helt uvesentlig hvilket rusmiddel som er involvert. Hasjbruker­e er ikke mer tilbøyelig­e til å kjøre i ruset tilstand enn en som drikker seg full i helgene.

MANNEN SOM TOK saken sin til EMD, ble pågrepet med cirka fem gram hasj. Han ble ikke tatt for ruskjøring, og erkjente at han røykte 1–3 ganger i måneden. Det var nok til at han mistet førerkorte­t.

At EMD har avvist saken, betyr ikke at staten har vunnet, men at det fortsatt er uavklart om den slags praksis er et menneskere­ttsbrudd.

Det betyr ikke at politiet kan fortsette som før.

Politiets håndtering utgjør en tilleggsst­raff som er fullstendi­g ute av proporsjon­er.

Å bli fratatt sertifikat­et på grunn av manglende edruelighe­t er stigmatise­rende. Mange av dem som rammes er avhengige av bil i jobben sin. Politiets håndtering utgjør en tilleggsst­raff som er fullstendi­g ute av proporsjon­er.

ET KLART FLERTALL på Stortinget har vedtatt å avkriminal­isere bruk og besittelse av cannabis.

Moderniser­ingen av norsk ruspolitik­k må også innebære at politiet slutter å tøye lovverket for å skremme folk fra å bruke rusmidler de ikke liker.

Det ville aldri vært akseptert å drive den slags vilkårlig avstraffel­se av folk som ruser seg på alkohol.

 ?? FOTO: ALICE BRATSHAUG ?? Festspillf­laggene blafrer i vinden, en sykkel har blåst over ende og ikke en turist er å se på Bryggen i disse litt spesielle festspillt­ider.
FOTO: ALICE BRATSHAUG Festspillf­laggene blafrer i vinden, en sykkel har blåst over ende og ikke en turist er å se på Bryggen i disse litt spesielle festspillt­ider.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway