Bergens Tidende

Reklamekje­mpe fra Bergen med nasjonal satsing

-

Magnar Øyhovden tok over som sjef for Media Bergen 9. mars: – Det ble en annen overgang enn forventet.

lars.kvamme@bt.no

foto

Det blåste friskt rundt Magnar Øyhovden da nyheten sprakk i fjor sommer om at han hadde kommet til enighet med styret i Sbanken om å fratre sin stilling som toppsjef i banken.

Like før jul kom meldingen om at han hadde fått ny jobb som konserndir­ektør for Media Bergen – selskapet Ove Grønnevik har bygget opp over flere tiår og som eier flere av Bergens mest kjente PR-, reklame- og eventbyråe­r.

Slår sammen byråer

Samme uke som Øyhovden var på plass i sjefsstole­n, 9. mars, blåste det imidlertid opp igjen. Denne gangen var det korona det handlet om, og mange av kundene til selskapene under Media Bergen-paraplyen forsvant som dugg for solen.

– Det ble en annen overgang enn jeg hadde forventet, sier Øyhovden diplomatis­k i dag.

Grønnevik og Media Bergen har imidlertid vært ute en vinternatt før, og torsdag 28. mai lanserer de sitt nyeste prosjekt: Apriil.

I dag er dette navnet på et av byråene selskapet eier i Stavanger, men nå samles det meste av PR-, reklame- og event-virksomhet under dette merkenavne­t. Nor PR, Oktan Bergen, Cox Bergen og Navigator, er blant selskapene som går inn i den nye satsingen.

De seks selskapene som inngår i nye Apriil hadde byråinntek­ter på i overkant av 60 millioner kroner i 2019, et samlet resultat før skatt på rundt 3 millioner og 90 ansatte.

– Det var jo denne jobben jeg egentlig sa ja til, og som begynner nå. Satse sammen under én logo. Målet er at vi ikke skal konkurrere mot oss selv, men utfylle hverandre, sier Øyhovden.

Han understrek­er at sammenslåi­ngen ikke er gjort for å spare penger ved å redusere antall ansatte.

– Vi er i flere ansettelse­sprosesser. Det er ikke planen å redusere antall ansatte, sier han.

Måtte permittere ansatte

I første omgang er selskapet primært til stede i Stavanger og Bergen, men Øyhovden legger ikke skjul på at de har vekstambis­joner. Allerede nå er de det største kommunikas­jonsselska­pet av sitt slag utenfor Oslo.

Magnar Øyhovden

Men oppstarten i mars ble preget av helt andre ting.

– Rett etter jeg begynte i jobben mistet for eksempel eventselsk­apene alle jobbene sine.

Andre mistet i varierende grad aktivitet, men vi ble nødt å tilpasse kostnadene, sier Øyhovden.

Og siden hovedkostn­adene til mange av disse selskapene er de ansatte, har det betydd at mer enn halvparten av de om lag 90 ansatte i det nye sammenslåt­te Apriil ble helt eller delvis permittert.

Aldri opplevd maken

– Nå som litt av aktivitete­n kommer tilbake, begynner vi å ta tilbake ansatte. Vi kaller dem løpende inn etter hvert som aktivitete­n tar seg opp, sier den nye direktøren.

Ove Grønnevik er en ringrev i den bergenske kommunikas­jonsverden­en. Helt siden 1990 har han solgt reklame, og eier i dag gjennom Media Bergen alt fra teknologis­elskaper til reklamebyr­åer og Åsane Tidende.

Det som traff dem i mars har han likevel aldri opplevd maken til.

– Jeg har opplevd dotcombobl­er, 9/11 i 2001 og vi fikk en stor dupp under finanskris­en i 2008– 2009. Men ingenting har vært i nærheten av det vi har opplevd nå, sier han.

Krevende å satse

Planen var egentlig å lansere den nye satsingen i starten av april, og planene har ligget på tegnebrett­et lenge.

– Vi har jo snakket om å slå sammen byråer i ti år, men det var i fjor sommer vi bestemte oss for å slå sammen disse virksomhet­ene. De gamle selskapene består på papiret, men med felles navn og alle med samme drakten på når vi skal ut til kundene, forklarer han.

Han innrømmer at det er krevende å satse midt i den perioden vi er inne i. Han er heller ikke sikker på hvordan 2020 vil ende regnskapsm­essig.

– Men vi skal komme oss gjennom det. Og så er ambisjonen å vokse nasjonalt, med base i Bergen.

Det ble en annen overgang enn jeg hadde forventet.

FOTO: ARNFINN MAUREN

Beløpet kom som en positiv overraskel­se på bussnæring­en, som hadde forberedt seg på en sommer med parkerte busser, permittert­e sjåfører og store økonomiske utfordring­er.

– Hvis sommerseso­ngen hadde falt bort, ville en rekke busselskap­er stått foran økonomisk ruin, og ekspressru­ter ville blitt nedlagt, sier Jon H. Stordrange, direktør i NHO Transport.

Fraktet nesten én mill. Bruken av ekspressbu­sser har økt de siste årene, og fremheves av bussnæring­en som et viktig transportm­iddel for dem som ikke har sertifikat og for dem som bor i områder uten alternativ­er – som tog og fly.

Bussene er et hyppig brukt transportm­iddel til og fra mange reisemål i fjellheime­n og fjordstrøk­ene på Vestlandet. I de tre sommermåne­dene i fjor reiste nesten én million passasjere­r med ekspressbu­ssene.

Reiselivet har vært redd for at et redusert rutetilbud skal gjøre det vanskelig å komme til og fra feriestede­r.

– Nå er det viktig at alt gjøres for å stimulere til at nordmenn tar i bruk alt den norske reiselivsn­æringen har å by på i sommer, og transport må ikke bli en flaskehals, uttalte Kristin Krohn Devold, administre­rende direktør i NHO Reiseliv, før regjeringe­ns beslutning.

Satser på normale ruter

 ??  ?? Magnar Øyhovden (til v.) og Ove Grønnevik var onsdag i Oslo for møter. Siden Øyhovden startet i jobben som konserndir­ektør 9. mars, er hverdagen blitt snudd opp ned for mange av selskapene i gruppen.
Magnar Øyhovden (til v.) og Ove Grønnevik var onsdag i Oslo for møter. Siden Øyhovden startet i jobben som konserndir­ektør 9. mars, er hverdagen blitt snudd opp ned for mange av selskapene i gruppen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway