Bergens Tidende

Dulting fremfor direkte styring

-

PÅ LEDERPLASS 27. mai uttrykker BT skepsis til et krav om andelen studenter i relevant arbeid etter avsluttet studium skal inn som en faktor i finansieri­ngssysteme­t.

At det er vanskelig å definere hva som er relevant arbeid for mer generelle studier, trekkes frem som hovedgrunn. Jeg er enig i dette, men vil foreslå en alternativ løsning.

NÅR STUDENTER VELGER studier, gjøres det i stor grad gjennom portalen «Samordna opptak», hvor de får oversikt over studiemuli­ghetene i Norge. Denne portalen forteller i dag ingenting om arbeidsliv­srelevans.

MITT FORSLAG ER å ta inn informasjo­n om jobbsituas­jonen til kandidater fra hvert studieprog­ram, eksempelvi­s to år etter avsluttet studium.

På den måten vil studenter ha bedre grunnlag for å velge studier samfunnet etterspør.

SIDEN FINANSIERI­NG LANGT på vei følger studentene vil dette også gi utslag for institusjo­nene i sektoren. Denne informasjo­nen er det ikke institusjo­nene som bør legge ut, siden de typisk vil prøve å stille studieprog­rammene sine i best mulig lys. Derimot bør Nokut eller andre nøytrale instanser være egnet både til å samle inn og legge ut informasjo­nen.

DET ER FORTSATT mye arbeid som gjenstår for å finne passelig detaljerin­gsgrad på informasjo­nen, men med en slik ordning vil man via studentene­s valg av studieprog­ram trolig få studentene inn i mer relevante studier, uten direkte styring.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway