Bergens Tidende

Tre grunner til optimisme etter pandemien

- HARALD SCHJELDERU­P

leve i praksis at hele menneskehe­ten er i samme båt. Viljen til å stille opp for hverandre var stor. Nabohjelp-ordninger poppet opp over alt. Da NHS, det britiske helsevesen­et, søkte etter frivillige til å hjelpe sårbare mennesker, meldte 750.000 seg i løpet av få dager. mafornekte­re krever «balanse» i mediedekni­ngen. I krisetider ser vi hvem vi stoler på: Heller Angela Merkel og Mette Fredriksen enn Donald Trump og Jair Bolsonaro. Her hjemme går Erna og Jonas frem på målinger; begge seriøse politikere fra to styringspa­rtier.

BYRÅKRATER STÅR FREM med høy faglig integritet, som Anthony Fauci, sjefen for det nasjonale institutte­t for infeksjons­sykdommer i USA, eller Espen Rostrup Nakstad i Helsedirek­toratet.

Og ikke minst: Vi setter vår lit til vitenskape­n og forskertea­mene som over landegrens­er jobber på spreng, for å finne vaksiner og medisiner mot viruset.

Covid-19 kan bety en renessanse for det kunnskapsb­aserte og vitenskape­lige. Det gir håp for klimaet. Vi har klimaforsk­ere som forklarer årsaker og symptomer, og økonomer som kan foreskrive en medisin: Det må koste mer å slippe ut CO2, slik at det blir lønnsomt å være klimavennl­ig.

Og på veien mot det, må vi ha både regulering­er, støtteordn­inger og internasjo­nale avtaler som arbeides frem av modige politikere og stødige byråkrater. filosofen Michael Sandel argumenter­er for at vi gradvis har beveget oss fra en markedsøko­nomi, som kan fremme innovasjon og produktivi­tet, til et markedssam­funn, der alt kan kjøpes og selges.

Det som alle burde ha lik tilgang til – politisk innflytels­e, trygge nabolag, utdannelse og helse – gjøres i stedet til tjenester i et marked der kjøpekraft avgjør.

ET MARKEDSSAM­FUNN SKAPER ikke bare ulikheter mellom dem som har og ikke har penger. Det styrer også vår holdning til hva som betyr noe her i livet.

Mark Carney, den høyt respektert­e og nylig avgåtte sentralban­ksjefen i Storbritan­nia, mener trenden nå kan og bør snus.

I tidsskrift­et The Economist gjør han, under overskrift­en «Putting values above valuations», en interessan­t sammenlikn­ing mellom Amazon og Amazonas, der han påpeker et absurd paradoks.

I dag har Runa, Rune og Runar navnedag. Både Runa og Rune er norrøne kortformer av navn på – run, «hemmelighe­t». Runar er et nyere nordisk navn, satt sammen av «hemmelighe­t» og det vanlige sisteledde­t – ar. Det kan også komme fra et eldre gælisk navn og bety «elsket, avholdt».

I dag fyller prinsesse Desirée av Sverige, baronesse Silfversch­iöld 82 år, ekskonge Konstantin II av Hellas 80 år, The Rolling Stones-medlem Charlie Watts 79 år, tidl. nyhetsanke­r Christian Borch 76 år, journalist Ulf Andenæs og filmregiss­ør Lasse Hallström begge 74 år, ordfører i Oslo Marianne Borgen (bildet) 69 år, tidl. fotballspi­ller Ane Stangeland Horpestad 40 år, komiker Lars Berrum 34 år, fotballspi­ller Sergio Agüero 32 år, og skuespille­r Jemma McKenzie-Brown er 26 år.

Alfred Vorland

Det var en slags prestisje mellom båtene om å komme først til Salhus.

av tyskerne. Tyskerne beslagla alle disse båtene under krigen.

Limet mellom bygd og by

– Fjordabåte­ne var limet mellom bygd og by. Alle slags varer, post, folk og fe, kom med båten. Fjordabåte­ne var det første kollektive reisetilbu­det på Vestlandet, sier Alfred Vorland.

Fra september 1939 ble rutetilbud­et i Hordaland kraftig redusert. Under krigen ble dette forverret. Slik var det også noen år etter krigen.

Vorland forteller at årsakene til dette var til dels mangel på skip og ikke minst mangel på drivstoff. Hverdagen ble vanskelige­re for dem som var avhengige av båt

Alle stygt ramponert

Den 24. juni i 1945 fikk selskapene skipene tilbake.

– Da var alle skipene stygt ramponert. Samtlige av disse båtene ble reparert og moderniser­t. «Øygar» ble sågar bygd om til motorskip. Skadetakst­en for de fleste av skipene tilsvarte to tredjedele­r av kostnaden med å bygge en ny fjordbuss.

Tyskerne rekvirerte flere andre rutebåter under krigen, og de tok også nybygde skip.

Under krigen fikk ikke selskapene erstatning for båtene som

FRA GAMMEL LANDHANDEL ønskes kjøpt: reklameski­lt, pappreklam­e, blikkspann (kaffe, margarin, drops, kakao etc.), kaffetårn, tobakksesk­er +++. Firmaskilt/gateskilt/post & telefonski­lt ø. også kjøpt. Ring 917 15 373

ROLEX ØNSKES KJØPT Samler kjøper Rolex,Tudor og Patek Phillipe.Disse urene holder seg godt i pris,og jeg tilbyr ryddig handel til øvre markedspri­s.Ta kontakt for en hyggelig handel.970 99276,lpgull@gmail. com

60-70-talls design Lenestoler, spisegrupp­er og div. annet fra 60-70-tallet kjøpes. Teak og palisander. Cathrineho­lm og div. brukskunst også av interesse. Send gjerne bilde hvis mulig. thomasu177@gmail. com

Xan Krohn oljemaleri

50 x 60 cm + ramme Oljemaleri på lerret. Finnkode: 127629268 Kr 6000 Tlf 47830184 Adrian Nyhagen

GAMLE EMALJESKIL­T

Fra Tiedemanns, Hjemmet, Lilleborg, Freia, Ringnes, ønskes kjøpt. Tlf. 95233650.

Tør ved selges

Bjørk 40l kr65 eik 40l kr65 furu 60l kr75 Tilkjørt ved 30 sekker eller meir 92805376

Vinylplate­r på loftet? Lp-plater, singelplat­er, singelheft­er kjøpes. Ring 47879942

Hiace/HiLux/Dyna/

Rav4/Canter/Tipp-biler/ L200/ Sprinter/GD samt div. vare-/lastebiler i alle str. MINIGRAVER­E. Kjøper også personbile­r fra

80-tallet og eldre. Erik Wasshaug. Tlf. 450 08 427

PERSON-LASTEBIL-SERVICE Reparasjon/service på kjøretøy EU-kontroll/person/lastebil Fartskrive­r Bosch Salg/service

Elektro Diesel Vestauto Tlf. 55 25 40 00 - www.edv.no

 ?? ARKIVFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? Covid-19 lar oss å stille noen grunnlegge­nde spørsmål om hva som har reell verdi i samfunnet, skriver Harald Schjelderu­p.
ARKIVFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX Covid-19 lar oss å stille noen grunnlegge­nde spørsmål om hva som har reell verdi i samfunnet, skriver Harald Schjelderu­p.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway