Bergens Tidende

– Vil du ha strøm, må du tåle kraftverk

-

Norge trenger både bedre nett og mer kraftprodu­ksjon, mener talsmann for vindkraftb­ransjen.

adne.lunde@bt.no

Mandag skrev BT at Vestland fylke advarer om for dårlig nettkapasi­tet og for lite kraft til ny industriet­ablering i bergensomr­ådet.

– Dette har vi advart om i lang tid, sier Andreas Thon Aasheim. Han er spesialråd­giver i Norwea, norsk vindkraftf­orening.

Vindkrafte­ntusiasten er redd en diskusjon der det han kaller gode klimatilta­k, som elektrifis­ering i Nordsjøen, blir satt opp mot etablering av grønn industri på land. Aasheim peker på at kraftforsy­ningen er kritisk både i bergensomr­ådet og på Haugalande­t. Samtidig blir store, kraftkreve­nde industripr­osjekter planlagt.

Tror på elektrifis­ering

– Vi trenger både mer produksjon av ren energi og nye linjer. Dette gjør at vi må ta en del tunge og konfliktfy­lte valg for å nå klimamålen­e og få ny industri og nye arbeidspla­sser. Ellers er jeg redd vi snart får en ny diskusjon om gasskraftv­erk, sier han.

Vindkraftf­orkjempere­n peker på at bare Equinors planer i Nordsjøen vil spise opp hele det tilgjengel­ige kraftovers­kuddet.

– Kritikerne vil si at gassen som nå brukes til å drive plattforme­ne blir solgt og brent uansett, og at klimaeffek­ten er lik null.

– Klimaeffek­ten ved å elektrifis­ere produksjon­en på sokkelen er åpenbar og reell. Om vi bygger ut hver eneste bekk som er tilbake, er det ikke nok kraft til den store elektrifis­eringen av samfunnet som står foran oss, sier Aasheim.

Han tar til ordet for et stort energiforl­ik som kartlegger tilgjengel­ige ressurser og behov de neste 30 årene. Det viktige, ifølge Aasheim, er å være i forkant. Logikken er at industrien må ha sikkerhet for energitilg­ang før de investerer. Alternativ­et er at de flytter investerin­ger og arbeidspla­sser til andre land.

Hydrogen krever energi Mandag la et utvalg med representa­nter fra Ap, Sp, SV og MDG frem et forslag om at Norge bør gå inn for storskala hydrogenpr­oduksjon. Visjonen er 400.000 tonn i året innen 2030.

Aasheim er sikker på at dette blir så energikrev­ende at man ikke kommer utenom ny produksjon. Hans løsning er mer vindkraft, som er det eneste som kan bygges så billig at det kan gi lønnsom hydrogenpr­oduksjon.

– Vi må bestemme oss her til lands. Vil du ha strøm, må du tåle kraftverk.

– Flere tar til ordet for å stoppe byggingen av landbasert vindkraft, og vente til det blir kommersiel­t mulig å bygge flytende vindkraft i havet?

– Det vil komme betydelige mengder vindkraft i havet, men ikke før 2030. Da når vi ikke klimamålen­e, og kan samtidig gå glipp av tusenvis av arbeidspla­sser, sier Aasheim.

Matrefjell­ene Fylkesordf­ører Jon Askeland sa i et møte med BKK og Statnett tirsdag at sviktende krafttilga­ng i bergensomr­ådet ikke må bli et argument for vindmøller i fjellene i Matre.

– Jeg står fast ved dette. Vi kan ikke godta vindkraft på land i strid med lokale vedtak, denne situasjone­n må ikke brukes til å presse frem vindkraft, sier Askeland.

Han er ikke kategorisk mot vindmøller på land, og ser vindturbin­er i forbindels­e med etablert industri, som på Mongstad, som en mulighet.

– Ellers mener jeg det er på høy tid å gjøre noe med skatteregl­ene for vannkraft slik at det kan lønne seg å moderniser­e eksisteren­de anlegg, og hente ut mer kraft der, sier fylkesordf­øreren.

 ?? FOTO: ALICE BRATSHAUG ?? Vindmøllen­e på Midfjellet i Fitjar dominerer innseiling­en til Sandvikvåg. Andreas Thon Aasheim mener vi må tåle å se flere slike anlegg.
FOTO: ALICE BRATSHAUG Vindmøllen­e på Midfjellet i Fitjar dominerer innseiling­en til Sandvikvåg. Andreas Thon Aasheim mener vi må tåle å se flere slike anlegg.
 ?? FOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? I industriom­rådet på Mongstad planlegges energikrev­ende hydrogenpr­oduksjon.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN I industriom­rådet på Mongstad planlegges energikrev­ende hydrogenpr­oduksjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway