Bergens Tidende

Tysk tjeneste

-

transport. Dette kom i tillegg til rasjonerin­g og mangel på varer.

Bygder som Frekhaug, Isdalstø og Alverstrau­men, som før hadde flere anløp for dagen, opplevde flere dager i uken uten anløp. Enda verre ble det for mer usentrale bygder.

– Frakten med rutebåter under krigen ble svært viktig. I tillegg ble den mer farefull, som følge av slokte lykter og at skipene måtte igjennom minefelt på vei til byen, forteller Vorland. tyskerne tok. Selskapene som drev rutefart hadde det derfor vanskelig økonomisk den første tiden.

Utover i 1940-årene begynte de å tjene penger igjen, og etter krigen fikk vi en gjenreisin­g av flåten uten like.

– Kappløp mellom båtene Etter 35 år i utlendighe­t i Askvoll, er Alfred Vorland (74) flyttet tilbake til byen sin. Som pensjonist har han gravd frem stoff om fjordabåte­ne under krigen i Statsarkiv­et i Bergen, på Bergen Sjøfartsmu­seum og i Riksarkive­t.

– Jeg fant tilfeldigv­is et klageskriv fra rederiene i Riksarkive­t, da jeg lette etter noe annet. Derfor begynte jeg å interesser­e meg for dem igjen, sier han.

Som liten gutt i Sandviken var Alfred Vorland levende opptatt av fjordabåte­ne.

– Alle guttene i gaten var det. Vi fulgte godt med, kan jeg love deg. Jeg husker vi tok tiden fra båtene kom ut Vågen til de forsvant bak Hegreneset Mølle.

Han forteller at det var et slags kappløp mellom båtene på Byfjorden, både de som gikk nordover og de som gikk sørover. Det var en slags prestisje mellom båtene om å komme først til Salhus.

Selv tok han og familien «Alfen» og «Activ» til hytten deres på Skarholmen på Askøy.

Jakob Eitrheim, Midtre Bleie, 5776 Nå, fyller 100 år i dag.

Jakob Eitrheim er fødd i Odda og oppvaksen på garden Eitrheim. Han var nest yngst av ein syskenflok­k på ti. Han gjekk middelskul­en og var i snikkarlær­e ved Låte Møbelfabri­kk på Hjøllo i Odda.

Under krigen var han i arbeid i Stavanger i ein periode. Deretter tok han arbeid som dreng på Bleie i gamle Ullensvang kommune. Han vart gift med Anna Bleie Eitrheim som var dotter på nabogarden, og dei busette seg på Eitrheim i den gamle omgangssku­lestova. Han tok seg arbeid på Det Norske Zinkkompan­i på Eitrheimsn­eset.

I 1957 flytte dei til Bleie og overtok slektsgard­en til kona Anna, og han arbeidde som gardbrukar til

1963 då han igjen tok arbeid ved Zinkkompan­iet på Eitrheimsn­eset der han var tilsett til han vart pensjonist i 1984.

Jubilanten vart enkjemann i

2007. Han og kona fekk tre barn, og han har sju barnebarn, sju oldebarn og eitt tippoldeba­rn. Jubilanten har det siste halvåret budd på Utneheimen på Utne i vakre Hardanger.

TIRSDAG 2. JUNI 2020 BERGENS TIDENDE

IvarIvarGa­ustadGaust­ad Malerservi­ceMalerser­viceAS AS InnvendigI­nnvendig ogog utvendig

malerarbei­dmalerarbe­id utføresutf­øres fagmessig.fagmessig. GratisGrat­is befaring. Pensjonist­rabatt. Tlf. 991 28 350

igmalerser­vice.no

f øt gt

,

 ?? FOTO: UKJENT. FRA VEGARD TOSKA SI SAMLING. ?? Fjordabåte­ne begynte i trafikk i 1858, og sluttet rundt 1980.
FOTO: UKJENT. FRA VEGARD TOSKA SI SAMLING. Fjordabåte­ne begynte i trafikk i 1858, og sluttet rundt 1980.
 ?? FOTO: DAG BAKKA JR. SAMLING.
FOTO: DAG BAKKA JR. SAMLING ?? DS «Øygar» er nesten ikke til å kjenne igjen gråmalt og i tysk tjeneste.
FOTO: DAG BAKKA JR. SAMLING. FOTO: DAG BAKKA JR. SAMLING DS «Øygar» er nesten ikke til å kjenne igjen gråmalt og i tysk tjeneste.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway