Bergens Tidende

Krever syv års fengsel for idrettsdom­meren

– Denne saken er så spesiell at det må reageres med streng straff.

- MARIANNE NILSEN marianne.nilsen@bt.no

Det sa aktor Christine Møen Wisløff da hun la ned påstand om syv års fengsel i straffesak­en mot den overgrepst­iltalte idrettsdom­meren i Bergen tingrett fredag.

Wisløff viste blant annet til at mannen er tiltalte for å ha utsatt syv barn under 16 år og ett barn på 12 år for seksuelle overgrep. To fysiske overgrep og seks over nettet.

– Dette er seksuell omgang han har oppnådd ved å misbruke sin stilling. Han opparbeide­r tillit til guttene, og så snur han det til det seksuelle. Flere av dem har også fortalt til tiltalte at de ble mobbet og at han var deres eneste venn. De var unge og sårbare, sier Wisløff.

– Må reagere strengt

Videre viste hun til at de fornærmede heller ikke var klar over at tiltalte lagret bildene de sendte via Snapchat på en annen telefon.

– Det må ha vært en stor belastning for de fornærmede. Det er også skjerpende at flere av bildene er tatt på soverommet, der barna skal føle seg trygge.

– Denne saken er så spesiell at det må reageres med streng straff.

I tillegg til å kreve syv års fengsel, la hun også ned påstand om at tiltalte fradømmes retten til å være dommer og trener for alltid, samt at han fradømmes retten til å inneha roller i organisert og uorganiser­t idrett for barn og unge for alltid.

– Han er ikke et offer

Fredag morgen fortalte idrettsdom­meren i retten at han hadde hatt en tøff oppvekst med mye mobbing, og at han skal ha blitt utsatt for seksuelle overgrep i barndommen.

– Jeg tenker i dag om dette kan ha en sammenheng med hvordan jeg har oppført meg og de handlingen­e jeg har gjort, sa mannen.

– Du har vært i 12 avhør. Hvorfor har du ikke fortalt om de seksuelle overgrepen­e tidligere? spurte aktor Christine Møen Wisløff.

– Jeg har fokusert på de fornærmede i saken. Og følt meg forpliktet til å snakke om de straffbare forholdene jeg hadde begått. Men nå følte jeg det var rett å snakke om det. Jeg kunne ikke la det ligge lenger, svarte han.

I sin prosedyre sa Wisløff at dette ikke hadde noen betydning for straffeutm­ålingen.

– Han er ikke et offer i denne saken, sa hun.

– Lett bytte for ham

I sin prosedyre gikk hun gjennom tiltalepun­ktene, og refererte fra chatter og beskrev seksuelle bilder som ble sendt mellom den tiltalte idrettsdom­meren og de fornærmede guttene.

Mannen satt da med hendene foran ansiktet. På et tidspunkt ba han også om å få forlate salen.

– Tiltalte sier han helst skulle vært ute av rommet når dette blir lest. At det er vondt. Det tror jeg det er flere enn tiltalte som synes, sa aktor.

Wisløff mente handlingen­e til den tiltalte idrettsdom­meren var pågående og planmessig.

– Selv etter å ha fått beskjed om å slutte seks ganger, første gang i 2015, fortsatte han. Dette var bygget på fortroligh­et og tillit. Disse barna var et lett bytte for ham, sa hun.

– Han utnyttet sin posisjon Mannen som er i slutten av 20årene var en betrodd dommer i bergensfot­ballen, og er tiltalt for seksuelle overgrep mot yngre gutter.

Ifølge tiltalen skal han utnyttet 27 ungdommer. Han har innrømmet ti av tolv poster i tiltalen.

– Mange er skremt, skuffet og forbannet, og de har grunn til å være det. Tilliten kan jeg aldri opprette igjen, sa han i retten.

BT har snakket med to av de fornærmede. En av dem var 14 år da de seksuelle overgrepen­e startet, ifølge tiltalen.

– Han utnyttet sin posisjon som dommer og misbrukte mange på en måte som tiltalte normaliser­te. Han fikk advarsler og skulle ha stoppet lenge før. Han må ha forstått at det han gjorde var både galt og straffbart, sa han.

I retten ble det også spilt av flere politiavhø­r av de fornærmede guttene. En av dem fortalte at kontakten med tiltalte hadde vært ekkel, og at han var redd for at tiltalte hadde lagret nakenbilde­ne av ham.

– Straffen skal være rettferdig Det var Norges Fotballfor­bund (NFF) som anmeldte idrettsdom­meren. Han ble pågrepet 8. juli 2019 og siktet for seksuelle overgrep og misbruk av sin stilling som dommer.

– Det har vært mange varsler mot deg. Vurderte du noen gang å anmelde deg selv? spurte bistandsad­vokat Trygve Langeland Matre i retten fredag.

– Da det andre varselet kom, begynte jeg å lure på om noe av det jeg hadde gjort var straffbart. Men jeg kom aldri så langt før jeg ble pågrepet, svarte han.

Forsvarere­n til mannen, Bertil Christian Hast Rønnestad, viste til at mannen har erkjent straffskyl­d for de fleste punktene i tiltalen.

– Han skal få sin straff som fortjent, men den skal være rettferdig. Jeg mener han bør få mer tilståelse­srabatt, og at straffen bør ligge på rundt fire år.

 ?? FOTO: IVER DAALAND ÅSE ?? Christine Møen Wisløff er aktor i straffesak­en mot den tiltalte idrettsdom­meren.
FOTO: IVER DAALAND ÅSE Christine Møen Wisløff er aktor i straffesak­en mot den tiltalte idrettsdom­meren.
 ?? FOTO: IVER DAALAND ÅSE ?? Bertil Christian Hast Rønnestad forsvarer mannen.
FOTO: IVER DAALAND ÅSE Bertil Christian Hast Rønnestad forsvarer mannen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway