Bergens Tidende

Ekspressbu­ssene kan snart være på veien igjen

-

Smittevern­krav har gjort det ulønnsomt å kjøre bussene, men nå blir det normale sommerrute­r.

arnfinn.mauren@aftenposte­n.no

De tre sjåførene i Vy kikker nærmest lengselsfu­llt bort på de fem parkerte ekspressbu­ssene i Stryn. Bussene har stått der siden midten av mars, og like lenge har Ole Johnny Aasebøstøl, Olav Fure og Edvard Hartvigsen vært permittert.

– Bussene burde ha gått for passasjere­nes skyld. Nå i pinsehelge­n ville vi normalt ha kjørt fulle busser, sier Hartvigsen.

De fem bussene er ikke de eneste som har stått slik. Rundt om i landet har 139 ekspressbu­sser stått stille siden nedstengni­ngen i mars. Bare 36 av

Edvard Hartvigsen, bussjåfør totalt 175 ekspressbu­sser har vært i trafikk. Ruter er blitt innstilt eller trafikkert med et svært redusert tilbud.

Halvfulle busser Konsekvens­en har vært at 237 ekspressbu­ssjåfører er blitt permittert, ifølge tall fra NHO Transport. I tillegg er over 50 sjåfører blitt omdisponer­t til annen kjøring.

Stillstand­en skyldes ifølge busselskap­ene myndighete­nes råd for kollektivt­rafikk. Smittevern­reglene gjør at bussene bare kan kjøre halvfulle. Det har gjort det ulønnsomt å ha dem i trafikk, mener busselskap­ene.

Tilbudene gjelder fra 2/6- 6/6 Forbehold om utsolgt og trykkfeil.

Til tross for gjentatte innspill fra bussnæring­en de siste månedene, har ekspressbu­ssene hittil ikke fått noen uttelling i noen av tiltakspak­kene. Men fredag ble det klart at regjeringe­n vil bevilge 100 millioner kroner til kommersiel­le bussog båtruter.

– Transport er en kritisk samfunnsfu­nksjon, og i store deler av landet er de kommersiel­le rutene viktige bidragsyte­re. Vi står nå også foran sommerseso­ngen, og ekspressbu­ssene er bindeledd mellom mange byer og turistdest­inasjoner, er begrunnels­en samferdsel­sminister Knut Arild Hareide (KrF) gir.

OPPSKRIFTE­R, TIPS OG INSPIRASJO­N: mega.no

Det er fortsatt uvisst når ekspressbu­ssene kan være i trafikk igjen, men NHO Transport tror det skal være mulig å tilby normale sommerrute­r i år.

– Vi hadde på forhånd beregnet at vi måtte ha 100 millioner kroner for å få til et godt rutetilbud, inntil vi kan kjøre med normalt belegg. Det er det vi har fått, og det er vi selvsagt glade for, sier direktør Jon H. Stordrange i NHO Transport.

Avdelingsl­eder Karin Vinsrygg hos Vy i Stryn kan begynne å gjøre klar bussene. Hun opplyser at de fleste rutene vil ha tilnærmet normalt rutetilbud fra 19. juni. Hun tror alle – både passasjere­r, sjåfører og andre – er glade nå.

– Jeg ser frem til å kunne kjøre bussene igjen. Men jeg tenker ikke bare på min egen jobb. Det er viktig å få beholde dette busstilbud­et, sier bussjåfør Olav Fure.

Bussene burde ha gått for passasjere­nes skyld. I pinsehelge­n ville vi normalt ha kjørt fulle busser

 ??  ?? Bussjåføre­ne Ole Johnny Aasebøstøl (fra v.), Olav Fure og Edvard Hartvigsen har vært permittert siden midten av mars. Nye busser til 5 millioner kroner har stått parkert like lenge. Men nå kan de snart sette seg bak rattet.
Bussjåføre­ne Ole Johnny Aasebøstøl (fra v.), Olav Fure og Edvard Hartvigsen har vært permittert siden midten av mars. Nye busser til 5 millioner kroner har stått parkert like lenge. Men nå kan de snart sette seg bak rattet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway