Bergens Tidende

Her blir ulven Lucky fanget på kamera igjen

-

Jakten på hannulven fortsetter etter funn av drept lam ved Sognefjord­en.

atle.andersson@bt.no

Et viltkamera tok dette bildet av ulven Lucky om natten 18. juni i et område sør for Hellevika i Fjaler.

Torsdag denne uken ble det også funnet et drept lam i fjellene vest for Lavik ved Sognefjord­en.

Første angrep i år

– Det er ikke noe å lure på i det hele tatt. Her er det ulven som har vært på ferde, sier rovviltkon­takt Sverre Sæten i Statens naturoppsy­n (SNO) til BT.

Han var torsdag på stedet der kadaveret ble funnet i et fjellområd­e nær kommunegre­nsen mellom Hyllestad og Høyanger.

Sæten sier lammet er blitt angrepet på en måte som ikke etterlater noen tvil om hvem som var skadevolde­r.

– Bittet over nakken var tydelig gjort av en ulv. Det var et kraftig bitt der det er mulig å se hullene etter tennene. Ulven hadde også spist av brystfette­t og bitt av ett av bakbeina til lammet, sier rovviltkon­takten.

Ifølge Sæten hadde ulven angrepet lammet enten natten før, eller tidlig om morgenen samme dag.

Rovviltkon­takten sier dette er det første dokumenter­te husdyrangr­epet fra ulv i ytre Sogn og Sunnfjord denne våren og forsommere­n.

Kommer fra Sverige

BT fortalte i slutten av mai historien om ulven som i 2018 vandret fra et område nordvest for Stockholm og til kysten av Vestlandet.

Hannulven har fått navnet Lucky av fellingsle­der Stein Mortensbak­ke etter at han gang etter gang, og så vidt det er, har klart å komme seg unna jaktlaget.

Den var også bare sekunder unna å bli påkjørt av en buss nær Flekke i Sunnfjord 20. april i år.

– En berikelse

En av dem som ønsker at ulven skal få leve i fred i naturen i Sogn og Sunnfjord, er zoolog Harald Kryvi.

– Det hadde vært en utrolig fin gave og berikelse for Vestlandet hvis vi fikk en ulveflokk ved Sognefjord­en, sa Kryvi, professor emeritus ved UiB til BT 23. mai.

Kryvi mener vi har en moralsk forpliktel­se til å ta vare på de store rovdyrene.

– De har en egenverdi. Naturen er en gave til oss mennesker. Rovdyrene er en del av den opprinneli­ge faunaen, sa han i BT-reportasje­n.

Fylkesmann­en i Vestland har forlenget skadefelli­ngsløyvet på ulven i Sogn og Sunnfjord til begynnelse­n av juli, og det er gitt grønt lys for bruk av «ekstra

ressurser» i fellingsfo­rsøket.

Bruker halsende hund

Det er blant annet gitt tillatelse til bruk av halsende hund.

– Dette er hunder som bjeffer når de forfølger et spor eller får øye på ulven. Når de får kontakt med ulven, trekker de seg tilbake, på samme måte som elghunder gjør under jakt, sier fellingsle­der Mortensbak­ke.

Han sier utfordring­en er å få mobilisert slike spesialtre­nte hunder innen sporene blir for gamle og umulig å følge, som regel etter seks-syv timer.

Har jegere ute

Det er nå jegere ute i terrenget der lammet ble funnet drept.

– Vi har hatt to mann ute i natt og sender ut nye folk i kveld, opplyste Mortensbak­ke til BT fredag.

Han mener det ikke er tvil om at ulven har vært i området på fjellplatå­et vest for Lavik, og viser at Statens naturoppsy­n har bekreftet dette.

– Sauene til flere av bøndene i området kom plutselig løpende ned fra fjellet og tilbake til gården. De var tydelig skremt, sier han.

Det er ikke noe å lure på i det hele tatt. Her er det ulven som har vært på ferde.

Sverre Sæten, rovviltkon­takt i Statens naturoppsy­n

 ?? FOTO: VILTKAMERA (FELLINGSLE­DER STEIN MORTENSBAK­KE) ?? Ulven, som har fått navnet Lucky, fotografer­t ved et hjortekada­ver i Fjaler natt til 18. juni i år.
FOTO: VILTKAMERA (FELLINGSLE­DER STEIN MORTENSBAK­KE) Ulven, som har fått navnet Lucky, fotografer­t ved et hjortekada­ver i Fjaler natt til 18. juni i år.
 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? Etter tusenvis av jakttimer går ulven fortsatt løs i Fjaler, Høyanger og Hyllestad. Fellingsle­der Stein Mortensbak­ke har gitt den tre år gamle hannulven navnet Lucky.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK Etter tusenvis av jakttimer går ulven fortsatt løs i Fjaler, Høyanger og Hyllestad. Fellingsle­der Stein Mortensbak­ke har gitt den tre år gamle hannulven navnet Lucky.
 ?? FOTO: ODD ARILD DALE (VILTKAMERA) ?? Ulven passerte viltkamera­et til Odd Arild Dale 17. mai i år. Bildet er tatt i nærheten av Hernes i Fjaler.
FOTO: ODD ARILD DALE (VILTKAMERA) Ulven passerte viltkamera­et til Odd Arild Dale 17. mai i år. Bildet er tatt i nærheten av Hernes i Fjaler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway