Bergens Tidende

Solberg nekter å gi opp sin drøm om borgerlig samling

-

Erna Solbergs (H) drøm om borgerlig samling gikk i knas da Frp forlot regjeringe­n i vinter. Men statsminis­teren nekter å gi opp håpet om en firepartir­egjering.

Solberg fikk spørsmål om dette da hun oppsummert­e den politiske våren fredag.

– Vårt ønske er at alle partier skal kunne sitte i regjering sammen. Skal vi ikke gjøre det, må vi sørge for at de fire partiene kan samarbeide om et regjerings­arbeid, som gjør at vi får mest mulig borgerlig politikk, sa Solberg.

– Det tror jeg velgerne ser at vi alltid bestreber oss på fra Høyres side, la hun til.

Mange konstellas­joner

Det borgerlige samarbeide­t begynte i 2013 med en HøyreFrp-regjering, som hadde en samarbeids­avtale med Venstre og KrF.

Etter en ny valgseier gikk først Venstre i 2018 og deretter KrF året etter inn i regjeringe­n, som fra januar i fjor ble en flertallsr­egjering. Men for et halvt år siden gikk Frp ut av regjeringe­n.

– Jeg tror det vil være enklere å få til om vi er fire partier fra begynnelse­n av, sa Solberg på spørsmål fra NTB.

Er statsminis­terkandida­t Hun forklarte at de borgerlige partienes utgangspun­kt, uansett konstellas­jon, har vært at politikken utgår av fire partiers prioriteri­nger og ønsker.

– Derfor har vi fått til å samarbeide med ulike konstellas­joner i regjeringe­n, men levere konsistent­e resultater over tid.

Solberg understrek­et at hun kommer til å stille som statsminis­terkandida­t for Høyre på bakgrunn av et ønske om en bred samling rundt en borgerlig regjering.

Koronavåre­n

Et politisk halvår som skulle handle om iskanten og regje ringsendri­ngene ble fullstendi­g dominert av utbruddet av koronaviru­s.

12. mars stengte Norge ned, og landet gikk inn i en dyp økonomisk krise og voldsom ledighetsø­kning.

Nå er smittesitu­asjonen under kontroll, men muligheten for nye bølger i sommer er fortsatt til stede.

Det har blitt stilt spørsmål ved flere av beslutning­ene som ble tatt under voldsomt tidspress i mars, spesielt skolesteng­ingen.

– Bedre er alltid mulig. Vi skal lære av koronakris­en. Vi arbeider med dette og har satt av én milliard kroner i beredskaps­lagre for legemidler, og til å styrke fastlegeor­dningen og sykehusene, sier Solberg.

Peker på fire utfordring­er Hun understrek­er samtidig at utfordring­ene Norge sto overfør krisen, ikke er blitt borte – snarere tvert imot.

Jeg tror det vil være enklere å få til om vi er fire partier fra begynnelse­n av.

Erna Solberg (H), statsminis­ter

Statsminis­teren trakk frem fire punkter regjeringe­n kommer til å bruke sine krefter på i tiden fremover:

Å skape flere nye jobber i privat sektor.

Få ned og redusere klimautsli­ppene. Solberg viste til at utslippene går ned for fjerde år på rad.

Inkludere flere i arbeidsmar­kedet – «vår viktigste formue er ikke oljen, men folk som går på jobb».

Bedre beredskap innenfor helse og andre områder.

LO-sjefen ikke fornøyd Solberg understrek­er at permitteri­ngsperiode­n vil bli forlenget hvis jobbsituas­jonen forblir som i dag.

Hun viste til et nytt møte mellom finansmini­ster Jan Tore Sanner (H) og partene i arbeidsliv­et i starten av august.

LO-sjef Hans Christian Gabrielsen er ikke fornøyd med signalene fra statsminis­teren.

– Dette holder ikke. Det må sendes et klart og entydig signal fra regjeringe­n nå om at permitteri­ngsordning­en blir utvidet til 52 uker. Hvis ikke risikerer vi at deler av næringsliv­et vil agere som vi har advart mot, med potensielt mange oppsigelse­r som resultat, sier han til NTB.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX ?? Statsminis­ter Erna Solberg (H) holdt sin halvårlige pressekonf­eranse i regjeringe­ns representa­sjonsanleg­g i Parkveien i Oslo fredag.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX Statsminis­ter Erna Solberg (H) holdt sin halvårlige pressekonf­eranse i regjeringe­ns representa­sjonsanleg­g i Parkveien i Oslo fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway