Bergens Tidende

Takker nei til stortingsp­lass

-

Mens de aller fleste hordalands­representa­ntene sier ja til gjenvalg, sier både Terje Søviknes (Frp) og Monica Mæland (H) nei til å stille på stortingsl­isten.

paal.maeland@bt.no

Begge Frp-representa­ntene fra Hordaland vil ta gjenvalg.

– Jeg er veldig klar for å ta gjenvalg på Stortinget. Det vil jeg svare nominasjon­skomiteen, sier Silje Hjemdal, en av Frps to stortingsr­epresentan­ter fra Hordaland.

Også den andre, Helge André Njåstad, sa tidligere i vår at han gjerne vil ta gjenvalg.

Njåstad har sittet i to perioder, mens Hjemdal var ny på tinget i 2017.

– Ny situasjon

– Jeg hadde selvfølgel­ig noen forventnin­ger, men det jeg har opplevd har gitt meg enda mer lyst til å fortsette. Tidligere har jeg vært i både fylkes- og bypolitikk­en. Men det er en utrolig privileger­t oppgave å sitte i nasjonalfo­rsamlingen og represente­re regionen, sier Hjemdal.

Hun mener jobben som stortingsr­epresentan­t har blitt enda mer givende etter at Frp gikk ut av regjering.

– Når har vi en situasjon der Frp er på vippen og i mange tilfeller får det avgjørende ordet. Det så vi blant annet i avstemning­en om bioteknolo­giloven, sier hun.

Njåstad var lenge en stigende stjerne i Frp, men trakk seg i januar 2019 fra alle tillitsver­v, blant annet som Frps finanspoli­tiske talsperson og parlamenta­risk nestleder, etter å ha delt sensitive metoo-opplysning­er med en partifelle.

– Jeg valgte å stå oppreist for å svare på kritikken og ta ansvar for det jeg hadde gjort i stedet for å legge meg ned, sa Njåstad til Dagbladet tidligere i vår.

Nei fra Søviknes

Frps nominasjon­sprosess er forsinket på grunn av koronautbr­uddet. Men en annen aktuell kandidat, Frp-nestleder Terje Søviknes, sier at han ikke vil kjempe om stortingsp­lass. Han har fremdeles ikke fått noen forespørse­l.

– Men for min del står standpunkt­et om at dette ønsker jeg ikke. Jeg har sagt tidligere at

FAKTA det ikke frister i særlig grad å sitte på Stortinget når man har sittet så lenge i posisjon i Os og i regjeringe­n som jeg har.

Opposisjon­stilværels­en i nye Bjørnafjor­den kommune har ikke gitt mersmak.

– Kun i den grad at jeg heller vil slåss om å få tilbake ordførerkj­edet i Bjørnafjor­den enn å sitte på Stortinget. Jeg er veldig frustrert over hvordan Bjørnafjor­den blir styrt av dagens konstellas­jon. Det er ikke noen retning på noen ting.

Ville ikke stå på listen Søviknes får selskap utenfor stortingsl­isten av en annen kjent lokalprofi­l med mange års erfaring med styring bak seg, nemlig justismini­ster Monica Mæland.

Fredag kunne BT fortelle at statsråden ikke var blant kandidaten­e Bergen Høyre spilte inn til neste års stortingsl­iste. Leder av Bergen Høyre, Anne Lorgen Riise, innrømmet at det ikke var deres valg å utelate Mæland.

– Vi ønsket å ha henne på listen. Men hun har takket nei, dessverre.

– Ga hun en begrunnels­e? – Egentlig ikke. Vi fortalte henne at hun var sterkt ønsket på listen. Så har hun tenkt nøye gjennom det en stund og takket nei til slutt.

Mæland ønsket selv ikke å kommentere saken før helgen.

De fleste sier ja

Av de 16 sittende stortingsr­epresentan­tene fra Hordaland valgkrets har så langt elleve svart ja til gjenvalg (se faktaboks. Kun Magne Rommetveit (Ap), Jette Christense­n (Ap) og Knut Arild Hareide (KrF) har sagt nei.

Venstre-nestleder Terje Breivik og SV-leder Audun Lysbakken har ikke gitt sine formelle svar ennå.

I Sogn og Fjordane er situasjone­n en annen. Der har tre av fire sittende representa­nter sagt nei til gjenvalg: Frida Melvær (H), Ingrid Heggø (Ap) og Liv Signe Navarsete (Sp). Tore Storehaug (KrF) har sagt ja til fire nye år.

 ??  ?? Monica Mæland blir ikke stående på valglisten til Høyre før neste års valg. foto: Terje Pedersen, NTB scanpix
Monica Mæland blir ikke stående på valglisten til Høyre før neste års valg. foto: Terje Pedersen, NTB scanpix
 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN, NTB SCANPIX ?? Terje Søviknes melder seg ikke som aktuell kandidat til stortingsl­isten.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN, NTB SCANPIX Terje Søviknes melder seg ikke som aktuell kandidat til stortingsl­isten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway