Bergens Tidende

Koronakris­e for europeiske industrigi­ganter

- MICHAEL SEIDELIN michael.seidelin@politiken.dk

Renault-forhandler­en i en forstad utenfor Paris peker ut på parkerings­plassen med et nærmest fortvilet uttrykk. Over 100 brukte biler venter på kjøpere, og inne i visningsro­mmet frister de nyeste modellene potensiell­e kunder.

Men både de nye og brukte bilene kommer til å bli stående en stund, for i disse tider selger han i beste fall kun to-tre biler i uken. Det samme er tilfellet for kollegaene hans i andre europeiske land.

– Jeg tilbyr nye biler med opp til 25 prosent rabatt, pluss litt ekstrautst­yr. Og kollegaen fra Volkswagen på andre siden av gaten har også gode rabatter, sier han med et resignert smil.

Derfor er han lettet over at Frankrikes president ville foreslå kjøpere av nye biler et kontantbel­øp mot at eldre biler blir skrapet. Del to av planen er lanseringe­n av en hjelpepakk­e til bilindustr­ien, som blant annet må forplikte seg til å satse på miljøvennl­ige kjøretøy.

Den slags tiltak er ikke nye, og problemet er at krisen rammer hele den europeiske industrien bredt.

For halvannen uke siden meldte ledelsen av britiske RollsRoyce at man vil bli nødt til å si opp 9000 medarbeide­re i Storbritan­nia.

«Det står mer og mer klart at det vil ta atskillige år før markedet for kommersiel­le fly når opp på det nivået vi lå på for bare noen måneder siden», heter det i en erklæring fra Rolls-Royce, som hovedsakel­ig produserer flymotorer til Boeing- og Airbus-fly.

Dramatisk melding

Boeing var i krise allerede før koronapand­emien startet. Airbus fremsto derimot som selve symbolet på et vellykket samarbeid mellom bedrifter i Frankrike, Tyskland, Storbritan­nia og Spania.

I begynnelse­n av året var bedriftens største utfordring en planlagt økning av kapasitete­n på samlefabri­kkene i Toulouse og Hamburg. 23. april lød det andre toner i en e-post fra selskapets administre­rende direktør, Guillaume Faury, til selskapets ansatte.

«Overlevels­en til Airbus står på spill», het det fra direktøren i Airbus, som i 2019 omsatte for 70,5 milliarder euro, eller omtrent 780 milliarder norske kroner.

«Våre likvide midler svinner hen i hittil usett hastighet, og det kan bli en trussel for vår virksomhet», skrev direktøren videre i den dramatiske meldingen, med henvisning til at flyselskap­ene annullerer inngående ordrer i hopetall og permittere­r tusenvis av ansatte hver uke.

Den franske finansmini­steren uttrykte seg på samme måte, da den franske bilgigante­n Renault fortalte at man hadde planer om å stenge tre mindre fabrikker og stanse produksjon­en av biler på Renault-fabrikken med 2600 ansatte i Flins, omtrent fem mil utenfor Paris.

– Renault kjemper for å overleve, sa den franske finansmini­steren.

Milliardta­p hver uke Renault, Volkswagen og Airbus kommer seg gjennom krisen takket være massiv støtte fra sine respektive land og EU, og for Volkswagen­s vedkommend­e takket være solide likvide midler.

Den Wolfsburg-baserte bedriften taper imidlertid to milliarder euro i uken, og fremtiden er usikker. Konsekvens­ene kan bli enorme.

I Frankrike sysselsett­er bilindustr­ien omtrent 730.000 mennesker, enten i direkte produksjon eller som underlever­andører. I Tyskland er det 800.000 mennesker som jobber i industrien som har vært landets økonomiske motor siden 1960-tallet, og som mange tyske regioner lever av.

Inntil forrige helg hadde de største europeiske bedriftene ikke sagt opp noen av sine ansatte, takket være permitteri­ngsordning­er som staten tar regningen for. Det er imidlertid kun et spørsmål om tid før man må vurdere oppsigelse­r.

Får gjeldsprob­lemer

I Frankrike alene har permitteri­ngsordning­en kostet staten 120 milliarder euro, eller rundt 1325 milliarder kroner, frem til 20. mai, og det går uhyre langsomt med å få næringsliv­et i gang igjen.

Til tross for at de har nasjonalst­atenes støtt, står bedriftene tilbake med det økonomen Éric Heyer overfor avisen Le Figaro beskriver som «kolossale tap» og «kolossal gjeld» som de på et eller annet tidspunkt må gjøre noe med. Det vil utløse en bølge av oppsigelse­r.

Direktøren for Airbus har varslet oppsigelse­r for første gang på mange år, og det vil ramme bredt blant alle ansatte.

For eksempel vil Airbus i de kommende årene konsentrer­e seg om sitt kjerneområ­de, som er produksjon­en av fleksible rutefly av typen A320 neo, A321 og A350, sier en ansatt i bedriften til avisen Le Monde. Ansatte som er involvert i mer avanserte prosjekter som utvikling av elektriske fly kan dermed ha god grunn til å frykte for jobben sine.

Flybransje­n vil bruke flere år på å reise seg igjen, lyder den enstemmige vurderinge­n i miljøet.

Bilindustr­iens håp Bilindustr­ien har kanskje en sjanse. For mens europeerne har vært i mer eller mindre hard karantene, så har de spart opp penger, konstatere­r den økonomiske kommentato­ren Emmanuel Lechypre i den franske TVkanalen BFMTV.

Han utelukker ikke at forbruket for alvor kommer i gang igjen, inkludert kjøp av nye biler, men avviser heller ikke at franskmenn og andre europeere kan ha blitt mer forsiktige og at de dermed velger å legge pengene i madrassen i påvente av vanskelige­re tider.

Og de vanskelige­re tidene kommer, vurderer Loïc Belleil i avisen Le Figaro. Han er dommer i handelsret­ten i Nantes i det vestlige Frankrike, hvor flere bedrifter er underlever­andører til Airbus. Like ved Nantes ligger også skipsverft­et i Saint-Nazaire, hvor noen av verdens største cruiseskip bygges.

– For øyeblikket blir bedriftene holdt i gang av offentlige hjelpeordn­inger. Men bølger av oppsigelse­r kommer i de neste månedene, og de kommer til å omfatte alle sektorer og ikke minst eksportvir­ksomhetene, vurderer Belleil.

 ?? FOTO: STEPHANE MAHE, REUTERS/NTB SCANPIX
FOTO: PAUL ELLIES, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Renault-forhandler­ne sliter med å bli kvitt bilene, tross gode rabatter og tilbud om ekstrautst­yr.
Produksjon­en av nye fly har stoppet opp, allerede inngåtte ordrer annulleres. Det går også ut over Rolls-Royce, som leverer motorer til Airbus.
FOTO: STEPHANE MAHE, REUTERS/NTB SCANPIX FOTO: PAUL ELLIES, REUTERS/NTB SCANPIX Renault-forhandler­ne sliter med å bli kvitt bilene, tross gode rabatter og tilbud om ekstrautst­yr. Produksjon­en av nye fly har stoppet opp, allerede inngåtte ordrer annulleres. Det går også ut over Rolls-Royce, som leverer motorer til Airbus.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SWEN PFOERTNER, REUTERS/NTB SCANPIX ??
FOTO: SWEN PFOERTNER, REUTERS/NTB SCANPIX
 ?? FOTO: CHARLES PLATIAU, REUTERS/NTB SCANPIX ??
FOTO: CHARLES PLATIAU, REUTERS/NTB SCANPIX
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway