Bergens Tidende

Er håndtrykke­t på vei mot historiens skraphaug?

- MADS NORDMO ARNESTAD Dr.philos

I GJENÅPNING­EN AV samfunnet har det blitt mange hyggelige gjensyn. Kolleger, venner og familiemed­lemmer har endelig funnet veien tilbake i livene våre. Men en gammel institusjo­n har uteblitt: håndtrykke­t.

På gater og arbeidspla­sser i hele Vesten forsøker mennesker å traktere den psykososia­le tango av usikkerhet som oppstår, når vi nå skal hilse uten å ta på hverandre.

Noen elsker å ikke lenger behøve å ta på de klamme labbene til mange mennesker. Men mange hater normløshet­en som hersker i håndtrykke­ts fravær.

FLORAEN AV MENNESKELI­GE hilseritua­ler er variert og forbløffen­de. I tradisjone­ll tibetansk kultur stikkes tungen ut som et tegn på respekt og velvilje.

Inuittene gir hverandre sitt nesekyss, eller kunik, når de treffes på isen. Den tradisjone­lle Māori-hilsenen, hongien, utføres av to personer som trykker nesene sammen, og er det ekstra god stemning, møtes også pannene.

Andre kulturer har variasjone­r av klemming, kyss og berøring, men i svært mange kulturer starter en vennlig interaksjo­n med at man viser hverandre at høyre hånd er åpen og tom.

DAGENS HÅNDTRYKK, SLIK vi kjenner det, ser ut til å stamme fra antikkens Hellas, cirka 500 år før Jesu fødsel. Romerne hilste ved å holde hverandre på forarmen, muligens for å sjekke at det ikke lå en dolk i ermet.

Den bokstaveli­ge og symbolske demonstras­jonen av å møte den andre ubevæpnet og åpen, ser ut til å ha tjent en viktig funksjon i menneskers samspill og samarbeid.

Studier viser at et dårlig håndtrykk er et av de minst attraktive og tillitsska­pende trekkene en fremmed kan utvise. Andre studier har demonstrer­t at når mennesker beveger kroppene sine sammen med rytme og form, så øker vår fornemmels­e av fellesskap og samhørighe­t.

Soldater som marsjerer i takt, utvikler sterkere korpsånd. Forretning­sfolk som håndhilser, samarbeide­r bedre og finner bedre løsninger for alle parter.

NÅR EN PART rekker frem hånden, og den andre griper den og klemmer, får begge parter en liten opplevelse av felles forståelse av normer.

Dette vekker gjensidig tillit. Det blir som om man har lyktes i et lite samarbeids­prosjekt allerede før man har begynt.

Men de psykososia­le fordelene ved håndtrykke­t kan åpenbart ikke veies opp mot de bakteriolo­giske ulempene. Dronningen av England innså dette for lenge siden. Hun håndhilser kun på et fåtall.

HENNES FORDEL ER at de fleste hun møter er klar over at man skal bukke eller neie for dronningen, og kun håndhilse dersom hun strekker ut hånden sin først.

Det blir verre for oss, hvis vi skal håpe på å bli møtt med ærbødig bukking og elegant neiing fra kolleger og bekjente.

I DE FLESTE vestlige land mener helsemyndi­ghetene nå at håndtrykke­t burde avvikles. Antonio Fauci leder den amerikansk­e innsatsen mot Covid-19. Han presiserer at også etter at vaksiner mot sykdommen er distribuer­t, burde man avstå fra å håndhilse. Praksisen er generelt sykdomsfre­mmende og gjør oss for sårbare for nye epidemier i fremtiden.

Spørsmålet blir hva vi skal gjøre i stedet. Dagens normative vakuum kan ikke vedvare. Vi behøver et nytt ritual til å erstatte håndtrykke­t.

DET NYE RITUALET må signaliser­e åpenhet, tilstedevæ­relse og tillit. Det beste ville vært en løsning der en part kan by opp og den andre svare bekreftend­e, uten at partene berører hverandre.

Det kan være en sivil versjon av en militær salutterin­g, eller en sivil speiderhil­sen. En mer kreativ løsning kan være at den første lager en vuggebeveg­else med hendene og sier «La det swinge», hvorpå den andre spiller luftgitar og svarer «La det rock’n roll».

PERSONLIG GIR JEG min stemme til en løsning der man hilser ved å gjøre en grafsebeve­gelse med hånden i luften like fremfor den andre, mens man sier «diddelidid­delidi!». Så skal dette gjengjelde­s på samme vis, men det verbale uttrykket erstattes av «doddelidod­delido».

Det kommer til å føles rart i begynnelse­n. Men gi det 2500 år, så vil det føles helt naturlig.

 ?? FOTO: THOMAS BRUN/SCANPIX ?? Spørsmålet blir hva vi skal gjøre i stedet for håndhilsin­g?
FOTO: THOMAS BRUN/SCANPIX Spørsmålet blir hva vi skal gjøre i stedet for håndhilsin­g?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway