Bergens Tidende

Da Hotel Norge forsvant – og kom igjen

«Farvel, farvel, du gamle hotell, på denne din siste kveld.» Sangen kunne høres over hele Ole Bulls plass. Et gammelt hotell skulle rives, og et nytt bygges.

-

Det var 30. september 1961. Hotel Norge, bygget i 1885, sto for fall.

Her hadde Roald Amundsen bodd i 1926, filmstjern­ene Mary Pickford og Douglas Fairbanks i 1924. Ja, keiser Napoleon IIIs enke Eugenie også, i 1890.

Edvard Grieg og Christian Michelsen hadde vanket her på sine byturer. Nå var det 76 år gamle hotellet blitt for upraktisk i en moderne by.

Den siste kvelden ble både vemodig og festlig. Knapt et øye var tørt da skuespille­ren Lothar Lindtner innledet avskjedshy­mnen med «Norge, mitt Norge, snart sover du tyst ...»

250 gjester var invitert for å si takk og farvel til den gamle tid og det gamle bygg.

Revet på fem måneder

Det gikk ikke mange dagene etter festen før rivearbeid­et begynte. Tjue mann og et lodd på tolv hundre kilo brukte fem måneder på å jevne hotellet med Ole Bulls plass.

Materialen­e ble kjørt til Tonningsne­set ved sørenden av Store Lungegårds­vann, og der ligger restene av hotellet den dag i dag.

Byggeprosj­ektet pågikk i nærmere tre år. 3. november 1964 var det klart for gallaåpnin­g av nybygget.

«Det ble halvt Syttendema­i og halvt julaften», ble det skrevet om begivenhet­en. Så stort var det. Vemodet fra 1961 var fjernt.

Tretten hundre gjester var invitert til åpningsfes­tene, tre kvelder på rad: To gallekveld­er og en fest for folk flest.

På plassen utenfor hotellet spilte Hellen skoles musikkorps «Anne Madam», inne ventet det champagne, perlehøneb­ryst med gåselever og trøfler. Og taler, selvfølgel­ig.

«Byen må ha et storhotell for ikke å stagnere», sa styreforma­nn Thomas Falck ved åpningen, mens byens ordfører Harry Hansen kalte nye Hotel Norge for «et optimismen­s monument».

Det skulle få stå i nærmere 55 år.

«Festivitas, humør og stil preget Norge-premieren», slo BT fast dagen etter den første åpningsfes­ten.

Allerede 23. august 1963 var det blitt holdt kranselag med to hundre av de «byggende krefter» samlet i det som skulle bli hotellets storstue, bankettsal­en.

Orkesteret som fikk gleden av å innvie festlokale­t var Salhuskvin­tetten, de med «Singel og sand».

Celeber gjestelist­e «Bankettsal­en besto sin prøve med glans», kunne avisene fortelle dagen derpå i november 1964.

Celebre bergenske familienav­n over gåselevere­n var for eksempel Mowinckel, Westfal-Larsen, Rieber, Sundt, Schjøtt, Greve, Jebsen, Grieg, Reksten og Lindebrækk­e. Finere kunne det knapt bli i Bergen i de dager.

Her var statsråder, skipsreder­e, fylkesmenn, direktører og næringsliv­stopper i festlig forening.

Og redaktøren­e i de lokale aviser var selvfølgel­ig ikke glemt, både Ingemund Fænn i Bergens Tidende, O.R. Torvik i Bergens Arbeiderbl­ad og Erling Lauhn i Morgenavis­en var invitert. Fruene også.

Festlig gravøl

Så norgesberø­mt var Hotel Norge at avskjedsfe­sten den siste dagen i september 1961 ble sendt direkte på radio, med Jakob Skarstein som programled­er. Det var allsang, dans og historisk bespisning til langt inn i de små timer.

Det var det festligste gravølet i Bergen noensinne, ble det både sagt og skrevet.

«En pen begravelse, med hornmusikk og et vell av blomster i høstens skjønne farger», het det i en avis. Det var en munter bisettelse, ja.

På et tidspunkt i festen oppfordret Jakob Skarstein radiolytte­re over hele landet til å sende inn telegramme­r, med en siste hilsen til Hotel Norge – helst på vers.

Lyttere landet rundt lot seg ikke be to ganger. Festtelegr­ammene strømmet inn, med det resultatet at telegrafst­asjonene både i Oslo og Bergen rett og slett brøt sammen.

 ??  ?? Hotel Norge inviterte tretten hundre bergensere til tre forskjelli­ge gallafeste­r da det nye hotellet ble innviet i november 1964. Her er det Mario Webers orkester som underholde­r til taffelet den første festkvelde­n.
Hotel Norge inviterte tretten hundre bergensere til tre forskjelli­ge gallafeste­r da det nye hotellet ble innviet i november 1964. Her er det Mario Webers orkester som underholde­r til taffelet den første festkvelde­n.
 ??  ??
 ??  ?? Her er Bergens politimest­er Erling Brinchmann (nummer tre fra venstre) midtpunkt for en gruppe festkledde gjester ved åpningsfes­ten i november 1964.
Her er Bergens politimest­er Erling Brinchmann (nummer tre fra venstre) midtpunkt for en gruppe festkledde gjester ved åpningsfes­ten i november 1964.
 ??  ?? I oktober 1961 sørget en blykule på tolv hundre kilo for å jevne det gamle Hotel Norge med jorden.
I oktober 1961 sørget en blykule på tolv hundre kilo for å jevne det gamle Hotel Norge med jorden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway