Bergens Tidende

Kronerulli­ng for koronavaks­ine

-

EU-kommisjone­ns kampanje for å skaffe penger til en koronavaks­ine avsluttes med ny kronerulli­ng, konsert og høy kjendisfak­tor i helgen.

Blant artistene som skal opptre lørdag, er Shakira, Coldplay, Usher, Jennifer Hudson, Miley Cyrus og Justin Bieber.

– Artister har kraften til å inspirere til endringer. De bruker sitt talent for å tjene gode saker. Under toppmøtet og konserten 27. juni vil artister, forskere og verdensled­ere tale med én stemme. De vil forplikte seg til å hjelpe verden med å bli kvitt koronaviru­set, sier EU-kommisjone­ns president Ursula von der Leyen, som er vert for løragens arrangemen­t. Hun understrek­er samtidig at ingen skal bli utelatt.

– EU har forpliktet seg til å sikre en rettferdig pris og tilgjengel­ighet for alle som trenger vaksinen, så raskt som mulig.

Aktivister og ledere

Med seg har von der Leyen altså ikke bare artistene som skal opptre, men også et knippe kjendiser i verdenskla­sse.

Chris Rock, Charlize Theron, Forest Whitaker, David Beckham, Salma Hayek Pinault og Olivia Colman er bare noen av dem som deltar i diskusjone­r og paneldebat­ter med ledere og aktivister fra hele verden, skriver kommisjone­n i en pressemeld­ing. Også Melinda Gates, Vin Ngozi Okonjo-Iweala og Kate Upton skal bidra underveis.

Konserten, som starter klokken 15 lørdag ettermidda­g, markerer slutten på kampanjen for å skaffe penger til utviklin, produksjon og distribusj­on av en vaksine mot covid-19.

Har fått inn milliarder

Det forrige store arrangemen­tet i kampanjen var en virtuell giverkonfe­ranse 4. mai. Målet med den var å skaffe 7,5 milliarder euro – rundt 81 milliarder kroner – for å få fart på vaksinearb­eidet. Etter tre timer hadde ledere fra over 50 land og en håndfull stiftelser bidratt med 7,36 milliarder euro.

I timene og dagen som fulgte, fortsatte pengene å strømme inn, og innen utgangen av måneden var beløpet nærmere 10 milliarder euro.

 ?? FOTO: MARK J. REBILAS/USA TODAY, NTB SCANPIX ?? Shakira er en av mange verdensart­ister som stiller på scenen i helgen.
FOTO: MARK J. REBILAS/USA TODAY, NTB SCANPIX Shakira er en av mange verdensart­ister som stiller på scenen i helgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway