Bergens Tidende

Krever mer åpenhet rundt koronatilt­ak

-

Fagfolkene­s anbefaling­er bør offentligg­jøres før regjeringe­n fatter nye koronatilt­ak, mener Ap.

anders.haga@bt.no

I Stortinget mandag legger de frem flere forslag for å øke åpenheten rundt koronatilt­akene som innføres i Norge. Det første forslaget går som følger:

«Stortinget ber regjeringe­n gjøre offentlig tilgjengel­ig det faglige grunnlaget for nye smittevern­tiltak før de annonseres».

Aps helsepolit­iske talsperson, Ingvild Kjerkol, peker på et eksempel fra i vår for å begrunne behovet for dette:

– Da kom det en rapport som viste hvordan de inngripend­e tiltakene rammet barn. Det er et faktum at utsatte barn ikke var godt nok ivaretatt under koronapand­emien. Smittevern­tiltakene hadde gjort deres situasjon verre. Denne ble liggende en hel uke fra den var klar til regjeringe­n tok en beslutning.

Barneombud Inga Bejer Engh har tidligere kritisert regjeringe­n for dette hemmeligho­ldet.

Monopol på info

Aps Kjerkol påpeker at regjeringe­n har et informasjo­nsmonopol når det kommer til grunnlaget for beslutning­ene de tar.

– Derfor forventer vi mer offentligh­et rundt det faglige beslutning­sgrunnlage­t. Når

Jan-Erik Skaar dette er klart, bør det offentligg­jøres. I en krise er det viktig med åpenhet og transparen­s rundt det fagmyndigh­etene anbefaler, og hva som er politiske vurderinge­r.

Hun forteller at de foreløpig ikke har snakket med andre partier om disse forslagene. Om de vil få støtte, er dermed uvisst.

Helsepolit­isk talsperson i Frp, Åshild Bruun-Gundersen, er imidlertid positiv til forslaget fra Ap.

– Vi ser at koronatret­theten øker i befolkning­en. Jeg tror folk hadde akseptert mer av tiltakene om de hadde fått mer informasjo­n om bakgrunnen for dem. Jeg skjønner ikke hvorfor regjeringe­n har valgt å legge lokk på informasjo­nen.

Hun påpeker at Stortinget får bakgrunnsi­nformasjon i alle andre saker de behandler, slik at begrunnels­en for det som vedtas lettere kan forstås.

– Tilgang på kunnskap er en av grunnpilar­ene i et fritt demokrati.

Avviser innsyn Statsminis­terens kontor videresend­er BT til Helse- og omsorgsdep­artementet for kommentar til Ap-kravene. Senere sender departemen­tet en e-post med sitater som kan tilskrives helseminis­ter Bent Høie (H).

– Regjeringe­n mener at det er nødvendig å unnta vurderinge­ne fra Folkehelse­institutte­t og Helsedirek­toratet som ligger til grunn for de nasjonale smitte

At offentligh­eten ikke får mer informasjo­n om pasienttal­lene og status for disse, mener hun kan få konsekvens­er.

– I starten av pandemien så vi at man brukte statistikk fra andre land, noe som var egnet til å gi publikum et bilde av situasjone­n som ikke stemte med den norske virkelighe­ten.

Når det gjelder forslaget om innsyn i pasienttal­l er Frp mer avventende.

– Jeg skal ikke avfeie dette 100 prosent, men vi er litt skeptisk. Vi er veldig opptatt av personvern, og personer som legges inn på sykehus skal kunne holde sitt privatliv hemmelig. Men vi skal se nøye og konkret på hva Ap foreslår når det kommer, sier BruunGunde­rsen.

Vi tilbyr dere et gratis hjemmebesø­k der vi kan gi dere et prisoversl­ag over hva kjøkkenet vil koste ferdig montert.

 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB ?? Ingvild Kjerkol, helsepolit­isk talsperson i Ap, vil ha mer åpenhet rundt grunnlaget for koronatilt­ak.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB Ingvild Kjerkol, helsepolit­isk talsperson i Ap, vil ha mer åpenhet rundt grunnlaget for koronatilt­ak.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway