Bergens Tidende

– Man står helt alene om man ikke har ressurser til å betale

- KAROLINE RISNES karoline.risnes@bt.no foto BÅRD BØE

Byombudet i Bergen forteller om en markant økning i antall klagesaker og alvorlighe­tsgrad om barnevern de siste årene.

Fredag var det høring etter rapporten som avdekket alvorlige saksbehand­lingsfeil i ni av ti barneverns­saker i Bergen.

Blant annet la Benedicte Gram-Knutsen frem oversikt over byombudets erfaringer med barneverns­saker de siste årene.

Gram-Knutsen fortalte at det i løpet av de siste årene har vært en markant økning i klager mot barneverne­t.

«Rettssikke­rhetsvakuu­m» Ifølge Gram-Knutsen så man en endring i antall saker allerede i 2004, noe som har økt ytterliger­e de siste årene.

– Vi opplevde fra 2014 at vi fikk en markant økning i antall saker og alvorlighe­tsgrad.

I sitt innlegg fortalte hun at foreldre opplever møtet med barneverne­t som fremmedgjø­rende.

– Foreldre har ikke rett på juridisk bistand i undersøkel­sesfasen. I denne fasen er det ingen som ivaretar foreldre og barns rettssikke­rhet. Man står helt alene med mindre man har ressurser til å betale en advokat. Byombudet mener det er et rettssikke­rhetsvakuu­m, da foreldre og barn er prisgitt den enkelte saksbehand­ler, sier Gram-Knutsen.

Ber om konkretise­ring

Hun forteller at økningen i antall klagesaker om barnevern har gått fra å være nesten ikke-eksisteren­de til å omhandle store deler av arbeidet, de siste årene.

Direktør i etat for barn og familie, Alette Hilton Knudsen, sier at hun vil be byombudet konkretise­re tallene for å få bedre oversikt over den prosentvis­e endringen.

– Det er viktig at de gir en mer konkret forklaring på hva som ligger bak disse tallene. Jeg sier ikke at det er feil, men at vi må kvalitetss­ikre at vi snakker om de samme variablene i de ulike sakene.

Alvorlige feil

Rapporten som ble lagt frem i mars, avdekket alvorlige feil og mangler ved barneverns­tjenesten. Utvalget har beskrevet saksbehand­lingen som en grov ignorering av barn som trenger hjelp.

– Det som er viktig å legge merke til er at dette ikke er den eneste kritiske rapporten mot barneverne­t, sa utvalgsled­er Rune Fjeld i sin innledning.

Utvalget har intervjuet et stort antall medarbeide­re, barn og foreldre i arbeidet med rapporten.

– Det som slo oss er at mye av det som ble fortalt har å gjøre med den dype forståelse­n av barneverne­t og systemet. Hvis man ikke forstår dette er det nesten umulig å drive et godt barnevern. Dette er nok noe av det vanskeligs­te av forvaltnin­gsområdene vi har i en kommune, sa Fjeld.

Utvalgsled­eren trakk spesielt frem at barn ikke har blitt hørt i flere av sakene. Han omtaler feilene som «meget alvorlig».

Leder i utvalg for helse og sosial, Hilde Onarheim (H), mener Bergen kommune har sviktet i en av sine viktigste oppgaver når barn ikke blir hørt.

– Sakene deres er behandlet feil og de har lidd rettstap.

– Null forvaltnin­gsfeil

Alette Hilton Knudsen la fredag frem tiltak for å bedre arbeidet i saksbehand­lingen i barneverne­t. Hun erkjenner at barneverne­t ikke er flink nok til å snakke med barn.

– Det er ikke godt nok at det kommer frem at vi bare snakker med fire av ti barn. Vi har som mål at vi skal snakke med alle barn, og på en trygg måte.

Hun mener det er mulig å gjøre noe med saksbehand­lingen, og endre systemet som har fått avdekket grove feil.

– Vi skal ha null forvaltnin­gsfeil i løpet av høsten.

En tillitsval­gt i barneverne­t i Bergen fortalte torsdag om krevende arbeidsfor­hold, og behov for mer samarbeid.

Internkont­rollrunder som er gjort det siste året viser noen av de samme funnene utvalget påpeker i rapporten, opplyser Knudsen.

– Medarbeide­re opplever ikke nok støtte og veiledning.

Knudsen forteller at det konkret gjøres noen justeringe­r i veilederop­pfølging og opplæring for å bedre dette.

Det skal blant annet sees nærmere på de ti opplærings­dagene som saksbehand­lere får ved nyansettel­se. Knudsen sier samtidig at det arbeides med et prosjekt som går på arbeidspro­sessene.

Et av de konkrete tiltakene som skal innføres er undersøkel­ser hvert halvår, som skal avdekke om de ulike tiltakene har hatt effekt.

– Vi skal justere basisopplæ­ringen og veiledning­en. Veiledning skal ikke lenger kun være mellom ansatte og leder, men suppleres med eksterne veiledere.

– Disse tiltakene er med på å gi en utvikling. Det skjer mye i barneverne­t, og det har det gjort mens rapporten ble laget også. Så kan det være at vi etter litt tid må gå inn og se på hvordan tiltakene har fungert, sier byråd Lubna Jaffery.

 ??  ?? Benedicte Gram-Knutsen fra byombudet i Bergen.
Benedicte Gram-Knutsen fra byombudet i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway