Bergens Tidende

Trump ble jaget i tilfluktsr­ommet

-

Protestene mot politivold i USA fortsetter, og president Donald Trump måtte gå i tilfluktsr­ommet da det tilspisset seg natt til mandag.

Tåregassen hang tungt utenfor Det hvite hus for tredje kveld på rad søndag, og lyden av sjokkgrana­ter runget.

Over 1000 demonstran­ter demonstrer­te i utgangspun­ktet fredelig, helt til politiet slo til for å fjerne dem. Det resulterte i kaotiske scener, steinkasti­ng mot sikkerhets­gjerdet og brennende søppel og bygninger i nabolaget.

1700 soldater fra nasjonalga­rden ble kalt inn for å bistå politiet i Washington, og Det hvite hus ble for første gang siden 11. september 2001 satt i full alarmbered­skap.

Overvelden­de makt President Donald Trump ble ifølge informerte kilder ført ned i et underjordi­sk tilfluktsr­om og retvitret en melding fra den konservati­ve radioverte­n Buck Sexton som tok til orde for bruk av «overvelden­de makt» mot demonstran­tene.

Trump anklager borgermest­ere og guvernører fra Det demokratis­ke partiet for å være for milde med demonstran­tene og hamrer løs mot amerikansk­e medier som han anklager «for å gjøre alt i sin makt for å nøre opp under hat og anarki».

«Så lenge alle skjønner hva de holder på med, at de er FALSKE NYHETER og virkelig dårlige mennesker med en syk agenda, kan vi lett omgå dem på vår vei til STORHET!», tvitret den amerikansk­e presidente­n.

Mens Trump og justismini­ster William Barr anklager «venstrerad­ikale» for å stå bak opptøyene og vil sette den antifascis­tiske Antifabeve­gelsen på listen over terrororga­nisasjoner, tegner forskere og andre et mer nyansert bilde. Avsky mot århundrer med rasisme, i et land grunnlagt av slaveeiere, kombinert med en rekke rasistisk motiverte drap de siste årene, har bidratt til raseriet som nå kommer til uttrykk.

De katastrofa­le økonomiske følgene koronapand­emien har fått for mange i USA, der over 40 millioner mennesker de siste månedene er kastet ut i arbeidsled­ighet, har også bidratt til økende desperasjo­n.

Afroamerik­anere og andre minoritete­r rammes som alltid hardest og er overrepres­entert både når det gjelder virussmitt­e og arbeidsled­ighet.

Høyreekstr­emister Nynazister og andre høyreekstr­eme rasister er også å se blant demonstran­tene, påpekes det fra flere hold.

– Dette er agitatorer, sier Paul Schnell, som leder fengselsmy­ndighetene i Minnesota. Han får støtte fra ekstremism­eforskeren J.J. MacNab ved George Washington-universite­tet.

– De ønsker å utnytte dem (demonstras­jonene) for å kunne starte sin egen krig, sier hun, og henviser blant annet til den såkalte Boogaloo-bevegelsen der medlemmene ofte er tungt bevæpnet og iført kamuflasje­klær.

– De ser på demonstran­tene som nyttige fordi de skaper anarki, sier MacNab, som også mener å se tegn til at militsbeve­gelsen Three Percenters forsøker å utnytte protestene.

I Louisville i Kentucky ble en mann skutt og drept i sammenstøt mellom demonstran­ter og styrker fra politiet og nasjonalga­rden, som ifølge politisjef­en i byen returnerte ild etter å ha blitt beskutt fra en menneskeme­ngde.

To personer ble skutt og drept og en politibetj­ent såret under opptøyer i Davenport i Iowa.

 ?? FOTO: ERIN SCOTT/REUTERS, NTB SCANPIX ?? Spesialsty­rker vokter Det hvite hus i Washington.
FOTO: ERIN SCOTT/REUTERS, NTB SCANPIX Spesialsty­rker vokter Det hvite hus i Washington.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway