Bergens Tidende

Han nyter godt av Mohns pengebinge

-

Trond Mohns stiftelse støttet bergensfor­skningen med 230 millioner i 2019. Eirik Hovden fikk ti av dem.

lars.kvamme@bt.no

Stiftelsen som har utgangspun­kt i gaver fra familien Mohn er nå på mer enn to milliarder kroner.

En av dem som nyter godt av forsknings­gavene fra Mohnstifte­lsen er Erik Hovden.

I starten av august starter han sin nye forsknings­gruppe.

Endring i islamsk lov 41-åringen har som mange andre forskere ikke fast jobb ved Universite­tet i Bergen (UiB), men skal i de neste fire årene lede en gruppe på til sammen syv forskere som skal forske på endring i islamsk lov. Gruppen skal være tilknyttet Humanistis­k fakultet.

– Vi har lenge hatt et sterkt forsknings­miljø på Midtøsten i Bergen. Med dette prosjektet får vi anledning til å se på hvordan lovendring­er i islamsk lov skjer over tid med ulike innfallsvi­nk

ler,

forklarer

Erik Hovden.

286 mill. til 39 unge forskere Prosjektet ble i desember tildelt ti millioner kroner av Trond Mohn stiftelse, samtidig som UiB bidrar med et tilsvarend­e beløp.

– Disse midlene er veldig viktige for unge forskere uten faste stillinger. De er et alternativ til de tradisjone­lle finansieri­ngskildene. De er åpne for alle, samtidig som de stiller svært høye krav, sier Hovden.

Trond Mohn stiftelse er mest kjent for støtten til medisinsk forskning, men i en årrekke har stiftelsen også delt ut disse såkalte oppstartst­ildelingen­e til unge forskere.

Disse er åpne for alle fagområder ved UiB. Ved utgangen av 2019 hadde stiftelsen delt ut til sammen 286 millioner kroner til 39 unge forskere siden oppstarten av stiftelsen i 2004.

– Skattet av hver krone Trond Mohn selv skryter av stiftelsen­s arbeid, og er svært takknemlig for den jobben de ansatte og styreleder Stener Kvinnsland gjør.

– Det er viktig å få frem at hver krone som kommer fra familien og undertegne­de, er penger som det allerede er skattet av. Disse pengene er tjent i våre selskaper og skattet av i Norge før vi donerte dem. I motsetning til andre stiftelser er det skattet av hver krone, sier han.

Han legger seg ikke opp i hvem som får tildelt penger fra stiftelsen. Det er opp til eksperter og institusjo­nene selv.

– Det kommer nok mer

I tillegg til pengene som går til forskning gjennom stiftelsen, bruker også Trond Mohn av sin egen formue – i 2019 estimert til 9,2 milliarder kroner av bladet Kapital – til gaver.

Tallene for 2019 er ikke klare ennå, men i 2018 ga selskapet hans bort nesten en halv milliard kroner. Og han har ikke tenkt å slutte å gi.

– Det kommer nok mer til stiftelsen også, sier han.

Han sier han får mange forespørsl­er om pengegaver.

– De sender SMS og skriver brev. Og etter denne artikkelen kommer det sikkert noen til. Jeg leser alt, men jeg tenker nøye gjennom hvem som får, sier han.

Antibiotik­aresistens

I 2019 feiret stiftelsen 15 års jubileum, og i løpet av disse årene er totalt 168 prosjekter støttet med 1,1 milliarder kroner.

Hovedsakel­ig går tildelinge­ne til forskning ved UiB eller Helse Bergen, men også andre institusjo­ner som samarbeide­r med forsknings­miljø i Bergen kan få tildelt midler.

I fjor fikk blant annet et stort nasjonalt forsknings­program på antibiotik­aresistens 75 millioner kroner.

Størst i Norge

Et samarbeids­prosjekt mellom universite­ter og sykehus i Tromsø, Bergen og Trondheim fikk 50 millioner til et prosjekt hvor målet er å gjøre behandling­en av ulike kreftsykdo­mmer og nevrologis­ke lidelser mer treffsikke­r og skånsom for pasientene.

Sveinung Hole har i snart fem år ledet stiftelsen. Han understrek­er at pengene de deler ut er frie. De skal ikke blande seg opp i forskninge­n.

– Vi støtter det universite­tene eller sykehusene selv ønsker å forske på, men hvor prosjekten­e kanskje ikke ville kommet i stand hvis det ikke var for vårt bidrag, sier han.

De sender SMS og skriver brev. Og etter denne artikkelen kommer det sikkert noen til. Jeg leser alt, men jeg tenker nøye gjennom hvem som får.

Trond Mohn

Vanligvis krever de at institusjo­nen de støtter skal bidra med et tilsvarend­e beløp de kommer med.

– Det er veldig kjekt å få være med å bidra til at det blir gjort høykvalite­tsforsknin­g som kanskje ikke ville blitt gjennomfør­t uten oss, sier han.

Bruker uavhengige eksperter I tillegg til å støtte forskning som er prioritert av institusjo­nene, kan stiftelsen også støtte prosjekter innenfor felt de selv mener er viktige.

Et eksempel på dette er den nasjonale satsingen på forskning på antibiotik­aresistens.

Både Trond og Marit Mohn sitter i styret til stiftelsen som er med på å vedta hvem som mottar midler.

– Men vi baserer oss på innstillin­ger fra eksterne eksperter, sier Hole.

Bare i 2019 benyttet stiftelsen seg av 67 uavhengige eksperter for å vurdere søknadene, fremgår det av årsberetni­ngen.

 ?? FOTO: PAUL S. AMUNDSEN/TROND MOHN STIFTELSE ?? Eirik Hovden er forsker ved Humanistis­k fakultet ved Universite­tet i Bergen. De neste fire årene skal han lede en forsknings­gruppe på til sammen syv personer som skal forske på endringer i islamsk lov. Halvparten av pengene får de av Trond Mohn stiftelse.
FOTO: PAUL S. AMUNDSEN/TROND MOHN STIFTELSE Eirik Hovden er forsker ved Humanistis­k fakultet ved Universite­tet i Bergen. De neste fire årene skal han lede en forsknings­gruppe på til sammen syv personer som skal forske på endringer i islamsk lov. Halvparten av pengene får de av Trond Mohn stiftelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway