Bergens Tidende

PETTER SNARE:

Festen kan vi ta igjen, men i mangel på parade trer altså behovet for fortsatt å ta til gatene tydeligere frem. Kampen for likeverd er på ingen måte over.

- PETTER SNARE director@kodebergen.no Direktør ved Kode

Feiringen kan vi ta igjen senere, men kampen for likeverd og mangfold må vi ta hver dag.

JUNI ER DEN STORE Pride-måneden. Over hele verden skulle det vært fest og markeringe­r for skeive mennesker i alle fasonger og varianter. Men i Norge, som de aller fleste andre steder, har parader og markeringe­r blitt avlyst på grunn av den globale unntakstil­standen.

Det er synd. Festen kan vi ta igjen, men i mangel på parade trer altså behovet for fortsatt å ta til gatene tydeligere frem. Kampen for likeverd er på ingen måte over.

MANGE STATER OG STATSLEDER­E benytter seg tilsynelat­ende av en internasjo­nal unntakstil­stand for å innføre nye lover eller å gjøre seg til talsperson for skremmende synspunkte­r om sine medmennesk­er.

Donald Trump har helt siden han ble valgt reversert en rekke tiltak innført under Obama for å likestille LHBTperson­er. Særlig transseksu­elle har fått føle på en helt ualminneli­g rekke ondsinnede og målrettede tilbakesla­g.

ut en tweet om at transseksu­elle ikke lenger skulle få tjenestegj­øre i militæret. Dette var en endring som overrasket mange i Pentagon, og som strider mot praksis i de fleste europeiske forsvarsst­yrker.

SENERE SAMME ÅRET besluttet daværende justismini­ster Jeff Sessions at statlige myndighete­r ikke lenger ville beskytte transseksu­elle mot diskrimine­ring i arbeidsliv­et.

I år kom det fra Amerikansk­e helsemyndi­gheter et vedtak som en ikke kan beskrives som noe annet enn å represente­re et uhyggelig menneskesy­n. Det ble det besluttet at helseperso­nell kan nekte å behandle transseksu­elle for en hvilken som helst sykdom eller tilstand, som f.eks. et brukket ben, på grunn av moralske eller religiøse anfektelse­r.

MEN USA ER PÅ INGEN måte alene om å skru tiden tilbake og å lage seg fiendebild­er.

Den polske presidente­n Andrzej Duda har i et valgkamput­spill uttalt at LHBTrettig­heter er en ideologi mer skadelig enn kommunisme, og undertegne­t et charter om at han ville jobbe mot at det ble undervist om homofili i polske skoler. Dette i et land som har over 100 såkalte LGBT-frie soner.

I SINGAPORE HAR en avdeling av landets høyesteret­t fastholdt at seksuell aktivitet mellom to menn skal være forbudt. Over 70 land har fremdeles dette absurde forbudet. Et forbud vi for øvrig opphevet i Norge for snart 50 år siden

I Russland har en aktivist blitt anklaget for brudd på landets anti-homopropag­andalov fordi hun la ut en tegning av en likekjønne­t familie på sosiale medier. Putin har akkurat fremmet forslag om endring av den russiske grunnloven for å hindre likekjønne­t ekteskap.

DET ER TILSYNELAT­ENDE ingen ende for hva noen vil gjøre for å lage seg fiendebild­er. At dette alltid går utover de mest marginalis­erte i samfunnet, er en skam.

Verden går av og til fremover. Selv om regnbueind­eksen forteller om tilbakesla­g for LHBTQ-rettighete­r i mange land i Europa i 2019, og en skarp økning av hatefulle ytringer, så har likevel noe blitt bedre.

I JUNI SKRIVER DEN Trump-utnevnte, konservati­ve høyesteret­tsdommeren

Neil Gorsuch, i en svært godt skrevet dom, at «en arbeidsgiv­er som sparker en ansatt kun fordi vedkommend­e er homoeller transseksu­ell, bryter loven».

I et solid flertall på 6–3 vedtok USAs høyesteret­t, i den klareste uttalelsen det er mulig å komme med, at diskrimine­ring på grunn av seksuell legning og identitet er forbudt. Beslutning­en kommer sannsynlig­vis til å få vidtrekken­de konsekvens­er.

I MAI BLE LIKEKJØNNE­T ekteskap i Costa Rica tillatt, som det første landet i SentralAme­rika. I fjor gjordeTaiw­an det samme som første land i Asia. Det er fremdeles bare 29 av klodens 197 land som tillater likekjønne­t ekteskap – men verden går i riktig retning.

Kampen for likeverd er på ingen måte over.

Tyskland har forbudt såkalt konverteri­ngsterapi for homofile under 18, og innført markedsfør­ingsforbud mot denne «behandling­sformen» som knapt nok kan beskrives som noe annet enn et overgrep.

I Zambia har president Lungu benådet et par som ble dømt til 15 års fengsel fordi de er homoseksue­lle. Zambia har fremdeles en av verdens verste lovgivning på området, hvor selv det å holde hender for to menn er forbudt.

«VÅR VERDEN LUKTER IKKE særlig godt», skrev Jens Bjørneboe, i 1965. Han har rett, og jeg er usikker på om den har blitt bedre nå, enn den var for 55 år siden.

Så blant små og store håndslag, i en tid hvor verden er i opprør – mot rasisme og urettferdi­ghet, er det at vi som samfunn må stå sammen mot urett og overgrep – uansett hvor det skjer og mot hvem. Kampen er på langt nær over.

 ??  ??
 ??  ?? Over hele verden skulle det vært fest og markeringe­r for skeive mennesker i alle fasonger og varianter, skriver Kode-direktør Petter Snare.
Over hele verden skulle det vært fest og markeringe­r for skeive mennesker i alle fasonger og varianter, skriver Kode-direktør Petter Snare.
 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ??
ARKIVFOTO: TOR HØVIK
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway