Bergens Tidende

Hvorfor jeg deaktivert­e min Twitter-konto

- KJETIL FOLDE Adjunkt TWITTER HAR BLITT

et av arnesteden­e for polariseri­ngen i samfunnsde­batten. Du har to valg: Enten delta i den som en av medløperne, ja, kanskje til og med en av forsterker­ne, eller bare gi blaffen og hoppe av.

Det var det jeg gjorde i vår. Etter mange år deaktivert­e jeg min Twitter-konto.

HVORFOR ER TWITTER arnested for polariseri­ng? Det er tre årsaker:

Måten debatten starter på. Deretter muligheten for å spre og dele tweeten. Sist, men ikke minst, folk henges ut når de ikke er politisk korrekte.

NÅR EN TRÅD gjerne starter med en ironisk eller sarkastisk påstand, er det ikke for å underbygge en god diskusjon, men for å glede følgermass­en.

Hensikten synes å vekke kjøttvekte­n, slik at de som deler eller liker mest, har rett. En kan bare spørre seg om hva folk som ikke er del av denne kjøttvekte­n, føler når de har vekket vreden på Twitter.

Mange ekskludere­s, eller melder seg ut fordi ubehaget blir for stort.

KLIMASKEPT­IKERE og innvandrin­gskritiker­e føler i større og større grad at de ikke har noe på Twitter å gjøre. De blir latterligg­jort, blokkert og utestengt, og brukt til å øke popularite­ten til den som har den rette politiske meningen.

Dette er ikke samfunnsde­batt. Dette er mer en underholdn­ingsplattf­orm, der de som ikke har salens gunst, ganske raskt får kastet tomater og bananskall på seg.

JEG ER INGEN klimaskept­iker og ikke spesielt innvandrin­gskritisk. Det som bekymrer meg er at de som ikke følger strømmen, ikke blir anerkjent. Ikke for meningene sine, men for at også de er borgere med rett til å ytre seg innenfor lovens bokstav.

Ved en ekskluderi­ng fra Twitter, rømmer mange sannsynlig­vis til mørkere fora, der de treffer likesinned­e og utvikler radikale synspunkte­r utenfor lovens bokstav.

UTENFORSKA­P KAN VÆRE farlig. Trusselen fra høyreekstr­eme er økende i Norge. Jeg tror noe av grunnen er måten de blir møtt på.

Selvsagt har hver enkelt ansvar for egne synspunkte­r, men la oss ikke underbygge selvprofet­iene til en del av disse menneskene ved å latterligg­jøre dem.

TILBAKE PÅ TWITTER sitter de politisk korrekte. Still et vanlig spørsmål, selv om det er godt, og se om noen fatter særlig interesse. Sjansen er liten, med mindre du er en kjent person, selvsagt, for det er noe annet. Da spiller kjendisfak­toren inn, eller om du har bygd deg opp et nettverk av følgere.

Capslock-stilen, med store bokstaver og bitende ironi og sarkasme, er stilen som som regel skal til i et format med få ord tillatt. Litt oppdrift fra en aktuell sak hjelper på. Da kan du nå et stykke ned i bakken, til applaus fra nye følgere/tilskuere.

TIL HVILKEN NYTTE, spør nå jeg? For å underbygge egoet ditt? Det er iallfall neppe til samfunnets gavn og nytte.

Lykke til på ferden videre. Jeg har bakket ut.

Innlegget ble først publisert på bloggen Debatt 1.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway