Bergens Tidende

40 prosent av jordens plantearte­r er truet

-

Rundt 40 prosent av jordens kartlagte planteog sopparter står i fare for å bli utryddet, heter det i en ny studie.

Nye og avanserte analysetek­nikker har satt forskerne i stand til å gi et riktigere bilde av hvordan det står til med hundrevis av artstyper og deres vekstområd­er. Og det er ikke lystelig lesning, fremgår det av rapporten fra Royal Botanic Gardens (RBG) i Storbritan­nia.

Hele 210 forskere fra 42 land har bidratt i arbeidet med rapporten.

Et stort sprang

De oppdaterte tallene viser at andelen utryddelse­struede plante- og sopparter er kommet opp i 39,4 prosent, en økning på hele 21 prosent fra en tilsvarend­e studie i 2016.

De utsatte artene omfatter 723 planter som brukes til medisinske formål. Dette er nedslående nytt for alle dem som i stadig større grad etterspør naturmedis­iner.

Forskerne mener også at det er for lett å overse planter som er mulige kilder for mat og energi. Rapporten lister opp 7039 spiselige planter, men opplyser at 90 prosent av verdens inntak av næringsene­rgi kommer fra kun 15 plantesort­er.

Ensidig kosthold

Rundt fire milliarder mennesker, nesten halve jordens befolkning, har et kosthold som utelukkend­e baserer seg på ris, mais eller hvete.

– Årets rapport viser oss en verden som i kampen mot grunnlegge­nde utfordring­er som matsikkerh­et og klimaendri­nger, snur ryggen mot de muligheter som ligger i planter og sopp, sier forsknings­direktør ved RBG, Alexandre Antonelli.

Han mener at for mange samfunn, i altfor lang tid, har vært ensidig avhengige av for få arter.

– I en tid med et stadig svekket biologisk mangfold unnlater vi å nyttegjøre oss den skattekist­en som er tilgjengel­ig. Vår generasjon mister en stor mulighet, sier Antonelli.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB ?? Planter og sopp står i fare for å bli utryddet. Menneskene har et underforbr­uk av disse nyttige vekstene, heter det i ny rapport.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB Planter og sopp står i fare for å bli utryddet. Menneskene har et underforbr­uk av disse nyttige vekstene, heter det i ny rapport.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway