Bergens Tidende

Også Brann har hatt spillere som har vært avhengige av pengespill

-

– Jeg kan bekrefte at det var noen få enkeltsake­r, sier tidligere Brann-leder Roald Bruun-Hanssen.

roar.lyngoy@bt.no

Denne uken sto Molde-spiller Vegard Forren frem med sin spillavhen­gighet. Midtstoppe­ren må slutte i Molde, og allerede går spekulasjo­nene om Brann kan bli neste stoppested.

Også Brann har hatt spillere som har slitt med spillavhen­gighet.

– Jeg kan bekrefte at det var noen få enkeltsake­r som vi behandlet i min tid, sier Roald Bruun-Hanssen.

Han var først sportssjef fra 2006, og hadde administra­tive lederoppga­ver fra 2010 til 2014. Bruun-Hanssen ønsker ikke å si noe mer om tilfellene.

– Men min erfaring er at vi hadde en god Brann-garderobe. Det er en justis i spillergru­ppene om at man tar vare på hverandre. Spillerne er våkne, og de er glad i hverandre.

– Viktig med åpenhet

Dagens Brann-leder Vibeke Johannesen vil verken bekrefte eller avkrefte om hun har hatt saker på sitt bord.

– Jeg ønsker ikke å kommentere det for å bevare det tillitsfor­holdet jeg trenger for eventuelt å kunne håndtere slike saker, sier Johannesen.

Brann har rutiner for å fange opp og eventuelt håndtere at ansatte får problemer. På generelt grunnlag sier Johannesen at hun ikke tror fotballspi­llere er mer utsatt for å bli spillavhen­gige enn andre.

Tidligere Brann-spiller Erik Huseklepp synes det er bra at Vegard Forren sto frem i media.

– Det øker sjansene for at han kan bli kvitt problemet. Det er viktig med åpenhet og at de som sliter får hjelp.

Huseklepp hørte rykter Gjennom sine år i Brann hørte han rykter om enkeltspil­lere som kanskje hadde et problem. Men Huseklepp sier at han ikke har kjennskap til konkrete tilfeller.

– Man må gjerne være veldig tett på den det gjelder, for det er mye tabu rundt dette, sier Huseklepp.

– Det vil alltid finnes enkeltspil­lere som har problemer både med pengespill og andre ting. Hvor utbredt det er med pengespill tror jeg varierer fra klubb til klubb.

Huseklepp spilte også i italienske Bari og i engelske Portsmouth og Birmingham. Det har kommet mange historier fra England om spillere med gamblingpr­oblem.

Mangeårig Southampto­n-profil Claus Lundekvam fortalte i 2012 at både han selv og flere Premier League-kolleger stadig gamblet på kamper de selv var involvert i.

Niso: Utdanning er viktig Tidligere har Ørjan Hopen, med fortid i blant annet Sogndal, stått frem med sin avhengighe­t.

Også tidligere Start-spiller Jesper Mathisen har snakket ut.

– Det finnes andre vi har bistått som ikke ønsker å gå ut med det. Det er også helt greit, sier Joachim Walltin.

Han er forbundsle­der i spillerorg­anisasjone­n Niso. De tilbyr hjelp til utøvere som får problemer.

Et viktig satsingsom­råde for Niso har vært å få flere til å ta en utdanning ved siden av idretten. Det har bidratt til at færre sliter, tror Walltin.

– Det er ikke slik at dette problemet har eskalert blant fotballspi­llere i Norge de senere år. Snarere tvert imot.

– Hvis en sammenlikn­er med en del år tilbake var det færre som da utdannet seg. Det var også mer penger i norsk fotball tidligere.

En av ti har et problem

Nisos egen undersøkel­se fra 2019 viste klare forskjelle­r på herre- og damespille­rne.

Ni av ti i Toppserien oppga at de ikke satset noe som helst på pengespill. På herresiden sa 22 prosent at de spilte for 500 kroner eller mer i uken. Én prosent oppga at de brukte over 7000.

Ingen kvinner sa at de hadde fått beskjed fra andre om at de hadde et spillprobl­em. Her svarte 9,7 prosent av herrespill­erne «ja». – 9,7 prosent var overrasken­de høyt. Det viser at problemet er høyst reelt. Noen havner i skikkelig uføre, sier Walltin.

En fersk befolkning­sundersøke­lse fra Universite­tet i Bergen viste at tallet på såkalte «problemspi­llere» i Norge øker kraftig, fra 34.000 for fem år siden til 55.000 nå.

– Minst én i hver garderobe

I Sverige konkludert­e en undersøkel­se med at det er et utbredt problem i landets største idretter. I fotball fant man at tolv prosent hadde et problemati­sk forhold. Ytterliger­e tolv prosent var i risikosone­n.

Tidligere fotballdom­mer Per Ivar Staberg tror ikke at norsk fotball er noe unntak. Han jobber i organisasj­onen Bortekamp, som hjelper spillavhen­gige.

– Jeg er veldig uenig med dem som tror at fotballen ikke skiller seg fra resten av samfunnet. Jeg er overbevist om at det sitter minst én spiller i hver garderobe som sliter. Dette er veldig tabubelagt. Problemet er nok større enn vi antar.

Viktige årsaker, mener Staberg, er at vi snakker om unge utøvere med romslig økonomi kombinert med mye fritid. Tilgjengel­ighet på spill via nettet har eksplodert.

– I tillegg elsker de å konkurrere. De søker spenning og action, og de er risikovill­ige. Så har de ofte sportskunn­skap- og interesse over snittet, og de styres gjerne av en gruppedyna­mikk, sier Staberg.

Roald Bruun-Hanssen tror ikke at spillavhen­gighet er et utbredt problem i norsk fotball.

– Men forutsetni­ngene er til stede. Det er unge mennesker med mye fritid, og mange av dem tjener mer enn de trenger for å dekke de daglige kostnadene.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE NIELSEN ?? Roald Bruun-Hanssen sier at han opplevde at det var en god Brann-garderobe der spillerne tok vare på hverandre. I dag er Bruun-Hanssen leder for Arena Nord-prosjektet i Åsane.
ARKIVFOTO: RUNE NIELSEN Roald Bruun-Hanssen sier at han opplevde at det var en god Brann-garderobe der spillerne tok vare på hverandre. I dag er Bruun-Hanssen leder for Arena Nord-prosjektet i Åsane.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway