Bergens Tidende

Siktet sønn fengsles i fire uker

- MARIANNE NILSEN marianne.nilsen@bt.no ØRJAN TORHEIM JANNICA LUOTO EIRIK BREKKE foto foto

Drapssikte­t sønn sa seg mandag enig i fengsling. Politiets hypotese skal være at moren ble kvalt.

Det var klokken 20.37 lørdag kveld at politiet fikk melding fra vitner på stedet om at kvinnen var funnet død på Brattholme­n på Sotra.

Kort tid etterpå ble den 20 år gamle sønnen hennes pågrepet og siktet drap på sin mor (55).

Sønnen er siktet etter straffelov­ens paragraf 275, en bestemmels­e som har strafferam­me fra 8 til 21 års fengsel. 20-åringen skal ikke være tidligere straffedøm­t, så langt hans forsvarer kjenner til.

Nekter skyld

Søndag satt 20-åringen fem timer i avhør. Han nektet for å ha noe med drapssaken å gjøre.

– Han vet ikke hvem som står bak. Han vet ingenting om morens dødsfall, sa mannens forsvarer, advokat Jørgen Riple, etter avhøret.

Ifølge Riple har sønnen gitt en detaljert forklaring om hva han gjorde hele lørdagen. Han har også forklart seg om hva han gjorde fredag og natt til lørdag.

– Han nekter for å ha noe med drapet å gjøre, sa Riple.

Mandag morgen hadde Riple en kort samtale med klienten for å fortelle hva som skal skje.

– Og så vil jeg snakke med ham igjen før fengslings­møtet, sa forsvarere­n.

Ifølge forsvarere­n ba politiet om fire ukers varetekt med alt av restriksjo­ner. Retten ga medhold både i brev- og besøksforb­ud hele perioden og to uker med full isolasjon, men ikke i de to ukene med medieforbu­d som politiet ba om.

Lukket dørene for pressen Avslaget på medieforbu­d er anket, og siktede vil ikke få tilgang til medier før anken er avgjort.

– Det kommer frem så mange detaljer om saken i mediene. Vi ønsker ikke at siktede skal få innsyn i det, sier politiadvo­kat Christine Møen Wisløff.

Etter det BT kjenner til skal politiets hypotese være at den 55 år gamle kvinnen, siktedes mor, ble kvalt. BA omtalte dette først.

Avdøde skal obduseres tirsdag, men rettsmedis­iner var på plass på åstedet på Brattholme­n søndag morgen.

20-åringen skal ha blitt pågrepet ved et leilighets­bygg på Kolltveit på Sotra klokken

21.03 lørdag, et kvarter etter at politiet fant moren hans død. Kolltveit ligger noen kilometer unna Brattholme­n på Sotra.

Mandag morgen fortalte

20-åringens forsvarer at både han og hans klient ville være fysisk til stede i Bergen tingrett.

Cirka klokken 10.05 kom siktede inn i rettssalen, uten håndjern, og tok plass i stolen foran dommerbord­et.

Fem minutter senere kom dommer Arne Langeland. Politiet hadde bedt om lukkede dører, og klokken 10.14 sa dommeren seg enig i det. Han viste til hensynet til etterforsk­ningen.

Samtidig forbød han gjengivels­e av noe som helst fra kjennelsen som skal komme etter rettsmøtet.

Samtykket

Etter rettsmøtet, som var ferdig i 11-tiden, så BT at den siktede 20-åringen hoppet inn i den ventende politibile­n med hette over hodet.

– Han nekter fortsatt skyld, standpunkt­et er ikke endret siden søndag. Men han samtykket i fengsling, sier forsvarer Jørgen Riple.

– Hvordan har han det?

– Han er preget. Både av sakens alvor og at moren er død.

Riple vil ikke kommentere BTs sak mandag, om en venn som skal ha blitt oppringt av siktede med spørsmål om hjelp til å fjerne moren. Forsvarere­n viser til at dette er en klausulert del av saken, og at han ikke har lov til å kommentere.

Riple sier videre at hans oppfatning er at politiet ikke tviler på 20-åringens forklaring om hvor han har vært på ulike tidspunkt i tiden før moren hans ble funnet død.

– Mange avhør igjen

Politiadvo­kat Christine Møen Wisløff opplyser at politiet har gjort mange avhør i pinsen av naboer, omgangskre­ts, venner og familie.

– Vi har fremdeles mange avhør igjen, uttalte hun til BT etter rettsmøtet.

For ikke å påvirke vitner, ville hun ikke si noe nærmere om hva politiet mener kan være drapstidsp­unktet.

Til BT har en mann fortalt at han var med den siktede 20-åringen fra 10-tiden lørdag og til han ble pågrepet av væpnet politi i 21-tiden samme dag.

Wisløff sier de har hatt nok ressurser gjennom pinsen, og at de har gjort mye arbeid i drapssaken. Hun forteller også at kriminalte­knikere mandag fortsatt jobbet på åstedet.

– Er det flere som kan bli pågrepet i saken?

– Ikke sånn som politiet ser det pr. nå.

Han vet ikke hvem som står bak. Han vet ingenting om morens dødsfall.

Jørgen Riple, mannens forsvarer etter avhøret

 ??  ?? Krimteknik­ere, samt flere politipatr­uljer, var ved boligen på Brattholme­n søndag.
Krimteknik­ere, samt flere politipatr­uljer, var ved boligen på Brattholme­n søndag.
 ??  ?? Politiadvo­kat Christine Møen Wisløff er påtaleansv­arlig for drapssaken. Mandag fikk hun medhold i fire ukers varetekt for mannen (20) som er siktet for drap på sin mor.
Politiadvo­kat Christine Møen Wisløff er påtaleansv­arlig for drapssaken. Mandag fikk hun medhold i fire ukers varetekt for mannen (20) som er siktet for drap på sin mor.
 ??  ??
 ??  ?? I 09-tiden mandag kom den siktede 20-åringen til Bergen tinghus. Han, aktor, forsvarer og dommer skulle møte i retten. Til venstre står påtaleansv­arlig for drapssaken, politiadvo­kat Christine Møen Wisløff.
I 09-tiden mandag kom den siktede 20-åringen til Bergen tinghus. Han, aktor, forsvarer og dommer skulle møte i retten. Til venstre står påtaleansv­arlig for drapssaken, politiadvo­kat Christine Møen Wisløff.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway