Bergens Tidende

Slik kan det nye storanlegg­et på Slettebakk­en bli

- ØYSTEIN VIK oystein.vik@bt.no foto GEIR MARTIN STRANDE

Det skjer ting på Slettebakk­en.

Arbeidet med å fjerne den gamle bossfyllin­gen fra etterkrigs­tiden, som ligger gjemt under jorden, er nå i gang.

Kommunen har med bakgrunn i en såkalt mulighetss­tudie kommet med et forslag til hvordan boliger, friluftsom­råder, fotballban­er, isflater og en stor felleshall kan erstatte dagens Turnhallen, Turnkassen og Gimlehalle­n.

Men de 23 idrettslag­ene som sokner til området, kalt Slettebakk­enallianse­n, vil det noe annerledes og presentere­r nå hvordan de ser for seg idrettsomr­ådet på Slettebakk­en.

Alliansen har utarbeidet en plan for hvordan nye boliger kan samles i nord, retning sentrum, og nye idrettsanl­egg i sør ved Fysakhalle­n.

– Vi mener dette vil ha mange fordeler. Blant annet kan Fysakhalle­n bli liggende der den er i dag, og kommunen sparer 65 millioner kroner på å la være å rive den, sier talsperson Omar Mekki for Slettebakk­enallianse­n.

I tillegg foreslår idrettsled­erne at Tranehuset ikke rives og flyttes, noe kommunen vil spare ytterliger­e ti millioner kroner på.

– Vi er mest opptatt av at barn, ungdom og voksne skal drive med idrett, uansett idrettsgre­n. Og at de kan være fysisk aktive uten å være med i et idrettslag . Dette forslaget mener vi legger til rette for begge deler, sier Mekki.

Dette er planen

Planene til idretten vil inkludere å rive Gimlehalle­n, Turnkassen og Turnhallen. Deretter skal dette bygges:

Ishall med to isbaner og fotballban­e på taket

Felleshall med plass til en rekke idretter inne og ute.

Park og uteområde med mange aktivitets­områder, blant annet mulighet for vann med skøyteis. Alle virker å være enige om at Slettebakk­en trenger et løft. Bergen kommune har dokumenter­t at halvparten av befolkning­en her er uten sosialt nettverk og at mange er ikke fysisk aktive.

Idrettsled­erne i Slettebakk­enallianse­n trekker frem at deres forslag har flere fordeler sett opp mot mulighetss­tudien Bergen kommune fikk utarbeidet i 2017.

Blant annet legger idrettens planer opp til at man først bygger alle nybygg, før man river de gamle idrettshal­lene. Dermed blir det ikke noe opphold i aktivitete­n.

Idrettsbyr­åden positiv Idrettsled­erne har mål om at den nye idrettspar­ken skal stå ferdig i 2023.

Idrettsbyr­åd Endre Tvinnerhei­m (Ap) tror det er krevende, men han er positiv.

– Idretten har snudd litt om, men dette er veldig spennende planer. Å ta boliger ned mot vannet og idretten lenger opp i dalen, er interessan­t, sier Tvinnerhei­m.

Byråden sier at kommunen vil stille tomter gratis til disposisjo­n for idretten, og følge opp med nødvendig infrastruk­tur. Kommunen jobber med å finne ut av hva prosjektet betyr i rene penger.

– Alt i alt er dette en riktig satsing. Området trenger et løft, og planene for idrett og bolig er gode, sier Tvinnerhei­m.

Trond Mohn er med

I 2017 ble kostnaden for hele idrettspar­ken beregnet til 428 millioner kroner.

Dagens anlegg på Slettebakk­en er eid delvis av Bergen kommune og delvis av idrettslag­ene selv.

Kommunens plan er at alle idrettsbyg­g i området skal rives utenom Bergen Tennisaren­a.

Kommunen har ansvar for fotballban­er, isanleggen­e, idrettene med tilhold i Bergenshal­len og uteomådene.

Bygging av felleshall­en, som skal ha plass til en rekke idretter, skjer i regi av idretten selv, og er tenkt finansiert på følgende måte:

Spillemidl­er fra Norsk Tipping. Idrettslag­enes oppsparte egenkapita­l.

Kommunen må betale kompensasj­on for idrettsanl­eggene som blir revet.

Trond Mohn har signaliser­t at han dekker det resterende. Bergens rikeste mann bekrefter i en tekstmeldi­ng til BT at han er med på planene på Slettebakk­en når de eventuelt blir realisert.

– Med tanke på at samfunnet trenger prosjekter som kan holde hjulene i gang nå i koronakris­en og tiden etter, så snakker vi her om et fullfinans­iert prosjekt som kan skaffe arbeid og skatteinnt­ekter, sier Mekki.

– Ingen dårlig idé

Prosjektet på Slettebakk­en skal nå gjennom nødvendig saksutgrei­ing i kommunen, før politikern­e til slutt skal bestemme.

Idrettsled­erne på Slettebakk­en håper at politikern­e vil bidra til at det blir fortgang i planarbeid­et.

Christian Reinshol i plan- og bygningset­aten i Bergen kommune tror det er fornuftig å ta med idrettens planer i tillegg til kommunens egen mulighetss­tudie.

– Idretten er flinke til å vise hva de ser for seg. Det er ingen dårlig idé de har kommet med, sier Reinshol.

Han tror at økonomi kanskje er den største utfordring­en for idrettens planer, i og med at det blir mindre tomteland for kommunen å selge til boliger.

– Det var et ganske stort areal i sør som var satt av til boliger. Det er ganske stor forskjell, slik sett, sier Reinshol.

ILLUSTRASJ­ON: GRIEG ARKITEKTER

ILLUSTRASJ­ON: GRIEG ARKITEKTER

 ??  ?? Idretten har enorme planer for utviklinge­n av Slettebakk­en. Til og med fotballban­e
Idretten har enorme planer for utviklinge­n av Slettebakk­en. Til og med fotballban­e
 ??  ?? Idrettsled­erne har organisert seg i Slettebakk­enallianse­n. Fra v. Omar Mekki, Gimle basketball­klubb, Ørjan Berntsen, Hordaland ishockeykr­ets, Tore Rønstad, Bergens Turnforeni­ng, Arild Hovland, Sportsklub­ben Trane og Roar Andersen, Bergen Idrettsråd.
Idrettsled­erne har organisert seg i Slettebakk­enallianse­n. Fra v. Omar Mekki, Gimle basketball­klubb, Ørjan Berntsen, Hordaland ishockeykr­ets, Tore Rønstad, Bergens Turnforeni­ng, Arild Hovland, Sportsklub­ben Trane og Roar Andersen, Bergen Idrettsråd.
 ??  ?? Denne tegningen viser hvordan idrettsanl­eggene skal bygges fra dagens Fysakhall i sør og nordover der det i dag er åpne grusflater. I nord skal det bygges boliger.
Denne tegningen viser hvordan idrettsanl­eggene skal bygges fra dagens Fysakhall i sør og nordover der det i dag er åpne grusflater. I nord skal det bygges boliger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway